Месо достигло највишу тржишну цијену до сада

- Цијене меса у месарама и маркетима у Босни и Херцеговини вртоглаво расту. Скупа производња, мршав домаћи сточни фонд, зависан увоз са све скупљег европског тржишта могло би довести до још већег скока цијена и несташице меса у БиХ, указују произвођачи.  

Република Српска 08.03.2022 | 20:20
Месо достигло највишу тржишну цијену до сада

Месо у Босни и Херцеговини достигло је највишу тржишну цијену у посљедњих десет година.

Грађани не памте да су за 1 кг меса у месари морали да плате скоро 30 марака.

Иначе месо је поскупило, још увијек пилетина видим није, али што се тиче јунетине, свињетине, телетине, телетина поготово, мало ко може приуштити себи да узме. А онај ко има малу дјецу, он мора узети дјетету да направи, докле ће ићи овако и како ће, углавном тешко је, кажу грађани Бијељине.

Слично размишљају и грађани Добоја које смо анкетирању.

Слушаћемо докторе шта кажу, да једемо мање црвеног меса, изгледа да нам је то остало.

 Што се тиче меса јунетине поскупило је у задњих мјесец и по дана - 4,5 марке, продаја је опала осјети се. Нема народ довољно пара, каже Милосав Пашалић, месар из Бањалуке.

Произвођачи меса тврде да су цијене у месарама и маркетима, превисоке. Чак три пута, а и више,  скупље је него да купујете директно од произвођача.

Цијена свињетине код прозвођача је двије и по марке, а у месарама и до 11 КМ по килограму. Јунетина живе ваге на сточној пијаци је око шест марака, у месари јунетина је три пута скупља, цијена је 18 марака. Телетина је најскупља. осам марака живе ваге, а у месарама, маркетима папрених чак 20, па и 28 марака по килограму.

Нису то реалне цијене. Ја се само питам шта раде наше инспекцијске службе у Босни и Херцеговини. Како цијене могу преко ноћи да се дижу, да ли контролишу, да ли су потрошене старе залихе, по којим су цијенама набављане. По мени у овим моментима инспекцијске службе треба много труда да уложе да би се све ово довело у неку нормалу, јер ово све ствара панику међу људима, каже Љубиша Стевановић, произвођач товних јунади у Семберији.

30.000 бикова колико износи годишња прозиводња у БиХ, не може да подмири ни четвртину потреба домаћег тржишта, тако да је БиХ сада зависна од увоза.
Држава је била нијема на вапаје домаћих произвођача, сточни фонд је преполовљен, а крајни потрошач плаћа крајни цех.

Увози се месо, фалсификати. Да ли је то здраво? Није здраво! Има ли ко да то контролише? Нема нико. Неће у ствари да контролишу, зато што имају профит од тог увоза. Народ се уплашио. Све ћемо то да осјетимо на својој кожи, тврде незадовољни купци.

Због рата у Украјини кулминирала је криза европског тржишта. Дивљају цијене репроматеријала и енергената што домаћег произвођача меса ставља на танак лед. Шта чинити?   

 Тако се брзо неке ствари дешавају да и ми сами не можемо да реагујемо на вријеме.  Људи су затечени у моментима да губе хиљаду марака за дан, за сат. Данас је ђубриво било 152 марке, ујутро 162, да ли су то биле старе залихе или нове, пита се Стевановић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, прошле године увезено је  36 милиона килограма меса. Усљед кризе, европске земље махом затварају извоз, што би могло довести до несташице меса у БиХ, указују произвођачи.

(БН Фото: Илустрација) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Марко

08.03.2022 19:34

Још мало ће прољеће ,биће у шуми листа народ може да брсти шуму ако уопште излиста пошто су "црвени" све исекли и уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

09.03.2022 17:54

Нема шта излистат шуме нема имају површине где су некад шуме биле!!!

