Kinez lije "krokodilske suze" svaki put dok jede!

Jednom Kinezu je nedavno dijagnostikovano retko zdravstveno obolenje i stanje “sindrom krokodilske suze”. Neimenovani kKinez kad god jede on “lije” krokodilske suze…

Zanimljivosti 07.03.2022 | 15:28
Kinez lije "krokodilske suze" svaki put dok jede!

Plač je obično izazvan snažnom emocionalnom reakcijom, kao što je tuga, bol ili nekontrolisani smeh, ali u retkim slučajevima može biti aktiviran nečim tako benignim kao što je jedenje.

Prošle godine, jedan stariji čovek, nazvan samo “gospodin Zhang” od strane kineskih medija, navodno je počeo da lije suze kada je jeo. U početku nije mnogo razmišljao o tome, ali je plač postao primetno gori kada je trebalo duže da žvaće, a to je ometalo njegov društveni život.

Džang je počeo da izbegava da jede u javnosti, iz straha da mu suze ne krenu niz lice pred ljudima, pa se izolovao. Srećom, shvatio je da to nije nešto što može zauvek da krije i odlučio je da ode kod doktora.

Prošlog meseca, gospodin Zhang je otišao u bolnicu u Vuhanu na pregled i dijagnostikovano mu je retko zdravstveno stanje poznato kao “sindrom krokodilske suze”. Dr Čeng Mian Čin, šef odeljenja za oftalmologiju u bolnici, objasnio je da je stanje usko povezano sa prethodnom paralizom lica čoveka.

Proces oporavka od paralize lica uticao je na aktivnost suznih žlezda, posebno onog levog oka. Tokom perioda oporavka, nervna vlakna lica postaju pogrešno usmerena, a pljuvačni nerv završava inervira suznu žlezdu umesto submandibularne žlezde.

Rezultat ovog pogrešnog usmeravanja facijalnog nerva je da stimulans kao što je miris ili ukus hrane, umesto da izazove salivaciju, pobuđuje suznu žlezdu koja proizvodi suze.

Simptomi sindroma krokodilske suze variraju od pacijenta do pacijenta, a blaži slučajevi se generalno leče savetovanjem i redovnim praćenjem.

U težim slučajevima, najpopularniji tretman su injekcije botulinum toksina u suznu žlezdu, kako bi se zaustavio prenos duž aberantno regenerisanih nervnih vlakana do zahvaćene žlezde. Efekti toksina traju oko 6 meseci.

Hirurške intervencije su takođe rešenje, a to je bila opcija izbora u slučaju gospodina Džanga. Njegovo stanje se znatno poboljšalo, ali izvori ne pojašnjavaju da li je olakšanje trajno.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar