СПС пита Вишковића: Шта Влада ради на заштити грађана?

Социјалистичка партија Српске упутила је отворено писмо предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу у којем траже да обавијести јавност да ли Влада Српске има план и да ли се ишта ради на заштити грађана у вријеме кризе која је већ увелико узела маха.

Република Српска 02.03.2022 | 13:57
СПС пита Вишковића: Шта Влада ради на заштити грађана?

Република Српска нема робне резерве, нити се исте могу успоставити у скорије вријеме, а поставља се питање да ли су средства за интервентне набавке уопште оперативна, с обзиром да до сада Одјељење за јавне набавке није извршило ни једну једину набавку, наводе у СПС.

- На већ постојећу кризу због пандемије, имамо и међународну кризу која пријети да ескалира а која је већ увелико дала ефекта кроз поскупљења горива и основних животних намирница. Видимо да Србија и њен предсједник Александар Вучић активно раде на мјерама заштите становништва, као и бројне друге земље у окружењу, а да Влада Републике Српске на чијем сте Ви челу не нуди грађанима никакав одговор на питање какав ће бити одговор Републике Српске на све тежу ситуацију у којој се налазе грађани.

Зато у име свих грађана постављамо питање:

- Да ли постоје резервна финансијска средства за интервентне набавке и у којем износу?

Да ли су наведена средства оперативна и у којем обиму? Да ли је Република Српска током 2022. године вршила интервентне набавке, којих роба и у којим количинама?

Да ли Република Српска располаже робом која би се могла користити у сврху интервенција на тржишту, које су то робе и гдје су ускладиштене - питају из СПС. 

Према свим сазнањима, средства планирана за интервентне набавке нису оперативна, него би њихово прикупљање услиједило тек када се донесе одлука о интервентној набавци, даље наводе из СПС. 

- Тај процес се у нашим социјално економским условима може успјешно остварити искључиво кроз постојање констатнтних робних резерви, јер ми као мала и слаба економија дефицитарне робе можемо  набављати само када их има довољно на тржишту и када им је цијена приступачна.

У ситуацији када су на глобалном тржисту присутни значајни поремећаји, цијене роба се повећавају заједно са потражњом, те се недостајуће робе, на глобалном тржишту, приоритено продају великим и економски моћнијим купцима (државама) или купцима који на глобалном нивоу имају значајан политички утицај. Имајући у виду чињеницу да Република Српска сигурно не испуњава описане услове, наша интервентна набавка ће у најмању руку окончати фијаском, јер ћемо тражену робу чекати на зачељу реда купаца и исту вјероватно плаћати значајно скупље од "великих играча" на глобалној политичкој сцени, уз врло неизвјесне рокове испоруке.

Свима је јасно да је Влада Републике Српске већ требала да започне са интервентним набавкама, јер када цијена нафте или пшенице на свјетском тржишту достигне стогодишње максимум, свака интервентна набавка је бесмислена - поручују из СПС. 

У писму Вишковићу, из СПС предлажу спровођење интервентних набавки, без одлагања, есенцијалних прехрамбених производа неопходних да задовоље потребе становништва Републике Српске за минимални период од 60 дана, спровођење интервентних набавки, без одлагања моторних горива у количинама потребним да се задовоље потребе тржишта Републике Српске у периоду од минимално 30 дана и спровођење интервентних набавки миниреалних ђубрива и садног материјала неопходног за несметано одвијање прољетне сјетве на територији Републике Српске.

- Описане мјере представљају непоходну интервенцију усмјерену на очување тржишта Републике Српске и спречавање озбиљнијих  економских поремећаја. Такође, сматрамо неопходним да се по хитном поступку усвоји Закон о робним резервама, којим би се прописало оснивање одговорарајућег републичког органа у чијој надлежности би били послови набављања, чувања и занављања робних резерви. ЈП "Робне резерве" у стечају и даље располажу значајним капацитетима за смјештај роба (силоси Рогатица, нафтни терминали и магацини Врбања) који би Република, учествујући у окончању стечаја могла и требала вратити у своје власништво и привести намјени.

Нажалост, потребно је напоменути да је стечај у ЈП "Робне резерве" резултовао ненадокадивим губитоком за Републику Срспку, јер су приликом продаје стечајне масе већ продати нафтни терминали у Брезичанима и то за дио реалне вриједности.

На територији Републике постоји још низ локација, а посебно неперспективних војних објеката погодних за складиштење роба и течних горива (Вардиште код Вишеграда и др.) и иста би морала бити предмет интересовања Републике у циљу преузимања и привођења адекватној намјени, односно чувању робних резерви - стоји у отвореном писму СПС.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Момо

02.03.2022 13:16

Добро им предлазете свака цаст али мислим да је боље да не набављају јер це то покрасти из складиста кад се ситуација смири и један дио подијелити бирацима пред гласање да испадну добротвори тудјим новцем.Знаци никаква набавка то би била велика греска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

02.03.2022 13:31

Стварно био сам у Вардишту гдје је бивша ЈНА имала највеће складиште горива у Европи!Под земљом имамо складиште величине фудбалског стадиона гдје милионе и милионе литара горива може да стане,а шта Влада подузима?? Ништа!!Осим што напуштају сједнице ко Бурле кад га је Лав(о)ров назвао!!Сад су тута и један и други,а народ ће поскапати!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

02.03.2022 13:32

Проинтер је на потезу ... закљуцио нови посао.... ста цес висе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.03.2022 13:36

Немојте људи њему тако теска питања постављати и сикирати цовека ста да му позли од тако теских питања ко би нама давао овако тацна исцрпна ипрецизна обавестења

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

02.03.2022 13:40

Влада се искључиво бави сама собом њих не интересује пуно народ само народне паре а њих је све мање и мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

02.03.2022 15:03

Предлажем им да под хитно сви поднесу оставке и да их тужилаштво позове на одговорност за све што су уништили распродали о покрали багра сељачка !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

02.03.2022 16:19

Висковиц само цека наредјења, а Баја цува паре само за своју породицу. Народе гледајте глави мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Средо

02.03.2022 16:28

Влада ради да осиромаши народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прекаја

02.03.2022 16:57

Браво за предлог! Само да ли је Влада свесна важности вашег предлога?! Ако не знају, могу да препишу шта ради Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.03.2022 01:33

Тацно у мету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

03.03.2022 05:55

Одговорицу купује сбер банку даје 15 милионцица да спаси народ али не лези вразе има Каја преднист медју првим ратним свррцерима и са сверцерима ратним и поратним богатас пјстаје и јаци од владе !!! Трговинааа на велико и малооо траје од рата до данас влада само аминује и зорка пијана !!! Партијдко поткованаа!

ОДГОВОРИТЕ