Рат на европском тлу изазваће тешке посљедице и код нас

Криза која је изазвана сукобом Русије и Украјине већ се осјети и у Републици Српској и Босни и Херцеговини, сматрају привредници и економисти. Страхује се да би могло доћи до драстичног поскупљења пшенице, а самим тим и брашна и других намирница. Истражили смо какве ће посљедице имати украјинска криза на економију Републике Српске и грађане?

Република Српска 06.03.2022 | 20:54
Рат на европском тлу изазваће тешке посљедице и код нас

Директне економске посљедице украјинске кризе, већ су присутне у Републици Српској и БиХ, а што се види на повећању цијена горива и енергената. Привредници упозоравају да је због кризе, поред европских економија, на удару и домаћа привреда. Међутим,кад је у питању транспорт робе из Украјине и Русије, привредници кажу да се сад већина њих усмјерава на Кину али да још увијек нема званичних података како ће тај процес да тече. С обзиром да је Украјина један од највећих извозника житарица, за сад нема најава о повећању цијена. 

 „Они нас увјеравају да пшенице има довољно да је лагани раст цијена и да то није као прошле године ако се криза продужи и не буде жетве и сјетве онда би то утицало на стање по питању цијена и пшенице и брашна“, каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Сукоб Русије и Украјине је подигао цијену нафте на ниво из 2014. године, када су срушени сви рекорди, а према оцјенама стручњака, све се веома брзо прелива на домаће тржиште. Економисти објашњавају да ће цијена енергената поново да расте, међутим ово је било очекивано јер су велике компаније у претходном периоду значајно повећале своје резерве. 

 „Видимо да ће доћи до остварвања екстра профита који ће се преллити на све поре живота гдје ће производња са високим енергентима поготово кад је у питању производња оних производа гдје је у великом учешћу гас да ће доћи доповећања улазних цијена али ће те мултинционалне компаније остварити екстра профит“, сматра Александар Љубоја, економиста.

Предвиђања стручњака су да ће становници БиХ литар горива плаћати чак три марке по литру због раста цијена на глобалном нивоу што ће оставити велике посљедице на домаће тржиште. То ће повући за собом и скупљи транспорт робе и путника.Зато би једно од рјешења било да се окренемо домаћој производњи.

 „Да додатно обезбиједимо улагања у производњу поготово ако причамо о житарицама и другим производима које нажалост или не производимо или производимо у малим количинама за које имамо потенцијале и можемо да произведемо да се фокусирамо на домаћу производњу како бисмо што мање зависили од глобалних трендова која се дешавају а која већ имамо сада када су у питању житарице због повећања цијена на глобалном нивоу трпи наша привреда и потрошачи“, каже Владимир Благојевић, Привредна комора Републике Српске.

Након притиска јавности, Влада Српске коначно је одлучила да издвоји 15 милиона марака за интервентне набавке одређене количине меркантилне пшенице, јестивог уља, шећера, риже,соли, конзерви хране и одређену количину нафте и нафтних деривата. Све ће то, тврде у Влади, бити ускладиштено код добављача зато што Република Српска нема Робне резерве.

(БН/Б. Винчић Фото/Илустрација)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Плодови земље

06.03.2022 20:59

Са овако скупом сетвом и са великим улагањима у земљу,тешко да це неко продати пшеницу држави и приватним млиновима. Враћамо се у времена кад смо сејали за своју породицу и евентуални висак продали млиновима. Виска неће бити,нема земљорадника,нема народа,њиве запуштене,велика улагања,увозницки лоби уби домаћег производјаца,ваљда це се и то променити. Имам утисак да це брзо доћи време кад це мо се вратити својим коренима,селу. Колико год му окрећете ледја,јос увек волите долазити по следовања. Е сад це село вама мало окренути ледја. Заслужили сте…

