Hoće li Posebna sjednica o borcima donijeti rješenje ili nove podjele?

"Savez penzionera i potomaka je veoma zainteresovan za ishod Posebne sjednice NSRS, obzirom da je među penzionerima oko 120.000 bivših boraca, za koje je zadužen naš Odbor za borce", kaže se u saopštenju za javnost Saveza penzionera i potomaka.

Republika Srpska 05.03.2022 | 20:03
Hoće li Posebna sjednica o borcima donijeti rješenje ili nove podjele?

"Zato predlažemo da se predstavnici svih udruženja koja se bave problemima boraca, ratnih vojnih invalida, logoraša i porodica poginulih i nestalih (a ima ih nažalost mnogo), prije sjednice Skupštine sastanu, te tako makar ovaj put, pokažu odgovornost, prevaziđu međusobne razlike i animozitete i izađu pred Skupštinu sa usaglašenim stavovima i zahtjevima", dodaju u saopštenju.

Od poslanika pozicije i opozicije očekujemo, kako kažu,da raspolažu sa tačnim podacima o stanju u boračkoj populaciji naročito koliki je broj boraca i RVI po kategorijama, koliko je poginulih, koliko je njihove djece nezaposleno i koliko je nezbrinutih porodica, koliko ima bivših logoraša, visinu i vrste isplata na mjesečnom i godišnjem nivou, koliko je boraca kojima nije uplaćen radni staž dok su bili u ratnim jedinicama i drugo.

"Takođe očekujemo da  ovu ozbiljnu i tešku temu ne koriste za  međusobne svađe, vrijeđanja i nadgornjavanja u ispraznom srbovanju, nego da odgovorno nađu realno i održivo rješenje", navode oni.

Iz Saveza predlažu da se obavezno među usvojenim rješenjima nađu:

1. Da se u Zakon o PIO, unese odredba da osnov za penziju bude najpovoljnijih pet godina u radnom stažu i da se svima kojima nije uplaćen doprinos za godine provedene u ratu uplati retrogradno;

2. Da se učesnici rata, logoraši i porodice poginulih i nestalih oslobode paticipacije na zdravstvene usluge i lijekove i

3. Da se iznosi boračkog dodatka usklađuju na godišnjem nivou sa prosječnim platama.

Iz Saveza tvrde da novca za to ima i podsjećamo da je na osnovu ozbiljnih analiza za dvadeset godina na stranačko, dakle neopravdano, zapošljavanje u institucijama vlasti, javnim preduzećima i ustanovama, agencijama i fondovima, potrošeno više od 10 milijardi KM, a još uvijek imamo 1.200 nezaposlene djece poginulih boraca.

"Da je na otpremnine, funkcionera, poslanika i odbornika takođe potrošeno na desetine miliona, da bi poslije toga bili fiktivno zapošljavani. Najeklatantini primjer je „Elektrokrajina“, koja je godišnji limit za plate od 21milion, koji im je propisala Regulatorna komisija za električnu energiju 2006.godine, prekoračila 2018., za dvostruki iznos", saopštili su iz ovog Saveza.

"O rasipništvu, nedomaćinskom postupanju sa javnim prihodima, pljačkama u javnim preduzećima i ustanovama, zloupotrebama u raspolaganju sa narodnom imovinom teškim nekoliko desetina milijardi KM, mogli bi govoriti i iznositi podatke danima", naglasili su iz Saveza penzionera i potomaka.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

NR

05.03.2022 19:19

Treba jednom objaviti spiskove boraca javno.

ODGOVORITE
Name

vuk

05.03.2022 21:54

Pažljivo sam isčitao ovaJ tekst i zadivljen sam njegovom koncrpcijom i predlogom o kojima treba da se vodi ozbiljna rasprava koja bi rezultirala poboljšanjem matzerijalnog stanja kako boračke populacije tako i njihovih porodica. Svaka čast predlagaču .

ODGOVORITE
Name

Еј

06.03.2022 03:21

1 200 незапослене дјеце, а колико има унучади о томе нико ништа не прича. Не могу унучади живети од хаве. Па ја. Колико има дјеце погинулих бораца? Мени се некако чини да се још увијек рађају.

ODGOVORITE
Name

borac

06.03.2022 04:05

Nema ni od te sjednice nista papci su svugdje zastupljeni pai u borackoj.

ODGOVORITE
Name

Simeun

06.03.2022 06:39

Jedini realan zahtjev je da malo povecaju boracki dodatak a cuo sam da se cak trazi da dodatak bude nasledan pa to je stvarno van svake pameti.

ODGOVORITE
Name

Nema nade

06.03.2022 13:07

A kad je i šta je i jedna posebna do sada išta riješila..??!! Nije ništa. Ni jedna. Samo uzvitla prašinu koja se narednog dana već slegne.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca

06.03.2022 17:29

Ništa neće biti za borce,jer "baja" i njegova termiti reprezentacija već 20 godina stvaraju bolje uslove ali im se nešto neda,bolji uslovi su stvoreni za sad kumovima ,djeci,rodbini,stranačkim "tajfunima"i njegovim poltronima,borci će sačekati bolje na onom drugom životu!

ODGOVORITE
Name

Sale

06.03.2022 17:33

Nece biti nista, dace obecanja borcima i ajde zdravo

ODGOVORITE
Name

Borac

07.03.2022 19:59

Za govornicu ne pustati jajare i sluge vlasti,jer su oni svoje rekli za proteklih 30 godina,novca ima i previse,vladajuca garnitura trosi nemilice,sva prava boraca moraju biti ispostovana,o pravima boraca moraju govoriti borci koji su bili non stop u borbenim akcijama,a ne paraziti koji su cekali kraj rata uz alkohol i prezderavanja,zanemarivajuci borce,mnogi su se ukopali bog zna kako,jer nisu imali nikoga ko bi platio troskove sahrane,a sve boracke organizacije i nazovi veterani rata se ogradjuju od pravih problema i gledaju samo sebe,takve treba posmjenjivati i izbaciti iz svih boracki struktura

ODGOVORITE