Молити се за мир у Украјини и помоћи избјеглицама

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је вјернике да се моле да се што брже успостави мир у Украјини, као и да се помогне избјеглицама из те државе, које стижу и у Србију.

Србија 07.03.2022 | 10:20
Молити се за мир у Украјини и помоћи избјеглицама

Патријах Порфирије је истакао да је мир неопходан и да нема цијену.

– Молимо се за мир непрестано, али у ове дане посебно и нарочито као људи и као хришћани молимо се за мир у Украјини – рекао је патријарх Порфирије у Београду на синоћњем богослужењу у храму Светог Саве на Врачару поводом почетка великог поста.

Он је рекао да су још веома жива сјећања на трагичне ратове и сукобе на просторима бивше Југославије, а да је још један рат букнуо у Европи и то међу браћом хришћанима, Русима и Украјинцима, саопштено је на сајту Српске православне цркве (СПЦ).

– Тај рат открива подијељеност. Тај рат производи страдања и подјеле, али не само у овом тренутку између наше браће Руса и Украјинаца, него пријети страдањима и подјелама и у читавом свијету и у Европи, гдје осјећамо као да надолази трагедија. Због тога је букнула, као што је рат букнуо, и туга у нашим срцима, али и зебња у нашим душама – навео је патријарх Порфирије.

Он је рекао да је, осим зебње, у душама букнула и туга због страдања нама блиских народа по свему, али и зебња због опасности које тај рат носи и по цијелу Европу и по читав свијет.

– То значи и опасност и по нас који живимо на просторима који су подијељени и још увијек недовољно измирени – истакао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је рекао да зато осјећа потребу да подстакне све вјернике да тугу претворе у саосјећање, у солидарност са онима који страдају, са онима који сада остају без својих домова и који траже уточиште и сигурност изван њих.

Његова светост је позвао на саосјећање са онима којима су неопходне елементарне потребе за преживљавање као и са онима који већ долазе у Србију као избјеглице.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боб

08.03.2022 06:41

Браво за Патријарха, тако се збори!

ОДГОВОРИТЕ