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИГ ТОИН

06.03.2022 21:16

Ово је катастрофа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суљо

06.03.2022 22:33

Оде све у п.м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

06.03.2022 22:50

Иматели Ви питати некога паметнијег од те двојице.Један ради у привредној комори а један је пекар.На берзи у Паризу 1000кг псенице 350€ Кукуруз 1000кг 600. км и нико не продаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

06.03.2022 23:12

Има Пућин довољно нафте и пшенице за Србе, не бојте се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

06.03.2022 23:29

Посљедице су одавно ту!Да се сви молимо драгом Богу.То је једино рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је тешкоћа

06.03.2022 23:31

овом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепо Бандић

07.03.2022 00:05

Код нас посљедице трају од 1992! Тако да нас то неце пуно дотаћи. То вази само за нормалне земље и народе. Ми назалост нецемо ни те посљедице осјетит онако као сав остали свијет. Јер ми у РС-у не признајемо посљедице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.03.2022 01:00

Морају нам расти цијене горива кад су криминалц корумипирани политичари прво опљачкали, па кад су довели у губитке уз провизију продали нафту индсутрију и нафтна налазишта. Олош нас је довело у зависност од увоза нафте и оних који су нам отели рафинерије. Да имамо своју нафту индустрију и сопствене нафтне изворе уз нормалну рационалну потрошњу не би смо толико зависили од увоза и страних нафтних компанија на нашим просторима. Ма ми смо као народ непоправљиви олош, за све су нам други криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

07.03.2022 01:06

Цуј то! Код нас су посљедице и без рата а недао бог рата како би тек онда било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рат није

07.03.2022 03:15

Добар, али он траје вец одавно. Ово је само његов крај. Због истог људи су скоро за бадава одустајали од зитница, поља, са неким поврсинм погледима на зивот, тако да сада у свакој нерсреци има и среце. Дио људи би се могао вратитити домацинству. Мада је ово и медијска прица, а са медијима имамо разна искуства, као и свему на поцетку нефилтрирана, лоса, мислим нефилтрирана у односу на реалну улогу медија и друзења, комуникације медју људима. Медији су слицни књизи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав

07.03.2022 03:16

Нама је тешка ситуација од како смо постали, али не због ратова у свијету него због лопова на власти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОД УТОРКА,

07.03.2022 04:34

ИСКЉУЧЕЊЕ ФИНАНСИЈСКИХ ЕНТИТЕТА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,ИЗ СWИФТа,а 12.03. РУСКЕ СЛУЖБЕ ОРГАНИЗУЈУ ХАОС ПО БЛ и РС!!! п.с. све најављени по медијима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралац

07.03.2022 05:40

Рат измеду русије и украјине оставит ће трага у цијелом свијету. За то су се побринули амери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралц

07.03.2022 05:46

Како?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре неутралац

07.03.2022 14:53

Погледај данашњи пад валута у свијету. Све валуте у опадању, једино долар у порасту. Е тако.

Name

ТЕШКО НАМА

07.03.2022 06:10

А код нас је као било благостање прије Руско Украјинског рата. У овој несретној замљи увијек неко други крив за пропаст само нису лопови који су је уништили и уништавају и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

07.03.2022 06:14

Па преће се на кукурузу,а и здравије је. Некаснимо за Европом 30-40 година него 70-80 кад се кукуруза највише користила. Дали се стиде они који су стандардно гласали за ову власт?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисавка ☝️

07.03.2022 06:48

Цуј, а ми мислили код нас це руже цвијетати као сто цвијетају годинама уназад ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

07.03.2022 08:56

Ма кад пејина унука казе да смо стабилни та изјава је јаца од комитетске.они планирају улазити у амбаре свињце и кокосињце.

Name

Сагитариус

07.03.2022 07:34

Коме је и зашто у РС било у интересу да се униште робне резерве? У свакој нормалној правној држави би се поставило питање одговорности за овакво дјеловање власти, које директно нарушава економску стабилност, и у крајњој консеквенци и одбрамбену способност државе?? Само код нас у овом контролисаном хаосу од државе, нико, ником низашта неодговара!!

ОДГОВОРИТЕ