Вучић: Ово је тек почетак, притисци ће бити огромни

Пристици на Србију у наредном периоду биће огромни, и не само то, верујем да је ово тек почетак и да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Србија 02.03.2022 | 18:39
Вучић: Ово је тек почетак, притисци ће бити огромни

Вучић је, у обраћању јавности, рекао да као неко ко помно прати политику и сва збивања, готово 24 сата, очекује у наредном периоду неколико политичких замки за Србију.

"Не због тога што брину за Русију или Украјину, не секира то много неке у региону, јер они све што раде, раде да би срушили Србију", приметио је председник Србије и подсетио да је Приштина већ изнела захтев за што брже пуноправно чланство у НАТО и да за то већ добила подршку, друге или треће најмоћније НАТО силе, Турске.

"Видели сте то, и оно што могу да предвиђам, да ће следећа иницијатива бити искључење Русије из Уједнињених нација. То би значило, а већ видим поједине иницијативе у неким земљама, зато то и говорим, као и и због онога што нама следи и како то замисљају Албанци на Косову... Планирају да на основу члана шест Повеље УН у наредним недељама поведу расправу о избацивању Русије из УН", рекао је Вучић.

То, каже, даље значи да ће уследити отворен притисак на Кину да дође до промене Резолуције СБ УН 1244, а после тога Србија више нема правни основ по којем би се позивала на међународно право и очување територијалног интегритета, као данас.

Затим следе признања тзв. Косова од земаља НАТО и ЕУ које до сада нису то учиниле.

"То је идеја албанских лобиста и то смо већ неколико пута чули како су представили различитим међународним представницима. Да ли је то могуће или није..? Да будем отворен - уопште не искључујем ту могућност", рекао је Вучић, додајући да је за свашта мислио да није могуће, али се у претходна три, четири дана уверио да је, ипак, могуће, попут отказивања опере Чајковског...

Са друге стране је, истичце у пшитању и угрожавање економског напретка Србије, ако земља буде даље чувала своју позицију, мањак инвестиција, одлазак инвеститора...

Председник је истакао да је Србија у претходним данима чувала своју позицију.

"ОД 13 аката, гласали смо за четири, за девет нисмо могли да гласамо јер су се те декларације значиле увођење санкције или банкарском сектору Русије, или авиосаобраћају, или појединцима, од Путина, Лаврова, Пескова до других. Придруживали смо се увек осуди рушења територијалног интегритета, јер сматрамо да је то принципијелна, озбиља и одговорна позиција, која није нарушавала међународно јавно право", рекао је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БОY

02.03.2022 17:52

Ово Вучић припрема грађане србије на оно што се већ зна. Да се прикључи осудама за агресију Русије на Украину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К300

03.03.2022 08:44

Да ово је припрема народа у Србији да се мора признати Косово. Да ли сте разумели правнука, Русија ће бити избачена из УН (Русија са правом вета ће значи гласати да избаци сама себе, што је апсурд, биће укнута резолуција1244 коју у животу одржава Русија), будали јасно шта значи укидање резолуције 1244.Само луд не види колико су сви режими намарионетски част појединим који се бране како знају.

Name

Истина

02.03.2022 17:53

Само напријед Предсједнице уз тебе смо, навикли смо на санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2022 18:48

Ста ово би друзе?

Name

НИЈЕ ЈОС ПРОПАСТ СВЕТА

02.03.2022 17:56

Немом само кукат вец бори се до краја разговарај са кином. Разговарај са разумним људима у европи ако их има. Нецес признат косово а доце боља времена И Русија немозе изгубит онда би бла пропаст света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напокон

02.03.2022 18:05

Је Србија схватила и прихватила реалну слику са терена и своју стварну позицију. Сљедећи корак је санкције Русији, као и остатак развијеног свијета. Путин је почео тонути и од њега се треба дистанцирати. Храбро, мудро и за добробит Србије и комшилука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЛОВСЊЕ

02.03.2022 19:18

ЈЕСТЕ ДРУЗЕ ПОД РАЗНИМ УЦЈЕНАМА И ПРИТИСКОМ

Name

БОY

02.03.2022 18:08

Само треба рећи врло гласнл и јасно Србија је дио европе или ЕУ и наеавно поштовати те вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.03.2022 18:19

Ако нам је Русија пријатељ разумјеће нас ако није и не мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

02.03.2022 18:20

Само дрзи Додика далеко од себе , председнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.03.2022 18:22

Морате одлуцити и заузети страну,нема висе балансирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

индијанац

04.03.2022 06:54

Ако Косово икад удје у нато ,Русија мора добити базу у Србији истог момента. Онај ко не постује себе не постује га и непријатељ.

ОДГОВОРИТЕ