Проблеми још нису ријешени, гдје је завршио новац?

Када ће они који су након земљотреса остали без властитог дома добити адекватан кров над главом, питање је на које нико одговора нема. 

Република Српска 05.03.2022 | 19:57
Проблеми још нису ријешени, гдје је завршио новац?

Разорни земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру погодио је 29. децембра 2020.године Петрињу у Хрватској, а осјетио се широм Балкана. Највећа штета у Српској причињена је у Костајници, која је свега 25 километара удаљена  од епицентра земљотреса.

Грађани и данас збрајају штете и чекају помоћ општине. Посљедице земљотреса најбоље осјете они који су остали без својих домова и смјештај пронашли у стамбеном контејнеру.

Општина Костајница једна је од најмлађих општина у Републици Српској и спада у ред неразвијених општина. Крајем децембра 2020.године у Републици Хрватској регистрован је земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру и највише се осјетио у овој локалној заједници гдје је причинио милионске штете. 

Данас након више од годину дана ситуација се није значајно промјенила, али живот јесте. То најбоље знају они који су остали без свог дома којег је замјенио метални контејнер.

"Тешко је то, кад сам изашла из своје куће, боље да ме није било. Дошла сам код сина и деси се веће зло него што јесте. Купио је нешто куће и то се сруши све до краја“, каже Раденка Тривунџа мјештанка Костајница.

Док чекају данима и ноћима да се нешто промјени, неки грађани су одустали и напустили контејнере проналазећи смјештај код породице и рођака, а они који другог дома немају и даље у њима живе, те кажу да им је изузетно тешко.

Мјештани Костајнице тврде да помоћ која је дошла у Костајницу није транспарентно распоређена. Свјесни су, кажу, да се не може у сто постотном износу нешто намирити или надокнадити али да се може помоћи, то може, али, како наводе, у овом случају није тако.

Први и главни проблем обнове Костајнице како су раније из општинске управе за БН рекли јесу нерјешени имовинско правни односи. Укупна штета након разорног земљотреса у општини Костајница процјењује се на око 10 милиона марака.

Када ће они који су након земљотреса остали без властитог дома добити адекватан кров над главом, питање је на које нико одговора нема. 

(БН/М.Каран)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Татар

06.03.2022 16:40

Одговор је врло једноставан кров над главом це добити кад га сами направе

ОДГОВОРИТЕ
Name

А помоц Владе

06.03.2022 18:40

А обецања?

ОДГОВОРИТЕ