Новим правилом дошао крај "квази боловањима"

Послодавци сада имају могућност да затраже ванредну оцјену привремене неспособности за рад уколико имају било какву сумњу у оправданост боловања радника, што раније није било могуће.

Република Српска 06.03.2022 | 10:47
Новим правилом дошао крај "квази боловањима"

Ово је омогућено новим Правилником о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад који је почео да се примјењује почетком овог мјесеца, саопштено је из Фонда здравственог осигурања РС.

Наиме, сада послодавци, уколико сматрају да је осигураник неоправдано дуго на боловању, имају могућност да поднесу захтјев Фонду у циљу ванредне оцјене боловања, те ће на основу тог захтјева првостепена комисија за боловања позвати осигураника и спровести ванредну процјену привремене неспособности. 

Исход ове ванредне оцјене може бити, како је предвиђено Правилником, или наставак боловања или враћање на посао наредног дана, ако се поновном анализом медицинске документације и прегледом осигураника установи да је радник способан за посао.

Циљ ових новина је да се унаприједи област боловања и да све евентуалне злоупотребе овог права буду сведене на минимум. Такође, у циљу што бржег опоравка и спречавања погоршања здравственог стања осигураника овим правилником дефинисано је да осигураник за вријеме трајања боловања не напушта мјесто сталног пребивалишта, осим када одлази породичном доктору или када је упућен на дијагностичке прегледе и лијечења која се налазе ван мјеста пребивалишта. 

Такође, да би се спријечило да боловања трају дуже него што је неопходно, једна од новина је и да породични доктор не мора да чека 12 мјесеци како би осигураника упутио на оцјену радне способности комисије Фонда ПИО РС, него је тај период скраћен на шест мјесеци непрекидне неспособности за рад, изузев када је ријеч о трудничким боловањима. Осим тога, у циљу једноставнијег тумачења прописа у пракси, у новом правилнику је јасно дефинисано и да се боловање може да води на основу прегледа осигураника код љекара из одговарајуће уговорене здравствене установе која има уговор са Фондом и који се егзактно изјаснио да осигураник није способан за рад.

Међутим, циљ доношења новог правилника није само унапређење контроле, него и поједностављење процедуре одобравања боловања за најугроженије категорије. Тако, примјера ради, труднице, непокретна лица и осигураници са инфективним болестима више не морају сваког мјесеца лично да долазе на оцјену привремене неспособности за рад. Како је предвиђено правилником, то у њихово име може да уради неко други, а када се електронско здравство у потпуности имплементира,  комисија ће електронским путем имати увид у медицинску документацију и моћи ће да на основу тога доноси оцјену за ове категорије осигураних лица. То ће се односити и на особе које се налазе на болничком лијечењу, те неће бити потребе да неко у њихово име доноси документацију на комисију.

(Срна)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

См

06.03.2022 10:03

Све трулез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

06.03.2022 10:57

Дал је то билмез васиц увео?

Name

Борис

06.03.2022 15:39

Мене више брину астрономске плате политичара и њихове незаслужене бенефиције. Власт упорно ради против народа

Name

Добој

07.03.2022 10:03

Бас ме занима ко им то иде на боловање кад скидају 30% од плате... опет мазање оцију народу.

Name

ТЕШКО НАМА

06.03.2022 10:05

То ће важити за сиротињу. Подобни паразити ће и даље живјети на грбачи државе то јесте на грбачи народа и када су на боловању. Док народ неузме ствари у своје руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

06.03.2022 10:57

А кад це овај народ узети ствар у своје руке? Овом несретном, измуценом народу је лаксе науцити њемацки језик и побјеци,вецини, заувијек, него покренути бунт. Овдје зивота нема и неце га бити јос деценијама.

Name

Ана Марија

06.03.2022 13:24

Јос само нисмо поцели висити за послодавце,како Вас висе није стамота?

Name

Ре благо нама

06.03.2022 13:46

А са ким покренути бунт? Са комсијама који су сектаски војници и којима је лијепо на дрзавном ухљебљењу? Са пријатељима који су одавно цитаве континенте далеко? Са познаницима који, у вјецитом оцекивању да их збрине на будзет неки истакнути сектас, не смију ну да проговоре против власти а камоли да се отворено побуне? Са људима којима су Инцков закон и Русија битнији од питања хоце ли сутра имати циме на нахране дјецу? Овдје нема висе довољно нормалних људи да било ста промијене. Остали су само Милорадови послусници и нељуди, а сака нормалног свијета која је јос ту нема нацина и моци да уради било ста. Прије десет година мозда се несто могло и уцинити. Данас нормалан цовјек има само један избор, да напусти овај брод који тоне.

Name

БилмезТи

06.03.2022 13:55

Па једино ако је директор и ФЗО-а

Name

Xxx

06.03.2022 10:26

А можемо ли као представници власти,да радимо кад хоћемо колико хоћемо,или да не радимо по два три мјесеца па онда одемо на посао и одемо са истог након сат времена, а да за то врјеме добијамо пуну плату са свим додатцима? Сви видимо и знамо да а они тако раде.За обични народ сва правила важе само су они недодирљиви ,за њих правила и закони не важе ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

06.03.2022 10:29

А сто многи не уплацују доприносе то никоме ниста књизице немам 15год о цему ви прицате и ста се у овој залосној као Српској мозе радити сем дилати дрогу фуј мој град Бл фуј Рс додик сељацина од омладине направио старлете и наркомане као сто је и он сам дзајиц син му сестриц и остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андроид

06.03.2022 13:26

А шта ,онима татином, децом што ,фактичко, раде а не долазе на посао. По државним фирмама то има ,а радник,мора да умре на послу.

Name

ЗВОРНИК

06.03.2022 11:25

Сљедећи закон гласи: Од данас код послодавца на преглед, доктори извините, али ваша школа не ваља. Дезертер и, профитера криминалци и политичари су власници фирми. Ето народе изволи те, послужите се!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЗАЛИЦЕ

06.03.2022 11:44

Ово је све и до сада могло исто овако.Мажу очи народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

06.03.2022 13:46

Браво

Name

Сигмерен

06.03.2022 11:46

Па незнам ста је реци али одбијате 30% од плате кад је радник на боловању и нема право на топли тако да невидим некакву стету за послодавца ,а исте те раднике израбљујете до максимума .Мозда да радна инспекција посјети установе и мало погледа по рјесењима поприца са радницима да се упозна ста се ради у фирмама да ли има мобинга да ли се спроводи по закону све итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лалалала

06.03.2022 11:50

Страсно.Па код приватника не смијес ни бити на боловању одмах те зову кад цес на посао.А ови ухљеби они могу ста хоце у дрзавним фирмама.Засто никада није донијет опсти колективни уговор него радници који раде код приватника немају ни мин.права.,док ухљеби имају све.Е то вам је Додик дао нови закон о раду и умањена радницка права него притисните ону фрљу да потписе опсти колективни уговор,а да само не криви усне на тв и даје лазна обецања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђука

06.03.2022 13:49

Е баш тако све си рекао . Што је требало

Name

Миллер

06.03.2022 12:53

У јавним предузећима одређени људи (не сви!) мјесецима "вуку" боловање, а у међувремену раде за неког другог и примају двије плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

06.03.2022 13:08

Послодавац има сва права, то се већ одавно зна. Ово је још добро, ту није крај. Одређиват ће они колико радник смије спавати, дисати, колико могу имати дјеце.. Ко контролише послодавце???? Нико, јер је све корумпирано. Ко год може нека бјежи са ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЛЕ

06.03.2022 13:21

Додјите на Пале у фирму Мраз па да видите како продје радница кад је стварно болесна и у каквом терору и условима радимо. Уцјењују нас на разне нацине. Радница Мраза са пала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

06.03.2022 15:24

Знам да је свака марка битна, посебно ако имате дјецу. Али мој савјет је да дате отказ. Тразите други посао. Засто радите код таквог послодавца? Само га охрабрујете трпеци тортуру. Бицете срецнији без те плате, колико год финансијски будете испастали. Науците своју дјецу бар томе да не треба да постоји ситуација у којој је у реду да трпе неције малтретирање.

Name

МЕНАГЕР

06.03.2022 13:31

Све сте ви то фино сроцили само нисте рекли ниста о одговорности Ако тамо нека комисија увиди да је радник без разлога на боловању тко це одговарати за то Да ли радник (сто је вјероватније с обзиром у каквој дрзави зивимо) или доктор који је прописао раднику боловање (сто би било логицније)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

06.03.2022 15:39

Марш битанге једне тежа је једна година код робовласника приватника него десет на буџету гдје се не ради ништа.Како вас није срамота да ли ће се то односити и на унљебе који користе боловање с и кад раде ништа не раде.Док се овај народ не дигне неће му сјашити са главе то раде ухљеби незнају шта би од досаде па као неке законе предлажу.Сиротињо и богу си тешка.

Name

Татар

06.03.2022 16:25

А има ли влада формулу како раднику исплатити заостале плаце регресе увезати радни стаз исплатити отпремнине при одласку у пензију?Има ли радник могуцност наплатити своје прековремене сате рад недељом и празником.Има ли радник икакво право?

Name

Помози Бозе

06.03.2022 17:41

Нас мудри народ је знао да казе,"врана врани оци не копа".Као газде плацају боловање.Теско сиротињи у балканској демократији. Како год да окренес,удри по радницима, ионако их нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.03.2022 17:41

ДА ЛИ ОНИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ОВАЈ НАРОД ЗДРАВ.ПА КОГА ГОД ПОГЛЕДАТЕ СВЕ БОЛЕСНО ДА ЛИ ФИЗИЧКИ, ПСИХИЧКИ А О ДРУГИМ ДИЈАГНОЗАМА НЕ ТРЕБА НИ ПРИЧАТИ.УМЈЕСТО ДА ВОДЕ РАЧУНА ДА НАРОД ПРИСТОЈНО ЖИВИ ОНИ ГА ИСТРАУМИРАЈУ НА СВЕ НАЧИНЕ И НА КРАЈУ ГА УНИШТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар то не

06.03.2022 22:31

Постоји у јавном сектору? Онда знаци да постоје паралелни закони као и много ста у овој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЉКО

07.03.2022 07:02

Опет закон који иде на руку послодавцима.Растјерацете и ово мало радника сто је остало.Овде нису радници вец робови

ОДГОВОРИТЕ