Кинез лије "крокодилске сузе" сваки пут док једе!

Једном Кинезу је недавно дијагностиковано ретко здравствено оболење и стање “синдром крокодилске сузе”. Неименовани кКинез кад год једе он “лије” крокодилске сузе…

Занимљивости 07.03.2022 | 15:28
Кинез лије "крокодилске сузе" сваки пут док једе!

Плач је обично изазван снажном емоционалном реакцијом, као што је туга, бол или неконтролисани смех, али у ретким случајевима може бити активиран нечим тако бенигним као што је једење.

Прошле године, један старији човек, назван само “господин Зханг” од стране кинеских медија, наводно је почео да лије сузе када је јео. У почетку није много размишљао о томе, али је плач постао приметно гори када је требало дуже да жвац́е, а то је ометало његов друштвени живот.

Џанг је почео да избегава да једе у јавности, из страха да му сузе не крену низ лице пред људима, па се изоловао. Срец́ом, схватио је да то није нешто што може заувек да крије и одлучио је да оде код доктора.

Прошлог месеца, господин Зханг је отишао у болницу у Вухану на преглед и дијагностиковано му је ретко здравствено стање познато као “синдром крокодилске сузе”. Др Ченг Миан Чин, шеф одељења за офталмологију у болници, објаснио је да је стање уско повезано са претходном парализом лица човека.

Процес опоравка од парализе лица утицао је на активност сузних жлезда, посебно оног левог ока. Током периода опоравка, нервна влакна лица постају погрешно усмерена, а пљувачни нерв завршава инервира сузну жлезду уместо субмандибуларне жлезде.

Резултат овог погрешног усмеравања фацијалног нерва је да стимуланс као што је мирис или укус хране, уместо да изазове саливацију, побуђује сузну жлезду која производи сузе.

Симптоми синдрома крокодилске сузе варирају од пацијента до пацијента, а блажи случајеви се генерално лече саветовањем и редовним прац́ењем.

У тежим случајевима, најпопуларнији третман су ињекције ботулинум токсина у сузну жлезду, како би се зауставио пренос дуж аберантно регенерисаних нервних влакана до захвац́ене жлезде. Ефекти токсина трају око 6 месеци.

Хируршке интервенције су такође решење, а то је била опција избора у случају господина Џанга. Његово стање се знатно побољшало, али извори не појашњавају да ли је олакшање трајно.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар