Хоће ли Посебна сједница о борцима донијети рјешење или нове подјеле?

"Савез пензионера и потомака је веома заинтересован за исход Посебне сједнице НСРС, обзиром да је међу пензионерима око 120.000 бивших бораца, за које је задужен наш Одбор за борце", каже се у саопштењу за јавност Савеза пензионера и потомака.

Република Српска 05.03.2022 | 20:03
Хоће ли Посебна сједница о борцима донијети рјешење или нове подјеле?

"Зато предлажемо да се представници свих удружења која се баве проблемима бораца, ратних војних инвалида, логораша и породица погинулих и несталих (а има их нажалост много), прије сједнице Скупштине састану, те тако макар овај пут, покажу одговорност, превазиђу међусобне разлике и анимозитете и изађу пред Скупштину са усаглашеним ставовима и захтјевима", додају у саопштењу.

Од посланика позиције и опозиције очекујемо, како кажу,да располажу са тачним подацима о стању у борачкој популацији нарочито колики је број бораца и РВИ по категоријама, колико је погинулих, колико је њихове дјеце незапослено и колико је незбринутих породица, колико има бивших логораша, висину и врсте исплата на мјесечном и годишњем нивоу, колико је бораца којима није уплаћен радни стаж док су били у ратним јединицама и друго.

"Такође очекујемо да  ову озбиљну и тешку тему не користе за  међусобне свађе, вријеђања и надгорњавања у испразном србовању, него да одговорно нађу реално и одрживо рјешење", наводе они.

Из Савеза предлажу да се обавезно међу усвојеним рјешењима нађу:

1. Да се у Закон о ПИО, унесе одредба да основ за пензију буде најповољнијих пет година у радном стажу и да се свима којима није уплаћен допринос за године проведене у рату уплати ретроградно;

2. Да се учесници рата, логораши и породице погинулих и несталих ослободе патиципације на здравствене услуге и лијекове и

3. Да се износи борачког додатка усклађују на годишњем нивоу са просјечним платама.

Из Савеза тврде да новца за то има и подсјећамо да је на основу озбиљних анализа за двадесет година на страначко, дакле неоправдано, запошљавање у институцијама власти, јавним предузећима и установама, агенцијама и фондовима, потрошено више од 10 милијарди КМ, а још увијек имамо 1.200 незапослене дјеце погинулих бораца.

"Да је на отпремнине, функционера, посланика и одборника такође потрошено на десетине милиона, да би послије тога били фиктивно запошљавани. Најеклатантини примјер је „Електрокрајина“, која је годишњи лимит за плате од 21милион, који им је прописала Регулаторна комисија за електричну енергију 2006.године, прекорачила 2018., за двоструки износ", саопштили су из овог Савеза.

"О расипништву, недомаћинском поступању са јавним приходима, пљачкама у јавним предузећима и установама, злоупотребама у располагању са народном имовином тешким неколико десетина милијарди КМ, могли би говорити и износити податке данима", нагласили су из Савеза пензионера и потомака.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

НР

05.03.2022 19:19

Треба једном објавити спискове бораца јавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

05.03.2022 21:54

Пажљиво сам исчитао оваЈ текст и задивљен сам његовом концрпцијом и предлогом о којима треба да се води озбиљна расправа која би резултирала побољшањем матзеријалног стања како борачке популације тако и њихових породица. Свака част предлагачу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

06.03.2022 03:21

1 200 незапослене дјеце, а колико има унучади о томе нико ништа не прича. Не могу унучади живети од хаве. Па ја. Колико има дјеце погинулих бораца? Мени се некако чини да се још увијек рађају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.03.2022 04:05

Нема ни од те сједнице ниста папци су свугдје заступљени паи у борацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеун

06.03.2022 06:39

Једини реалан захтјев је да мало повецају борацки додатак а цуо сам да се цак трази да додатак буде наследан па то је стварно ван сваке памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема наде

06.03.2022 13:07

А кад је и шта је и једна посебна до сада ишта ријешила..??!! Није ништа. Ни једна. Само узвитла прашину која се наредног дана већ слегне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

06.03.2022 17:29

Ништа неће бити за борце,јер "баја" и његова термити репрезентација већ 20 година стварају боље услове али им се нешто неда,бољи услови су створени за сад кумовима ,дјеци,родбини,страначким "тајфунима"и његовим полтронима,борци ће сачекати боље на оном другом животу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

06.03.2022 17:33

Неце бити ниста, даце обецања борцима и ајде здраво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.03.2022 19:59

За говорницу не пустати јајаре и слуге власти,јер су они своје рекли за протеклих 30 година,новца има и превисе,владајуца гарнитура троси немилице,сва права бораца морају бити испостована,о правима бораца морају говорити борци који су били нон стоп у борбеним акцијама,а не паразити који су цекали крај рата уз алкохол и прездеравања,занемаривајуци борце,многи су се укопали бог зна како,јер нису имали никога ко би платио троскове сахране,а све борацке организације и назови ветерани рата се оградјују од правих проблема и гледају само себе,такве треба посмјењивати и избацити из свих борацки структура

ОДГОВОРИТЕ