PDP od Vlade Srpske traži hitan rebalans budžeta

Partija demokratskog progresa zahtjeva od Vlade Republike Srpske da pod hitno uđe u proceduru rebalansa Budžeta za tekuću godinu sa ciljem smanjenja rashoda i potpunim odustajanjem od stavki nepotrebne potrošnje za izgradnju i kupovinu novih objekata za javnu upravu, te za plaćanje neproizvodnih usluga, a što je drugo ime za IT poslove, saopšteno je iz ove partije.

Republika Srpska 01.03.2022 | 15:44
PDP od Vlade Srpske traži hitan rebalans budžeta

"Ova značajna sredstva, koja se u ovogodišnjem budžetu kreću u iznosu od približno 200 miliona KM raspoređenih po različitim budžetskim stavkama, u okviru rebalansa treba značajnim dijelom usmjeriti ka kreiranju barem minimalnih zaliha osnovnih životnih namirnica i energenata u svjetlu sve izvjesnije ekonomske krize kao posljedice sukoba na istoku Evrope", kaže se u saopštenju PDP-a.

Kako kažu u situaciji kada vlade zemalja u okruženju spremaju zalihe da bi kompenzovale očekivane poremećaje, a Vlada Republike Srbije pravovremeno obavještava javnost o količinama svih roba obezbijeđenih u te svrhe, Republika Srpska, tvrde, nema nikakav institucionalni odgovor. Imajući u vidu da je nesposobnošću vlasti uništena Direkcija za robne rezerve neophodno je hitno pronaći adekvatna rješenja. 

Iz PDP-a smatraju da je neophodna nedvosmislena garancija Vlade i Elektroprivrede Republike Srpske da neće biti daljeg povećavanja cijene električne energije za domaće tržište, kako za stanovništvo tako ni za privredu, jer nema nikakvog opravdanja za poskupljenje električne energije.

"Republika Srpska proizvodi više struje nego što troši i zbog toga  je više nego ikada potrebno domaćoj privredi dati bar neku komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju", naglašavaju iz PDP-a.

PDP predlaže otpočinjanje stvarne poreske reforme sa ciljem značajnog rasterećenja domaćeg privrednog, primarno proizvodnog sektora jer je jasno da su poreske olakšice usvojene u okviru Ekonomske politike za ovu godinu kozmetičke prirode i da stvarnog rasterećenja privrede nema.

"Dosadašnji obrazac ponašanja vlasti, baziran na korupciji i neproduktivnim javnim investicijama, koji je u kontitnuitetu pogoršavao poslovni i ukupni ambijent u Republici Srpskoj, sa ovom krizom može uzrokovati značajno pogoršanje i dovesti Srpsku u veoma nezavidan položaj. Zbog toga više nemamo vremena za čekanje i ovo su trenuci u kojima je neophodno pokazati odgovornost prema narodu i Srpskoj", naglasili su iz PDP-a.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Borenovicu

01.03.2022 15:00

Ti prodajes vjeru za veceru. Treba to uraditi, ali kad ti to kazes, dijelujes na tim raketu iz Pokemona. Ona parola "kad tim raketa" u akciju krece taj posao se obaviti nece.

ODGOVORITE
Name

NR

01.03.2022 15:12

Podrška rebalansu. Sredstva privredi. Ni slučajno da ostaju kod države u bilo kakvom obliku. Ispariće u vidu magle.

ODGOVORITE
Name

BL_1984

01.03.2022 15:56

Konačno da neko otvori ovo pitanje! Cijene lete u nebo, svi zabrinuti zbog moguće nestašice, a ovi kupuju zgrade za uhljebe i plaćaju "prointer".

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

01.03.2022 16:44

Pozovite narod na ulice mora se dogoditi bunt idemo do kraja sve nepismene uhljebe istjerati iz instutucija.

ODGOVORITE
Name

GTI

01.03.2022 17:34

Pobjedite prvo u MZ pa onda nesto trazite

ODGOVORITE
Name

Severni vetar

02.03.2022 00:05

Neka im rebalans urade u Londonu ,ma daj narode opametite se vise , ovo je lesinarska politicka opcija , puna sujetnika koji mogu zajedno samo na slici !!!!

ODGOVORITE
Name

re

02.03.2022 07:40

Ali tako je gotovo pa svagdje ,sujeta i lopovluk se spustila i do ovih svakodnevno idrzurnih komentatora koji deklarativno traze pravdu a u komsiluku oko sebe cine kriminal nad kojim bi se zamislili i u Nikaragvi Ko nam garantuje bilo kakva moralni preporod, kad velika vecina svakodnevno u svom okruzenju cini ono sto vlast u drzavi pri tom svi saradjuju i vlast i opizicija i apoliticni