Vlada nezakonito smjenjuje direktore, ceh plaćaju građani!

Nakon što je pravosnažnom presudom određeno da smijenjeni direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković bude vraćen na tu poziciju, skupštinska većina je Dujakovića vratila na mjesto direktora, da bi odmah zatim na prijedlog Vlade izglasala njegovu smjenu.

Republika Srpska 02.03.2022 | 19:50
Vlada nezakonito smjenjuje direktore, ceh plaćaju građani!

Ovo postavlja pitanje, da li se vlast ponovo ruga pravosuđu i ismijava pravosnažne sudske presude?

Bez obzira na presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je poništena ranija smjena direktora Agencije za osiguranje, skupštinska većina je ponovo izigrala sudsku presudu na način da je Slaven Dujaković vraćen na poziciju, a odmah zatim ponovo smijenjen.

Nakon smjene Dujaković je rekao da se radi o neuvažavanju pravosnažne presude i da će ponovo da podnese tužbu zbog nezakonite smjene. Ranije je zatražio i nadoknadu štete. Ovo je samo jedna u nizu smjena u okviru kojih se vlast rješava nepodobnih kadrova.

Od te prakse ne odustaju i pored toga što njihove smjene padaju na sudu. Primjeri su brojni: tako je nezakonito smijenjenom direktoru Inspektorata Predragu Tomiću, Republika Srpska na kraju morala da isplati 17 hiljada maraka odštete.

Tomić je tada tužio i premijera, na šta je Radovan Višković ovako odgovorio.

Od kad vlast u Republici Srpskoj predvodi SNSD, primjera nezakonitih smjena je bilo i u pojedinim ministarstvima, Civilnoj zaštiti, Rudniku i termoelektrani Ugljevik, Putevima Republike Srpske.

U svim ovim situacijama, nezakonito smijenjeni funkcioneri su naplatili i odštete okoje se ukupno mjere stotinama hiljada maraka. Taj novac međutim, nije uzet iz džepa onih koji su nezakonito smjenjivali, nego od građana Republike Srpske.

Pored ismijavanja pravosuđa kroz nepoštovanje presuda, posebno su čudni žurba i nestrpljenje da se što prije iz fotelje izbaci nepodoban, a u nju smjesti podoban stranački kadar, kažu u civilnom sektoru.

O stručnosti i načinu kako će neko upravljati javnim preduzećem ili institucijom, više niko i ne razmišlja. 

(BN/M.Kovač)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bigi

02.03.2022 19:04

Sta se cudite,Vlada imenuje Vlada smjenjuje... To tako funkcionise.

ODGOVORITE
Name

Sandra

02.03.2022 19:09

Ma kakvi direktori?! Sve poltroni najobicniji

ODGOVORITE
Name

istina

02.03.2022 22:43

Ovaj kvazi stručnjak Dujaković došao po političkoj liniji, sada ga sud održava na tom radnom mjestu. Gdje to ima. Samo kod nas.

ODGOVORITE
Name

ćorak

03.03.2022 13:46

<Lopovi lopovska posla.

ODGOVORITE