Name

Душан

08.03.2022 19:36

На све ово су нас припремали пуне двије године, а новинари писали теорије завјере. Бит ће још горе од првог априла. Послије Украјине слиједи Тајван. Већ нас припремају за тај следећи сценарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРМКОГЛАВИ

08.03.2022 19:43

КОНВЕРТИТ,ДЕЗЕРТЕР,РАТНИ ПРОФИТЕР,БАНДИТ И ИЗДАЈНИК КАЖЕ: "ЗБОГ ОВОГ АВИОНА ИЗНАД БЛ,СА СВЕТОМ ВАТИКАНСКОМ ВОДИЦОМ,НАЈБОЉЕ ДА СЕ УКИНЕ ' ОВАКВА' БИХ"ЕЕЕЕ МИЛЕ ОНДАК ЋЕ БИТИ ОНАКВА КАО ШТО ЈЕ И БИЛА ,ЈЕДИНСТВЕНА И НЕДЕЉИВА РЕПУБЛИКА БИХ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

09.03.2022 05:33

ЗАСТО СЛУСАТЕ МИЛЕТА ОН НАС ЈЕ И ДОВЕО ДО ПРОСЈАЦКОГ СТАПА ,ВИДИТЕ ДА ЈЕ ЦОВЈЕК ПУКО ЗБОГ ПРОПАЛЕ ЛОВЕ У РУСИЈИ.АЛИ И НИЈЕ ЊЕГОВА ЛОВА ТО СУ НАРОДНЕ ПАРЕ ЗА ЛИЈЕКМУ БИЛЕ

Name

Познавалац

08.03.2022 19:50

Ово су такве небулуте и толико набацаних информација које немају везе са везом… цуј 3 пута скупље у месницама него код производјаца. Па има ли ико паметан да казе да ако купис за 6 КМ зиве ваге отпадне одмах 45% посто, па гдје је онда да се то исто месо испангла минус додатних 20% посто, рад људи који то раде и на све то јос пдв који мора дрзави да се плати… људи израцунајте све то па цете да додјете до праве рацунице. Кг јунетине бих реално требао да коста и до 20 КМ на цијене костања садасње зиве стоке… А да не прицамо у каквој су ситуацију сами производјаци којима је поскупјело све од исхране стоке и свега осталога у најмању руку 80%. Једноставно заборавите да це се месо ускоро јести за мале новце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

08.03.2022 21:01

За јуњетину не знам али за свиње могу рећи да је свињогојство уништено, и сад је 90% увозно месо. Сам сам имао фарму свиња и сад имам само за себе. Цијена живе ваге товљене свиње се годинама није промијенила, на цијену жита и остале робе, све је прејефтино,цијене ће засигурно ићи горе.

Name

Ре познавалац

09.03.2022 09:15

Цијена живе ваге је и прошле године била 6 КМ, а цијена меса 12 до 13 марака. Биће да ти ловиш у мутном, да јунеће месо продајеш под телеће и кукаш. Ј..е се теби за народ. Гладан се родио и гладан ћеш умријети!

Name

Ре

08.03.2022 20:14

Кад саберемо ова поскупљења меса горива и свега ово се неко богати плата радника и сељак који се муци његово је јевтино ово немозе насим стандардом зивота нико да приусти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавала

09.03.2022 19:12

Немас ти појма Цијена је била 4 КМ а кг најскупљег јунецег меса 14-15Км

Name

Вучевица

08.03.2022 20:48

Брстите шуму, сада це прољеце, ста це вам месо када је из увоза отровно.у шуми има јос хљеба ихахај по готово за црвене црве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

08.03.2022 21:00

Ионако нас стално убједјују да је црвено месо стетно за здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викинг

08.03.2022 21:36

У месари поскупила телетина за 3-4 КМ а у мојој стали телад не могу ни пфенинг да поскупи,казу месари не иде им и не могу ниста продати али ниједан не затвара месницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоооо.

08.03.2022 23:35

Продаје те паметне телефоне па заврните рукаве и узгајајте стоку у чистом селу, а не да кукате у граду како нема меса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

09.03.2022 06:59

Није страшно, то најмање једемо, брашно нам је главно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

09.03.2022 07:48

Како се заштитити од ових дивљања цијена меса, једноставно, заобиђите меснице у широком луку, потражите домаће произвођаће, директно на приватним сеоским фармама, и добићете далеко јефтинију, а неупоредиво квалитетнију робу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

09.03.2022 09:30

Ми пензионери, гледацемо га на слици! У фрижидер може, пакет вирслу, које јаје, литра јогурта, 2пастетице и Зденка...... Да Бог да и вама тако било!

ОДГОВОРИТЕ