Počeli radovi i na izgradnji auto-puta S. Rača-Kuzmin

- Na deonici budućeg autoputa ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa novim mostom na Savi, danas su u Bosutu počeli radovi na izgradnji te trase autoputa, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srbija 01.03.2022 | 10:58
Počeli radovi i na izgradnji auto-puta S. Rača-Kuzmin

Dužina deonice Kuzmin - Sremska Rača je 18 kilometara, sa mostom čija je izgradnja počela u oktobru 2019. godine.

Radovi na trasi počinju izgradnjom petlje Bosut, a predsednik Vučić je rekao da je čuo od izvođača da je novi most preko Save kod Sremske Rače jedna od najbolje izgrađenih mostova u Srbiji.

Vučić je poručio izvođačima, turskoj kompaniji Tašjapi, da će biti dovoljno građevinskog materijala za autoput, ali da su njihovi zahtevi za korekcijom cene materijala delimično opravdani.

Napomenuo je da je tačno da su poskupeli i kamen, bitumen, cementi i sve ostalo, ali i da je rast cena mogao da se predvidi i uračuna kada je potpisivan ugovor.

Predsednik je naglasio da je to veoma važan deo autoputa koji će spojiti zapadni Srem i celu našu zemlju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci.

Početku izgradnje trase autoputa prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasador Turske Hami Aksoj i predstavnici izvođača radova.

Predstavnici Tašjapija i Puteva Srbije upoznali su Vučića sa predviđenim radovima.

"Čudim se Drobnjak, ako ti nemaš tremu i ako opet možeš da budeš glasan", dobacio je Vučić Drobnjaku koji se raspričao sa izvođačima tokom obilaska gradilišta.

Vrednost radova na deonici je oko 225 miliona evra.

Deonica Sremska Rača - Kuzmin sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, projektovana za maksimalnu brzinu od 130 km na sat.

Imaće po dve kolovozne trake sa zaustavnim trakama.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko reke Save u dužini od 1.327 metara.

Pored izgradnje mosta preko reke Save, projektom je predviđena izgradnja mosta preko reke Bosut, kao i petlje Bosut i petlje Kuzmin koja predstavlja vezu autoputa Beograd-Šid sa autoputem Kuzmin-Sremska Rača. Most preko reke Save povezuje Srbiju i BiH.

Kada je reč o drugom kraku autoputa Beograd-Sarajevo, autoput će se graditi na trasi Požega - Užice - Kotroman - Višegrad - Sarajevo.

U završnoj fazi je projektovanje i očekuje se da će do polovine leta deo trase kroz našu zemlju biti isprojektovan, a da će radovi početi do kraja 2022, najkasnije na proleće 2023.

Radovi na izgradnji autoputa sa druge strane Drine još uvek nisu počeli, jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je da Srbija direktno finansira radove na delu od Sremske Rače do Bijeljine u vrednosti od 100 miliona evra.

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, i članovi Predsedništva BiH - Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, 8. oktobra 2019. godine su na mestu budućeg mosta preko Save kod Sremske Rače svečano označili početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo.

Ukupna vrednost projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo je oko četiri milijarde evra, koji delom treba da finansira i Turska.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MILORADE

01.03.2022 10:22

A STA VI CEKATE TOLIKO STE UZELI PARA OD NARODA KROZ AKCIZE ,GDE SU PUTEVI ,A JOS GORE NEMA NI PARA

ODGOVORITE
Name

Borac

01.03.2022 11:26

Samo sto nasi gilipteri nisu ni jednog metra uradili.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

01.03.2022 12:47

Sad pomažu Miletu u izbornoj godini.

Name

Dragan

01.03.2022 11:29

Hajde pozurite malo, kasnite Srbijo. Ovi nasi od Race poceli davno, , a kroz brcko vec zavrsili, ostalo jos samo linije da ofarbaju

ODGOVORITE