Rusija proglašava novo zatišje zbog evakuacija

- Rusija je za sutra od 10 časova po moskovskom vremenu najavila zatišje i spremna je da obezbedi humanitarne koridore iz pojedinih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, saopštio je večeras Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

Svijet 08.03.2022 | 21:34
Rusija proglašava novo zatišje zbog evakuacija

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta uprkos tome što ukrajinska strana konstantno remeti akcije usmerene na otvaranje humanitarnih koridora.

Ruska strana se, kako Sputnjik prenosi, rukovodila pogoršanjem humanitarne situacije zbog bezakonja nacionalista.

Rusija je, navodi se, spremna da obezbedi humanitarne koridore iz Kijeva i susednih naseljenih mesta u Rusiju preko teritorije Belorusije u grad Gomelj, a naknadno bi civili bili prebačeni u Rusiju.

Što se tiče humanitarnih koridora u južnom pravcu, oni bi se obezbedili u dogovoru sa ukrajinskom stranom.

Pored toga, Moskva je spremna da obezbedi koridore iz grada Černigovo preko Belorusije u grad Gomelj sa prevozom civila avionom u Rusiju, u južnom pravcu u dogovoru sa ukrajinskom stranom iz grada Sumi dvema rutama u gradove Poltava i Belgorod, a dalje vazdušnim, železničkim ili drumskim prevozom do izabranih destinacija ili mesta privremenog smeštaja, u južnom pravcu u dogovoru sa ukrajinskom stranom.

Rusija je, dodaje se, spremna da otvori humanitarne koridore iz grada Harkov do Belgoroda, a dalje vazdušnim, železničkim ili drumskim prevozom do izabranih destinacija ili mesta privremenog smeštaja u gradove Lavov, Užgorod, Ivanovo-Frankovsk - u dogovoru sa ukrajinskom stranom, iz grada Mariupolj dvema rutama do Rostova na Donu preko Novoazovska i Taganroga, u grad Zaporožje - u dogovoru sa ukrajinskom stranom, iz drugih naseljenih mesta - u dogovoru sa ukrajinskom stranom.

Kako je saopštio šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev, Rusija je ponovo predložila Ukrajini da dogovore rute za povlačenje civila.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mo

08.03.2022 20:41

Stop ratu, stop besmislenom stradanju nedužnih ljudi!

ODGOVORITE
Name

Zlobno

08.03.2022 21:32

Ukraincima uslovljava koridor u njihovoj zemlji. Putine sta uradi od zemlje Rusije

ODGOVORITE
Name

hm

08.03.2022 22:32

Rusima lose ide, ovo je samo pregrupisavanje snaga

ODGOVORITE