ПДП од Владе Српске тражи хитан ребаланс буџета

Партија демократског прогреса захтјева од Владе Републике Српске да под хитно уђе у процедуру ребаланса Буџета за текућу годину са циљем смањења расхода и потпуним одустајањем од ставки непотребне потрошње за изградњу и куповину нових објеката за јавну управу, те за плаћање непроизводних услуга, а што је друго име за ИТ послове, саопштено је из ове партије.

Република Српска 01.03.2022 | 15:44
ПДП од Владе Српске тражи хитан ребаланс буџета

"Ова значајна средства, која се у овогодишњем буџету крећу у износу од приближно 200 милиона КМ распоређених по различитим буџетским ставкама, у оквиру ребаланса треба значајним дијелом усмјерити ка креирању барем минималних залиха основних животних намирница и енергената у свјетлу све извјесније економске кризе као посљедице сукоба на истоку Европе", каже се у саопштењу ПДП-а.

Како кажу у ситуацији када владе земаља у окружењу спремају залихе да би компензовале очекиване поремећаје, а Влада Републике Србије правовремено обавјештава јавност о количинама свих роба обезбијеђених у те сврхе, Република Српска, тврде, нема никакав институционални одговор. Имајући у виду да је неспособношћу власти уништена Дирекција за робне резерве неопходно је хитно пронаћи адекватна рјешења. 

Из ПДП-а сматрају да је неопходна недвосмислена гаранција Владе и Електропривреде Републике Српске да неће бити даљег повећавања цијене електричне енергије за домаће тржиште, како за становништво тако ни за привреду, јер нема никаквог оправдања за поскупљење електричне енергије.

"Република Српска производи више струје него што троши и због тога  је више него икада потребно домаћој привреди дати бар неку компаративну предност у односу на конкуренцију", наглашавају из ПДП-а.

ПДП предлаже отпочињање стварне пореске реформе са циљем значајног растерећења домаћег привредног, примарно производног сектора јер је јасно да су пореске олакшице усвојене у оквиру Економске политике за ову годину козметичке природе и да стварног растерећења привреде нема.

"Досадашњи образац понашања власти, базиран на корупцији и непродуктивним јавним инвестицијама, који је у контитнуитету погоршавао пословни и укупни амбијент у Републици Српској, са овом кризом може узроковати значајно погоршање и довести Српску у веома незавидан положај. Због тога више немамо времена за чекање и ово су тренуци у којима је неопходно показати одговорност према народу и Српској", нагласили су из ПДП-а.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бореновицу

01.03.2022 15:00

Ти продајес вјеру за вецеру. Треба то урадити, али кад ти то казес, дијелујес на тим ракету из Покемона. Она парола "кад тим ракета" у акцију креце тај посао се обавити неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

01.03.2022 15:12

Подршка ребалансу. Средства привреди. Ни случајно да остају код државе у било каквом облику. Испариће у виду магле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ_1984

01.03.2022 15:56

Коначно да неко отвори ово питање! Цијене лете у небо, сви забринути због могуће несташице, а ови купују зграде за ухљебе и плаћају "проинтер".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

01.03.2022 16:44

Позовите народ на улице мора се догодити бунт идемо до краја све неписмене ухљебе истјерати из инстутуција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

01.03.2022 17:34

Побједите прво у МЗ па онда несто тразите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Северни ветар

02.03.2022 00:05

Нека им ребаланс ураде у Лондону ,ма дај народе опаметите се висе , ово је лесинарска политицка опција , пуна сујетника који могу заједно само на слици !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.03.2022 07:40

Али тако је готово па свагдје ,сујета и лоповлук се спустила и до ових свакодневно идрзурних коментатора који декларативно тразе правду а у комсилуку око себе цине криминал над којим би се замислили и у Никарагви Ко нам гарантује било каква морални препород, кад велика вецина свакодневно у свом окрузењу цини оно сто власт у дрзави при том сви сарадјују и власт и опизиција и аполитицни