Moliti se za mir u Ukrajini i pomoći izbjeglicama

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je vjernike da se mole da se što brže uspostavi mir u Ukrajini, kao i da se pomogne izbjeglicama iz te države, koje stižu i u Srbiju.

Srbija 07.03.2022 | 10:20
Moliti se za mir u Ukrajini i pomoći izbjeglicama

Patrijah Porfirije je istakao da je mir neophodan i da nema cijenu.

– Molimo se za mir neprestano, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani molimo se za mir u Ukrajini – rekao je patrijarh Porfirije u Beogradu na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru povodom početka velikog posta.

On je rekao da su još veoma živa sjećanja na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije, a da je još jedan rat buknuo u Evropi i to među braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

– Taj rat otkriva podijeljenost. Taj rat proizvodi stradanja i podjele, ali ne samo u ovom trenutku između naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego prijeti stradanjima i podjelama i u čitavom svijetu i u Evropi, gdje osjećamo kao da nadolazi tragedija. Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama – naveo je patrijarh Porfirije.

On je rekao da je, osim zebnje, u dušama buknula i tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po cijelu Evropu i po čitav svijet.

– To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podijeljeni i još uvijek nedovoljno izmireni – istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je rekao da zato osjeća potrebu da podstakne sve vjernike da tugu pretvore u saosjećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

Njegova svetost je pozvao na saosjećanje sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje kao i sa onima koji već dolaze u Srbiju kao izbjeglice.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bob

08.03.2022 06:41

Bravo za Patrijarha, tako se zbori!

ODGOVORITE