Problemi još nisu riješeni, gdje je završio novac?

Kada će oni koji su nakon zemljotresa ostali bez vlastitog doma dobiti adekvatan krov nad glavom, pitanje je na koje niko odgovora nema. 

Republika Srpska 05.03.2022 | 19:57
Problemi još nisu riješeni, gdje je završio novac?

Razorni zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru pogodio je 29. decembra 2020.godine Petrinju u Hrvatskoj, a osjetio se širom Balkana. Najveća šteta u Srpskoj pričinjena je u Kostajnici, koja je svega 25 kilometara udaljena  od epicentra zemljotresa.

Građani i danas zbrajaju štete i čekaju pomoć opštine. Posljedice zemljotresa najbolje osjete oni koji su ostali bez svojih domova i smještaj pronašli u stambenom kontejneru.

Opština Kostajnica jedna je od najmlađih opština u Republici Srpskoj i spada u red nerazvijenih opština. Krajem decembra 2020.godine u Republici Hrvatskoj registrovan je zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru i najviše se osjetio u ovoj lokalnoj zajednici gdje je pričinio milionske štete. 

Danas nakon više od godinu dana situacija se nije značajno promjenila, ali život jeste. To najbolje znaju oni koji su ostali bez svog doma kojeg je zamjenio metalni kontejner.

"Teško je to, kad sam izašla iz svoje kuće, bolje da me nije bilo. Došla sam kod sina i desi se veće zlo nego što jeste. Kupio je nešto kuće i to se sruši sve do kraja“, kaže Radenka Trivundža mještanka Kostajnica.

Dok čekaju danima i noćima da se nešto promjeni, neki građani su odustali i napustili kontejnere pronalazeći smještaj kod porodice i rođaka, a oni koji drugog doma nemaju i dalje u njima žive, te kažu da im je izuzetno teško.

Mještani Kostajnice tvrde da pomoć koja je došla u Kostajnicu nije transparentno raspoređena. Svjesni su, kažu, da se ne može u sto postotnom iznosu nešto namiriti ili nadoknaditi ali da se može pomoći, to može, ali, kako navode, u ovom slučaju nije tako.

Prvi i glavni problem obnove Kostajnice kako su ranije iz opštinske uprave za BN rekli jesu nerješeni imovinsko pravni odnosi. Ukupna šteta nakon razornog zemljotresa u opštini Kostajnica procjenjuje se na oko 10 miliona maraka.

Kada će oni koji su nakon zemljotresa ostali bez vlastitog doma dobiti adekvatan krov nad glavom, pitanje je na koje niko odgovora nema. 

(BN/M.Karan)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tatar

06.03.2022 16:40

Odgovor je vrlo jednostavan krov nad glavom ce dobiti kad ga sami naprave

ODGOVORITE
Name

A pomoc Vlade

06.03.2022 18:40

A obecanja?

ODGOVORITE