Влада незаконито смјењује директоре, цех плаћају грађани!

Након што је правоснажном пресудом одређено да смијењени директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић буде враћен на ту позицију, скупштинска већина је Дујаковића вратила на мјесто директора, да би одмах затим на приједлог Владе изгласала његову смјену.

Република Српска 02.03.2022 | 19:50
Влада незаконито смјењује директоре, цех плаћају грађани!

Ово поставља питање, да ли се власт поново руга правосуђу и исмијава правоснажне судске пресуде?

Без обзира на пресуду бањалучког Окружног суда којом је поништена ранија смјена директора Агенције за осигурање, скупштинска већина је поново изиграла судску пресуду на начин да је Славен Дујаковић враћен на позицију, а одмах затим поново смијењен.

Након смјене Дујаковић је рекао да се ради о неуважавању правоснажне пресуде и да ће поново да поднесе тужбу због незаконите смјене. Раније је затражио и надокнаду штете. Ово је само једна у низу смјена у оквиру којих се власт рјешава неподобних кадрова.

Од те праксе не одустају и поред тога што њихове смјене падају на суду. Примјери су бројни: тако је незаконито смијењеном директору Инспектората Предрагу Томићу, Република Српска на крају морала да исплати 17 хиљада марака одштете.

Томић је тада тужио и премијера, на шта је Радован Вишковић овако одговорио.

Од кад власт у Републици Српској предводи СНСД, примјера незаконитих смјена је било и у појединим министарствима, Цивилној заштити, Руднику и термоелектрани Угљевик, Путевима Републике Српске.

У свим овим ситуацијама, незаконито смијењени функционери су наплатили и одштете окоје се укупно мјере стотинама хиљада марака. Тај новац међутим, није узет из џепа оних који су незаконито смјењивали, него од грађана Републике Српске.

Поред исмијавања правосуђа кроз непоштовање пресуда, посебно су чудни журба и нестрпљење да се што прије из фотеље избаци неподобан, а у њу смјести подобан страначки кадар, кажу у цивилном сектору.

О стручности и начину како ће неко управљати јавним предузећем или институцијом, више нико и не размишља. 

(БН/М.Ковач)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Биги

02.03.2022 19:04

Ста се цудите,Влада именује Влада смјењује... То тако функционисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

02.03.2022 19:09

Ма какви директори?! Све полтрони најобицнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

02.03.2022 22:43

Овај квази стручњак Дујаковић дошао по политичкој линији, сада га суд одржава на том радном мјесту. Гдје то има. Само код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

03.03.2022 13:46

<Лопови лоповска посла.

ОДГОВОРИТЕ