Vučić: Ovo je tek početak, pritisci će biti ogromni

Pristici na Srbiju u narednom periodu biće ogromni, i ne samo to, verujem da je ovo tek početak i da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 02.03.2022 | 18:39
Vučić: Ovo je tek početak, pritisci će biti ogromni

Vučić je, u obraćanju javnosti, rekao da kao neko ko pomno prati politiku i sva zbivanja, gotovo 24 sata, očekuje u narednom periodu nekoliko političkih zamki za Srbiju.

"Ne zbog toga što brinu za Rusiju ili Ukrajinu, ne sekira to mnogo neke u regionu, jer oni sve što rade, rade da bi srušili Srbiju", primetio je predsednik Srbije i podsetio da je Priština već iznela zahtev za što brže punopravno članstvo u NATO i da za to već dobila podršku, druge ili treće najmoćnije NATO sile, Turske.

"Videli ste to, i ono što mogu da predviđam, da će sledeća inicijativa biti isključenje Rusije iz Ujedninjenih nacija. To bi značilo, a već vidim pojedine inicijative u nekim zemljama, zato to i govorim, kao i i zbog onoga što nama sledi i kako to zamisljaju Albanci na Kosovu... Planiraju da na osnovu člana šest Povelje UN u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN", rekao je Vučić.

To, kaže, dalje znači da će uslediti otvoren pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije SB UN 1244, a posle toga Srbija više nema pravni osnov po kojem bi se pozivala na međunarodno pravo i očuvanje teritorijalnog integriteta, kao danas.

Zatim slede priznanja tzv. Kosova od zemalja NATO i EU koje do sada nisu to učinile.

"To je ideja albanskih lobista i to smo već nekoliko puta čuli kako su predstavili različitim međunarodnim predstavnicima. Da li je to moguće ili nije..? Da budem otvoren - uopšte ne isključujem tu mogućnost", rekao je Vučić, dodajući da je za svašta mislio da nije moguće, ali se u prethodna tri, četiri dana uverio da je, ipak, moguće, poput otkazivanja opere Čajkovskog...

Sa druge strane je, ističce u pšitanju i ugrožavanje ekonomskog napretka Srbije, ako zemlja bude dalje čuvala svoju poziciju, manjak investicija, odlazak investitora...

Predsednik je istakao da je Srbija u prethodnim danima čuvala svoju poziciju.

"OD 13 akata, glasali smo za četiri, za devet nismo mogli da glasamo jer su se te deklaracije značile uvođenje sankcije ili bankarskom sektoru Rusije, ili aviosaobraćaju, ili pojedincima, od Putina, Lavrova, Peskova do drugih. Pridruživali smo se uvek osudi rušenja teritorijalnog integriteta, jer smatramo da je to principijelna, ozbilja i odgovorna pozicija, koja nije narušavala međunarodno javno pravo", rekao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BOY

02.03.2022 17:52

Ovo Vučić priprema građane srbije na ono što se već zna. Da se priključi osudama za agresiju Rusije na Ukrainu.

ODGOVORITE
Name

K300

03.03.2022 08:44

Da ovo je priprema naroda u Srbiji da se mora priznati Kosovo. Da li ste razumeli pravnuka, Rusija će biti izbačena iz UN (Rusija sa pravom veta će znači glasati da izbaci sama sebe, što je apsurd, biće uknuta rezolucija1244 koju u životu održava Rusija), budali jasno šta znači ukidanje rezolucije 1244.Samo lud ne vidi koliko su svi režimi namarionetski čast pojedinim koji se brane kako znaju.

Name

Istina

02.03.2022 17:53

Samo naprijed Predsjednice uz tebe smo, navikli smo na sankcije.

ODGOVORITE
Name

Re

02.03.2022 18:48

Sta ovo bi druze?

Name

NIJE JOS PROPAST SVETA

02.03.2022 17:56

Nemom samo kukat vec bori se do kraja razgovaraj sa kinom. Razgovaraj sa razumnim ljudima u evropi ako ih ima. Neces priznat kosovo a doce bolja vremena I Rusija nemoze izgubit onda bi bla propast sveta.

ODGOVORITE
Name

Napokon

02.03.2022 18:05

Je Srbija shvatila i prihvatila realnu sliku sa terena i svoju stvarnu poziciju. Sljedeći korak je sankcije Rusiji, kao i ostatak razvijenog svijeta. Putin je počeo tonuti i od njega se treba distancirati. Hrabro, mudro i za dobrobit Srbije i komšiluka.

ODGOVORITE
Name

SILOVSNJE

02.03.2022 19:18

JESTE DRUZE POD RAZNIM UCJENAMA I PRITISKOM

Name

BOY

02.03.2022 18:08

Samo treba reći vrlo glasnl i jasno Srbija je dio evrope ili EU i naeavno poštovati te vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

Ja

02.03.2022 18:19

Ako nam je Rusija prijatelj razumjeće nas ako nije i ne mora.

ODGOVORITE
Name

Vuk

02.03.2022 18:20

Samo drzi Dodika daleko od sebe , predsednice

ODGOVORITE
Name

Istina

02.03.2022 18:22

Morate odluciti i zauzeti stranu,nema vise balansiranja.

ODGOVORITE
Name

indijanac

04.03.2022 06:54

Ako Kosovo ikad udje u nato ,Rusija mora dobiti bazu u Srbiji istog momenta. Onaj ko ne postuje sebe ne postuje ga i neprijatelj.

ODGOVORITE