SPS pita Viškovića: Šta Vlada radi na zaštiti građana?

Socijalistička partija Srpske uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću u kojem traže da obavijesti javnost da li Vlada Srpske ima plan i da li se išta radi na zaštiti građana u vrijeme krize koja je već uveliko uzela maha.

Republika Srpska 02.03.2022 | 13:57
SPS pita Viškovića: Šta Vlada radi na zaštiti građana?

Republika Srpska nema robne rezerve, niti se iste mogu uspostaviti u skorije vrijeme, a postavlja se pitanje da li su sredstva za interventne nabavke uopšte operativna, s obzirom da do sada Odjeljenje za javne nabavke nije izvršilo ni jednu jedinu nabavku, navode u SPS.

- Na već postojeću krizu zbog pandemije, imamo i međunarodnu krizu koja prijeti da eskalira a koja je već uveliko dala efekta kroz poskupljenja goriva i osnovnih životnih namirnica. Vidimo da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić aktivno rade na mjerama zaštite stanovništva, kao i brojne druge zemlje u okruženju, a da Vlada Republike Srpske na čijem ste Vi čelu ne nudi građanima nikakav odgovor na pitanje kakav će biti odgovor Republike Srpske na sve težu situaciju u kojoj se nalaze građani.

Zato u ime svih građana postavljamo pitanje:

- Da li postoje rezervna finansijska sredstva za interventne nabavke i u kojem iznosu?

Da li su navedena sredstva operativna i u kojem obimu? Da li je Republika Srpska tokom 2022. godine vršila interventne nabavke, kojih roba i u kojim količinama?

Da li Republika Srpska raspolaže robom koja bi se mogla koristiti u svrhu intervencija na tržištu, koje su to robe i gdje su uskladištene - pitaju iz SPS. 

Prema svim saznanjima, sredstva planirana za interventne nabavke nisu operativna, nego bi njihovo prikupljanje uslijedilo tek kada se donese odluka o interventnoj nabavci, dalje navode iz SPS. 

- Taj proces se u našim socijalno ekonomskim uslovima može uspješno ostvariti isključivo kroz postojanje konstatntnih robnih rezervi, jer mi kao mala i slaba ekonomija deficitarne robe možemo  nabavljati samo kada ih ima dovoljno na tržištu i kada im je cijena pristupačna.

U situaciji kada su na globalnom tržistu prisutni značajni poremećaji, cijene roba se povećavaju zajedno sa potražnjom, te se nedostajuće robe, na globalnom tržištu, prioriteno prodaju velikim i ekonomski moćnijim kupcima (državama) ili kupcima koji na globalnom nivou imaju značajan politički uticaj. Imajući u vidu činjenicu da Republika Srpska sigurno ne ispunjava opisane uslove, naša interventna nabavka će u najmanju ruku okončati fijaskom, jer ćemo traženu robu čekati na začelju reda kupaca i istu vjerovatno plaćati značajno skuplje od "velikih igrača" na globalnoj političkoj sceni, uz vrlo neizvjesne rokove isporuke.

Svima je jasno da je Vlada Republike Srpske već trebala da započne sa interventnim nabavkama, jer kada cijena nafte ili pšenice na svjetskom tržištu dostigne stogodišnje maksimum, svaka interventna nabavka je besmislena - poručuju iz SPS. 

U pismu Viškoviću, iz SPS predlažu sprovođenje interventnih nabavki, bez odlaganja, esencijalnih prehrambenih proizvoda neophodnih da zadovolje potrebe stanovništva Republike Srpske za minimalni period od 60 dana, sprovođenje interventnih nabavki, bez odlaganja motornih goriva u količinama potrebnim da se zadovolje potrebe tržišta Republike Srpske u periodu od minimalno 30 dana i sprovođenje interventnih nabavki minirealnih đubriva i sadnog materijala neophodnog za nesmetano odvijanje proljetne sjetve na teritoriji Republike Srpske.

