Vučić: KCS opremljen opremom najnovije generacije

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Кliničkog centra Srbije, ima 12 spratova i ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je konstatovao da je ova zdravstvena ustanova opremljena instrumentima i opremom najnovije generacije. Poručio je i da će u novom Кliničkom centru biti zaposleno 400 novih lekara.

Srbija 27.02.2022 | 11:40
Vučić: KCS opremljen opremom najnovije generacije

Aleksandar Vučić je obišao novu zgradu, i konstatovao da je ova zdravstvena ustanova opremljena instrumentima i opremom najnovije generacije.

"Novi Кlinički centar Srbije u Beogradu je bolji od svih u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire na istoku, veći i moderniji i sa najboljom mogućom opremom", poručio je Vučić.

Predsednik je, na otvaranju КCS-a, ne krijući zadovoljstvo završenim radovima, rekao da je u Кlinički centar uloženo čak 260 miliona evra, navodeći da će biti i novih ulaganja u zdravstvo.
"Ovaj će biti bolji od svih u regionu, i šire. Sve zbog čega smo slali naše ljude u Solun, Istanbul, Beč više neće biti potrebe, jer imamo svu opremu, najmodernije skenere, rendgene, magnetne rezonance, sve je digitalizovano... Ovo će značiti mnogo za sve pacijente iz Srbije, jer nije ovaj Кlinički centar samo za Beograd", rekao je Vučić.

Naveo je da će u novom Кliničkom centru biti zaposleno 400 novih lekara, ističući da, iako je to dugoročni udar na budžet, državi najvažnije zdravlje građana. "Međutim, smatramo da je zdravlje od presudnog interesa i značaja", istakao je predsednik.

Vučić je rekao da će sutra videti prihode za februar, jer su rashodi bili enormni, i ako budu dobri kao 15. februara, onda sa radošću može reći da se zapošljavanje 400 novih lekara neće posebno osetiti.

Na pitanje šta će biti sa starim zgradama Кliničkog centra on je istakao da ne zna koje će klinike preći u novu.
"Neke prelaze u celini, a sa nekim je to teže. Neki su ozbiljni razlozi, od čekanja da se završi druga faza da se presele, a negde imate pitanje koliko kancelarija neko želi da ima. Sve sitnije dečije bolesti ćemo prevazići i uredićemo ceo prostor Кliničkog centra na najbolji način, da deo zgrada oslobodimo i vidimo šta da učinimo sa njima", objasnio je on.

Vučić je rekao da je cilj da se napravi manja gužva i veća prohodnost za građane.
"Najvažnije je da lekari i medicinske sestre imaju najbolje uslove za rad, a pre svega pacijenti najbolje lečenje", poručio je predsednik.

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac rekao je da će sada biti mnogo lakše da ze zbrinjavaju sve teške traume, budući da je u staroj zgradi Urgentnog centra za bilo dva mesta kompletno opremljena za takve slučajeve, a sada ih je ovde 24.

"Mnogo sam srećan, izgradili smo КC u Nišu, sada КCS...Sledeće je Dedinje dva...", rekao je Vučić.

Najavio je da se za 15-ak dana otvara i Dedinje 2, zatim sledi Tiršova 2.  Dodao je da je za sada izgrađeno 640 garažnim mesta, ali da će parkiranje biti problem.

Ministar zdravlja ga je obavestio da će u okviru novog КCS postojati i heliodrom, na šta je Vučić najavio da će u zemlju svakako stići novi helikopteri.

Predsednik je zatim obišao i prostoriju u kojoj se nalazi jedan od najmodernijih rendgen aparata, gde se uverio da zaista omogućava potpunu vidljivost krvnih sudova, što značajno olakšava lekarima da utvrde gde se nalazi začepljenje.

Vučić je zatim obišao i salu nazvanu "robotik hirurgija", a zatim i prostor intenzivne nege.
Intenzivna nega ukupno broji čak 23 krevet, a predsednik je obišao sobu predviđenu za najteže pacijente na intenzivnoj, gde svaki krevet ima svoj "Dregerov" respirator, monitore, sve što je potrebno...

Predsednik je posebno ukazao da je sve plaćeno iz budžeta, osim manjeg dela iz kredita i to za izgradnju, zbog čega je naročito zadovoljan.Кako najveći broj ljudi u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti, značaj novih angio-sala kojih je u novoj zgradi čak osam je neprocenjiv. U dugačkom hodniku nalazi se u nizu 11 operacionih sala od ukupno 34 koliko ih u novoj zgradi ima.

Za pacijente su, u novoj zgradi UКCS, bolničke sobe opremljene po najvišim svetskim standardima dvokrevetne sobe sa kompletnom opremom za monitoring. Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

Pored predsednika Vučića, otvaranju prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, direktor КCS Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac, kao i direktori klinika i zaposleni u КCS...

(RTS)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ja 42

27.02.2022 10:51

A imate li garažu?

ODGOVORITE
Name

Bravo

27.02.2022 10:58

za Srbiju!

ODGOVORITE
Name

Вишеград

27.02.2022 11:50

А гаража од 35000000км?Нема гараже,а колико се уградио директор?Код нас се у све уграђује снсд

ODGOVORITE
Name

Yu

27.02.2022 12:57

Kakve koristi za sirotinju kad moraju sve placati.

ODGOVORITE
Name

Doktor

27.02.2022 14:09

Pitanje jedno...ko će raditi uopšte u toj ustanovi?Nije bilo kadra ni za Batajnicu,ni za Mišenluk...

ODGOVORITE
Name

Tuzla

28.02.2022 12:12

Iskreno, svaka ćast, što se tiće medicine u Srbiji je uvijek bio nivo, dobro je da naši politićari vide kako se treba raditi, s druge strane i Narodu neka otvore oći pa na narednim izborima glasamo za sposobne. Usput jedan savjet, ne hvalite se stalno, nije lijepo, imali smo tako komšiju kad god šta kupci hvalio se, koliko se sjećam svi iz komšiluka su po bijelom svijetu i žive bolje od te familije koja i danas voza auto staro 20 godina.

ODGOVORITE