Почели радови и на изградњи ауто-пута С. Рача-Кузмин

- На деоници будућег аутопута ка Сарајеву од Сремске Раче до Кузмина, заједно са новим мостом на Сави, данас су у Босуту почели радови на изградњи те трасе аутопута, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Србија 01.03.2022 | 10:58
Почели радови и на изградњи ауто-пута С. Рача-Кузмин

Дужина деонице Кузмин - Сремска Рача је 18 километара, са мостом чија је изградња почела у октобру 2019. године.

Радови на траси почињу изградњом петље Босут, а председник Вучић је рекао да је чуо од извођача да је нови мост преко Саве код Сремске Раче једна од најбоље изграђених мостова у Србији.

Вучић је поручио извођачима, турској компанији Ташјапи, да ће бити довољно грађевинског материјала за аутопут, али да су њихови захтеви за корекцијом цене материјала делимично оправдани.

Напоменуо је да је тачно да су поскупели и камен, битумен, цементи и све остало, али и да је раст цена могао да се предвиди и урачуна када је потписиван уговор.

Председник је нагласио да је то веома важан део аутопута који ће спојити западни Срем и целу нашу земљу са Републиком Српском и БиХ, на правцу ка Сарајеву и Бањалуци.

Почетку изградње трасе аутопута присуствују и министар грађевинарства Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак, амбасадор Турске Хами Аксој и представници извођача радова.

Представници Ташјапија и Путева Србије упознали су Вучића са предвиђеним радовима.

"Чудим се Дробњак, ако ти немаш трему и ако опет можеш да будеш гласан", добацио је Вучић Дробњаку који се распричао са извођачима током обиласка градилишта.

Вредност радова на деоници је око 225 милиона евра.

Деоница Сремска Рача - Кузмин са мостом преко реке Саве део је пројекта изградње аутопута Београд - Сарајево, пројектована за максималну брзину од 130 км на сат.

Имаће по две коловозне траке са зауставним тракама.

Предвиђено је да будућа саобраћајница пролази кроз насеље Кузмин све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче, где је у току изградња моста преко реке Саве у дужини од 1.327 метара.

Поред изградње моста преко реке Саве, пројектом је предвиђена изградња моста преко реке Босут, као и петље Босут и петље Кузмин која представља везу аутопута Београд-Шид са аутопутем Кузмин-Сремска Рача. Мост преко реке Саве повезује Србију и БиХ.

Када је реч о другом краку аутопута Београд-Сарајево, аутопут ће се градити на траси Пожега - Ужице - Котроман - Вишеград - Сарајево.

У завршној фази је пројектовање и очекује се да ће до половине лета део трасе кроз нашу земљу бити испројектован, а да ће радови почети до краја 2022, најкасније на пролеће 2023.

Радови на изградњи аутопута са друге стране Дрине још увек нису почели, јер у БиХ нису установљени начини финансирања пројеката, а председник Србије Александар Вучић понудио је да Србија директно финансира радове на делу од Сремске Раче до Бијељине у вредности од 100 милиона евра.

Председници Србије и Турске, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, и чланови Председништва БиХ - Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, 8. октобра 2019. године су на месту будућег моста преко Саве код Сремске Раче свечано означили почетак радова на аутопуту Београд - Сарајево.

Укупна вредност пројекта изградње аутопута Београд - Сарајево је око четири милијарде евра, који делом треба да финансира и Турска.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МИЛОРАДЕ

01.03.2022 10:22

А СТА ВИ ЦЕКАТЕ ТОЛИКО СТЕ УЗЕЛИ ПАРА ОД НАРОДА КРОЗ АКЦИЗЕ ,ГДЕ СУ ПУТЕВИ ,А ЈОС ГОРЕ НЕМА НИ ПАРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

01.03.2022 11:26

Само сто наси гилиптери нису ни једног метра урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.03.2022 12:47

Сад помажу Милету у изборној години.

Name

Драган

01.03.2022 11:29

Хајде позурите мало, касните Србијо. Ови наси од Раце поцели давно, , а кроз брцко вец заврсили, остало јос само линије да офарбају

ОДГОВОРИТЕ