U samoubilačkom napadu na džamiju 63 poginulih

U samoubilačkom bombaškom napadu na šiitsku džamiju tokom molitve u severozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru poginule su najmanje 63 osobe, a ranjeno oko 200 saopštili su danas pakistanski zvaničnici i obecjali da će pronaći i uhapsiti nalogodavce koji stoje iza ovog akta terora na šiitske vernike.

Svijet 05.03.2022 | 11:10
U samoubilačkom napadu na džamiju 63 poginulih

Odgovornost za ovaj bombaški napad, jedan od najvećih terorističkih napada izvedenih u Pakistanu u poslednje vreme, preuzela je Islamske država (IS), preneo je ranije Rojters.

IS je u saopštenju navela da je bombaš samoubica iz susednog Avganistana.

On je likvidirao dvojicu policajaca koji su čuvali džamiju šiitskih muslimana u severozapadnom Pešavaru pre nego što je ušao u bogomolju i aktivirao svoju napravu, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Ogranak IS, poznat kao IS provincije Horasan, ima sedište u istočnom Avganistanu.

Talibanski lideri u Kabulu, koji se bore protiv IS jer se pokazalo da predstavlja najveću bezbednosnu pretnju talibanskim vlastima, osudili su jučerašnji samoubilački bombaški napad na džamiju u Peševaru.

"Osuđujemo bombardovanje džamije u pakistanskom Pešavaru. Nema opravdanja za napade na civile i vjernike", poručio je na svom Tviter nalogu zamenik ministra kulture i informisanja talibana Zabihulah Mudžahid, ali i odbio da potvrdi da je bombaš samoubica Avganistanac.

Broj žrtava ovog napada će verovatno nastaviti da raste, rekao je Asim Kan, portparol bolnice Lejdi Reding u Pešavaru i potvrdio da su najamnje četvorica ranjenika od ukupno 38 hospitalizovanih - u kritičnom stanju, rekao je on.

Šiiti su već dugo na meti sunitskih islamskih terorističkih organizacija među kojima su Islamska država i Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), takođe poznata kao Pakistanski talibani.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mitar

05.03.2022 11:15

A bog sjedi ni prstom da mrdne. Toliko o bogu

ODGOVORITE
Name

Ko zna...

05.03.2022 13:23

Koji je to agent iz inostranstva dosao... Kao i uobicajeno...

ODGOVORITE
Name

Tako je

06.03.2022 13:58

A energenti se pljackaju.... Unajmljeni psi rata rafe svoj posao za koji su placeni. Kada iznemognu, NATO intervenise....

Name

K300

05.03.2022 16:52

Da li i zbog ovog stravičnog čina prijeti opasnost da se optuži Rusuja i možda izbaci iz UN. Pitam se kakav mentalni sklop onoga ko ovo uradi treba da bude kakva je to indoktrinacija i kakvi monstrumi mogu da podstaknu nekoga na ovakav pokolj.

ODGOVORITE
Name

To su ubice

06.03.2022 14:00

Svijetskog diktatora.

ODGOVORITE