Зашто власт у БиХ избјегава да уведе плави дизел?

Ако се плави дизел, као веома ефикасна мјера помоћи пољопривредницима, користи свугдје у Европи не видим разлога због чега домаће власти избјегавају да усвоје једну овакву мјеру, каже Лазар Миркић, предсједник Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство СДС.

Република Српска 24.02.2022 | 13:53
Зашто власт у БиХ избјегава да уведе плави дизел?

Он наводи да би се одлука о увођењу плавог дизела могла донијети за кратко вријеме, ако би странке које сада чине власт на нивоу БиХ имале истинску жељу да то ураде.

„Када су СНСД, СДА и ХДЗ правиле коалицију за формирање власти брзо су постигле договор па би сада исто тако могле брзо да се договоре око увођења мјере која је интересу пољопривредника из свих дијелова БиХ. Ове три странке имају већину на свим нивоима власти и ако хоће могу се лако договорити када је плави дизел у питању“, поручује Миркић.

Он напомиње се тренутно на сваки литар купљеног горива кроз акцизе и таксе држави издваја 1,20 КМ.

„Није пракса нигдје у свијету да ми који радимо у браздама плаћамо држави акцизе и таксе за аутопутеве и путеве“, наводи Миркић, истичући да на све то треба додати и ПДВ.  

Он каже да не стоји прича да се не може исконтролисати да ли се плави дизел користити за праву намјену.

„Како то да се у цијелој Европи то може урадити, а код нас не може“, упитао је Миркић.

Он је казао да би се значајна помоћ за пољопривреду у Републици Српској могла остварити када би се поштовала одлука о издвајању шест одсто изворних прихода РС за пољопривреду, што је предвиђено Стратегијом развоја пољопривреде до 2027. године.

„Та средстава никада нису издвојена иако је то јасно дефинисано у Стратегији. Да имамо та средства били би ријешени многи проблеми у пољоприведи“, истакао је Миркић.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Откос

24.02.2022 12:58

С овом власти само плавих леђа можемо остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

€€€€

24.02.2022 13:04

Ви само упразно. Причате. Оде народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

24.02.2022 13:25

Људи неће ничег да се одрекну, видите да само причају о парама , траже штампање новог новца , пара фали а овамо причају да никад бољи параметри нису били и са су прикупили највише новца од ПДВ ,не знам само гдје га трпају, зар пензионерма Мајкићки, Новићу, Шпирићу и Радмановићу није довољно што су досад узели ,идите мало одморите ,пустите младе да зараде своје пензије као ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а дје закон о РР

24.02.2022 21:07

Сви ти које си набројао су врло активни пензионери они раде ,имају и пуне дрзавни будзет!Дјеца им имају пољопривредну производњу и треба им плави дизел.Они су насе робне резерве ,сва активна економија је на њиховим ледјима јер њихова предуздца послују са дрзавом и потпуно зависимо од њихових трансакција

Name

Идеално

24.02.2022 21:07

Све је тачно наведено. Ноћас почео рат, а пумпаши већ јутрос дигли цијене. Барел поскупио чини ми се јуче, дакле још није стигао скупи барел нафте до било које рафинерије, а они поскупљују...

Name

Пољопривредник

24.02.2022 14:34

Дајте овог човјека за предсједника... Разумије, зна, има и може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.02.2022 18:55

Када би се увео плави дизел неминовно би се појавио и сверц, подела подобнима ко и трактори пластеници стока и све; стало

Name

Тд

24.02.2022 19:17

Па човјече палите тракторе и блокирајте путеве и видицес плавог дизела за два дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

тај

24.02.2022 20:03

никад није сјео у трактор а обрадјује 8000 дунума