У самоубилачком нападу на џамију 63 погинулих

У самоубилачком бомбашком нападу на шиитску џамију током молитве у северозападном пакистанском граду Пешавару погинуле су најмање 63 особе, а рањено око 200 саопштили су данас пакистански званичници и обецјали да ће пронаћи и ухапсити налогодавце који стоје иза овог акта терора на шиитске вернике.

Свијет 05.03.2022 | 11:10
У самоубилачком нападу на џамију 63 погинулих

Одговорност за овај бомбашки напад, један од највећих терористичких напада изведених у Пакистану у последње време, преузела је Исламске држава (ИС), пренео је раније Ројтерс.

ИС је у саопштењу навела да је бомбаш самоубица из суседног Авганистана.

Он је ликвидирао двојицу полицајаца који су чували џамију шиитских муслимана у северозападном Пешавару пре него што је ушао у богомољу и активирао своју направу, наводи се у саопштењу, преноси АП.

Огранак ИС, познат као ИС провинције Хорасан, има седиште у источном Авганистану.

Талибански лидери у Кабулу, који се боре против ИС јер се показало да представља највећу безбедносну претњу талибанским властима, осудили су јучерашњи самоубилачки бомбашки напад на џамију у Пешевару.

"Осуђујемо бомбардовање џамије у пакистанском Пешавару. Нема оправдања за нападе на цивиле и вјернике", поручио је на свом Твитер налогу заменик министра културе и информисања талибана Забихулах Муџахид, али и одбио да потврди да је бомбаш самоубица Авганистанац.

Број жртава овог напада ће вероватно наставити да расте, рекао је Асим Кан, портпарол болнице Лејди Рединг у Пешавару и потврдио да су најамње четворица рањеника од укупно 38 хоспитализованих - у критичном стању, рекао је он.

Шиити су већ дуго на мети сунитских исламских терористичких организација међу којима су Исламска држава и Техрик-е-Талибан Пакистан (ТТП), такође позната као Пакистански талибани.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Митар

05.03.2022 11:15

А бог сједи ни прстом да мрдне. Толико о богу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко зна...

05.03.2022 13:23

Који је то агент из иностранства досао... Као и уобицајено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

06.03.2022 13:58

А енергенти се пљацкају.... Унајмљени пси рата рафе свој посао за који су плацени. Када изнемогну, НАТО интервенисе....

Name

К300

05.03.2022 16:52

Да ли и због овог стравичног чина пријети опасност да се оптужи Русуја и можда избаци из УН. Питам се какав ментални склоп онога ко ово уради треба да буде каква је то индоктринација и какви монструми могу да подстакну некога на овакав покољ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То су убице

06.03.2022 14:00

Свијетског диктатора.

ОДГОВОРИТЕ