Русија проглашава ново затишје због евакуација

- Русија је за сутра од 10 часова по московском времену најавила затишје и спремна је да обезбеди хуманитарне коридоре из појединих украјинских градова, укључујући Кијев, саопштио је вечерас Међуресорни координациони штаб Русије за хуманитарно реаговање у Украјини.

Свијет 08.03.2022 | 21:34
Русија проглашава ново затишје због евакуација

Како се наводи у саопштењу, одлука је донета упркос томе што украјинска страна константно ремети акције усмерене на отварање хуманитарних коридора.

Руска страна се, како Спутњик преноси, руководила погоршањем хуманитарне ситуације због безакоња националиста.

Русија је, наводи се, спремна да обезбеди хуманитарне коридоре из Кијева и суседних насељених места у Русију преко територије Белорусије у град Гомељ, а накнадно би цивили били пребачени у Русију.

Што се тиче хуманитарних коридора у јужном правцу, они би се обезбедили у договору са украјинском страном.

Поред тога, Москва је спремна да обезбеди коридоре из града Чернигово преко Белорусије у град Гомељ са превозом цивила авионом у Русију, у јужном правцу у договору са украјинском страном из града Суми двема рутама у градове Полтава и Белгород, а даље ваздушним, железничким или друмским превозом до изабраних дестинација или места привременог смештаја, у јужном правцу у договору са украјинском страном.

Русија је, додаје се, спремна да отвори хуманитарне коридоре из града Харков до Белгорода, а даље ваздушним, железничким или друмским превозом до изабраних дестинација или места привременог смештаја у градове Лавов, Ужгород, Иваново-Франковск - у договору са украјинском страном, из града Мариупољ двема рутама до Ростова на Дону преко Новоазовска и Таганрога, у град Запорожје - у договору са украјинском страном, из других насељених места - у договору са украјинском страном.

Како је саопштио шеф Националног центра за управљање одбраном, генерал-пуковник Михаил Мизинцев, Русија је поново предложила Украјини да договоре руте за повлачење цивила.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мо

08.03.2022 20:41

Стоп рату, стоп бесмисленом страдању недужних људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злобно

08.03.2022 21:32

Украинцима условљава коридор у њиховој земљи. Путине ста уради од земље Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

08.03.2022 22:32

Русима лосе иде, ово је само прегруписавање снага

ОДГОВОРИТЕ