Вучић: КЦС опремљен опремом најновије генерације

Највећа и најсавременије опремљена здравствена установа - нова кула Клиничког центра Србије, има 12 спратова и укупно 825 болничких кревета, који ће бити распоређени тако да ће 231 кревет бити на јединици интензивне неге, 547 кревета биће на јединици полуинтензивног лечења и 47 кревета у болници за дневно лечење. Председник Србије Александар Вучић је констатовао да је ова здравствена установа опремљена инструментима и опремом најновије генерације. Поручио је и да ће у новом Клиничком центру бити запослено 400 нових лекара.

Србија 27.02.2022 | 11:40
Вучић: КЦС опремљен опремом најновије генерације

Александар Вучић је обишао нову зграду, и констатовао да је ова здравствена установа опремљена инструментима и опремом најновије генерације.

"Нови Клинички центар Србије у Београду је бољи од свих у региону, на простору бивше Југославије, али и шире на истоку, већи и модернији и са најбољом могућом опремом", поручио је Вучић.

Председник је, на отварању КЦС-а, не кријући задовољство завршеним радовима, рекао да је у Клинички центар уложено чак 260 милиона евра, наводећи да ће бити и нових улагања у здравство.
"Овај ће бити бољи од свих у региону, и шире. Све због чега смо слали наше људе у Солун, Истанбул, Беч више неће бити потребе, јер имамо сву опрему, најмодерније скенере, рендгене, магнетне резонанце, све је дигитализовано... Ово ће значити много за све пацијенте из Србије, јер није овај Клинички центар само за Београд", рекао је Вучић.

Навео је да ће у новом Клиничком центру бити запослено 400 нових лекара, истичући да, иако је то дугорочни удар на буџет, држави најважније здравље грађана. "Међутим, сматрамо да је здравље од пресудног интереса и значаја", истакао је председник.

Вучић је рекао да ће сутра видети приходе за фебруар, јер су расходи били енормни, и ако буду добри као 15. фебруара, онда са радошћу може рећи да се запошљавање 400 нових лекара неће посебно осетити.

На питање шта ће бити са старим зградама Клиничког центра он је истакао да не зна које ће клинике прећи у нову.
"Неке прелазе у целини, а са неким је то теже. Неки су озбиљни разлози, од чекања да се заврши друга фаза да се преселе, а негде имате питање колико канцеларија неко жели да има. Све ситније дечије болести ћемо превазићи и уредићемо цео простор Клиничког центра на најбољи начин, да део зграда ослободимо и видимо шта да учинимо са њима", објаснио је он.

Вучић је рекао да је циљ да се направи мања гужва и већа проходност за грађане.
"Најважније је да лекари и медицинске сестре имају најбоље услове за рад, а пре свега пацијенти најбоље лечење", поручио је председник.

Директор Ургентног центра др Марко Ерцеговац рекао је да ће сада бити много лакше да зе збрињавају све тешке трауме, будући да је у старој згради Ургентног центра за било два места комплетно опремљена за такве случајеве, а сада их је овде 24.

"Много сам срећан, изградили смо КЦ у Нишу, сада КЦС...Следеће је Дедиње два...", рекао је Вучић.

Најавио је да се за 15-ак дана отвара и Дедиње 2, затим следи Тиршова 2.  Додао је да је за сада изграђено 640 гаражним места, али да ће паркирање бити проблем.

Министар здравља га је обавестио да ће у оквиру новог КЦС постојати и хелиодром, на шта је Вучић најавио да ће у земљу свакако стићи нови хеликоптери.

Председник је затим обишао и просторију у којој се налази један од најмодернијих рендген апарата, где се уверио да заиста омогућава потпуну видљивост крвних судова, што значајно олакшава лекарима да утврде где се налази зачепљење.

Вучић је затим обишао и салу названу "роботик хирургија", а затим и простор интензивне неге.
Интензивна нега укупно броји чак 23 кревет, а председник је обишао собу предвиђену за најтеже пацијенте на интензивној, где сваки кревет има свој "Дрегеров" респиратор, мониторе, све што је потребно...

Председник је посебно указао да је све плаћено из буџета, осим мањег дела из кредита и то за изградњу, због чега је нарочито задовољан.Како највећи број људи у Србији умире од кардиоваскуларних болести, значај нових ангио-сала којих је у новој згради чак осам је непроцењив. У дугачком ходнику налази се у низу 11 операционих сала од укупно 34 колико их у новој згради има.

За пацијенте су, у новој згради УКЦС, болничке собе опремљене по највишим светским стандардима двокреветне собе са комплетном опремом за мониторинг. Нова зграда опремљена је и са три магнетне резонанце, шест скенера, те 12 рендген апарата.

Поред председника Вучића, отварању присуствују и министар здравља Златибор Лончар, државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, директор КЦС Милика Ашанин, директор Ургентног центра Марко Ерцеговац, као и директори клиника и запослени у КЦС...

(РТС)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ја 42

27.02.2022 10:51

А имате ли гаражу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.02.2022 10:58

за Србију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

27.02.2022 11:50

А гаража од 35000000км?Нема гараже,а колико се уградио директор?Код нас се у све уграђује снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.02.2022 12:57

Какве користи за сиротињу кад морају све плацати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

27.02.2022 14:09

Питање једно...ко ће радити уопште у тој установи?Није било кадра ни за Батајницу,ни за Мишенлук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

28.02.2022 12:12

Искрено, свака ћаст, што се тиће медицине у Србији је увијек био ниво, добро је да наши политићари виде како се треба радити, с друге стране и Народу нека отворе оћи па на наредним изборима гласамо за способне. Успут један савјет, не хвалите се стално, није лијепо, имали смо тако комшију кад год шта купци хвалио се, колико се сјећам сви из комшилука су по бијелом свијету и живе боље од те фамилије која и данас воза ауто старо 20 година.

ОДГОВОРИТЕ