- Opisane mjere predstavljaju nepohodnu intervenciju usmjerenu na očuvanje tržišta Republike Srpske i sprečavanje ozbiljnijih  ekonomskih poremećaja. Takođe, smatramo neophodnim da se po hitnom postupku usvoji Zakon o robnim rezervama, kojim bi se propisalo osnivanje odgovorarajućeg republičkog organa u čijoj nadležnosti bi bili poslovi nabavljanja, čuvanja i zanavljanja robnih rezervi. JP "Robne rezerve" u stečaju i dalje raspolažu značajnim kapacitetima za smještaj roba (silosi Rogatica, naftni terminali i magacini Vrbanja) koji bi Republika, učestvujući u okončanju stečaja mogla i trebala vratiti u svoje vlasništvo i privesti namjeni.

Nažalost, potrebno je napomenuti da je stečaj u JP "Robne rezerve" rezultovao nenadokadivim gubitokom za Republiku Srspku, jer su prilikom prodaje stečajne mase već prodati naftni terminali u Brezičanima i to za dio realne vrijednosti.

Na teritoriji Republike postoji još niz lokacija, a posebno neperspektivnih vojnih objekata pogodnih za skladištenje roba i tečnih goriva (Vardište kod Višegrada i dr.) i ista bi morala biti predmet interesovanja Republike u cilju preuzimanja i privođenja adekvatnoj namjeni, odnosno čuvanju robnih rezervi - stoji u otvorenom pismu SPS.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Momo

02.03.2022 13:16

Dobro im predlazete svaka cast ali mislim da je bolje da ne nabavljaju jer ce to pokrasti iz skladista kad se situacija smiri i jedan dio podijeliti biracima pred glasanje da ispadnu dobrotvori tudjim novcem.Znaci nikakva nabavka to bi bila velika greska

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

02.03.2022 13:31

Stvarno bio sam u Vardištu gdje je bivša JNA imala najveće skladište goriva u Evropi!Pod zemljom imamo skladište veličine fudbalskog stadiona gdje milione i milione litara goriva može da stane,a šta Vlada poduzima?? Ništa!!Osim što napuštaju sjednice ko Burle kad ga je Lav(o)rov nazvao!!Sad su tuta i jedan i drugi,a narod će poskapati!!

ODGOVORITE
Name

Ovako

02.03.2022 13:32

Prointer je na potezu ... zakljucio novi posao.... sta ces vise....

ODGOVORITE
Name

Tatar

02.03.2022 13:36

Nemojte ljudi njemu tako teska pitanja postavljati i sikirati coveka sta da mu pozli od tako teskih pitanja ko bi nama davao ovako tacna iscrpna iprecizna obavestenja

ODGOVORITE
Name

BOY

02.03.2022 13:40

Vlada se isključivo bavi sama sobom njih ne interesuje puno narod samo narodne pare a njih je sve manje i manje.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

02.03.2022 15:03

Predlažem im da pod hitno svi podnesu ostavke i da ih tužilaštvo pozove na odgovornost za sve što su uništili rasprodali o pokrali bagra seljačka !!!

ODGOVORITE
Name

Ero

02.03.2022 16:19

Viskovic samo ceka naredjenja, a Baja cuva pare samo za svoju porodicu. Narode gledajte glavi mjesta.

ODGOVORITE
Name

Sredo

02.03.2022 16:28

Vlada radi da osiromaši narod

ODGOVORITE
Name

Prekaja

02.03.2022 16:57

Bravo za predlog! Samo da li je Vlada svesna važnosti vašeg predloga?! Ako ne znaju, mogu da prepišu šta radi Srbija.

ODGOVORITE
Name

Re

03.03.2022 01:33

Tacno u metu

ODGOVORITE
Name

Evo

03.03.2022 05:55

Odgovoricu kupuje sber banku daje 15 milioncica da spasi narod ali ne lezi vraze ima Kaja prednist medju prvim ratnim svrrcerima i sa svercerima ratnim i poratnim bogatas pjstaje i jaci od vlade !!! Trgovinaaa na veliko i malooo traje od rata do danas vlada samo aminuje i zorka pijana !!! Partijdko potkovanaa!

ODGOVORITE