Zašto vlast u BiH izbjegava da uvede plavi dizel?

Ako se plavi dizel, kao veoma efikasna mjera pomoći poljoprivrednicima, koristi svugdje u Evropi ne vidim razloga zbog čega domaće vlasti izbjegavaju da usvoje jednu ovakvu mjeru, kaže Lazar Mirkić, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo SDS.

Republika Srpska 24.02.2022 | 13:53
Zašto vlast u BiH izbjegava da uvede plavi dizel?

On navodi da bi se odluka o uvođenju plavog dizela mogla donijeti za kratko vrijeme, ako bi stranke koje sada čine vlast na nivou BiH imale istinsku želju da to urade.

„Kada su SNSD, SDA i HDZ pravile koaliciju za formiranje vlasti brzo su postigle dogovor pa bi sada isto tako mogle brzo da se dogovore oko uvođenja mjere koja je interesu poljoprivrednika iz svih dijelova BiH. Ove tri stranke imaju većinu na svim nivoima vlasti i ako hoće mogu se lako dogovoriti kada je plavi dizel u pitanju“, poručuje Mirkić.

On napominje se trenutno na svaki litar kupljenog goriva kroz akcize i takse državi izdvaja 1,20 KM.

„Nije praksa nigdje u svijetu da mi koji radimo u brazdama plaćamo državi akcize i takse za autoputeve i puteve“, navodi Mirkić, ističući da na sve to treba dodati i PDV.  

On kaže da ne stoji priča da se ne može iskontrolisati da li se plavi dizel koristiti za pravu namjenu.

„Kako to da se u cijeloj Evropi to može uraditi, a kod nas ne može“, upitao je Mirkić.

On je kazao da bi se značajna pomoć za poljoprivredu u Republici Srpskoj mogla ostvariti kada bi se poštovala odluka o izdvajanju šest odsto izvornih prihoda RS za poljoprivredu, što je predviđeno Strategijom razvoja poljoprivrede do 2027. godine.

„Ta sredstava nikada nisu izdvojena iako je to jasno definisano u Strategiji. Da imamo ta sredstva bili bi riješeni mnogi problemi u poljoprivedi“, istakao je Mirkić.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Otkos

24.02.2022 12:58

S ovom vlasti samo plavih leđa možemo ostati.

ODGOVORITE
Name

€€€€

24.02.2022 13:04

Vi samo uprazno. Pričate. Ode narod.

ODGOVORITE
Name

Србо

24.02.2022 13:25

Људи неће ничег да се одрекну, видите да само причају о парама , траже штампање новог новца , пара фали а овамо причају да никад бољи параметри нису били и са су прикупили највише новца од ПДВ ,не знам само гдје га трпају, зар пензионерма Мајкићки, Новићу, Шпирићу и Радмановићу није довољно што су досад узели ,идите мало одморите ,пустите младе да зараде своје пензије као ви.

ODGOVORITE
Name

a dje zakon o RR

24.02.2022 21:07

Svi ti koje si nabrojao su vrlo aktivni penzioneri oni rade ,imaju i pune drzavni budzet!Djeca im imaju poljoprivrednu proizvodnju i treba im plavi dizel.Oni su nase robne rezerve ,sva aktivna ekonomija je na njihovim ledjima jer njihova preduzdca posluju sa drzavom i potpuno zavisimo od njihovih transakcija

Name

Idealno

24.02.2022 21:07

Sve je tačno navedeno. Noćas počeo rat, a pumpaši već jutros digli cijene. Barel poskupio čini mi se juče, dakle još nije stigao skupi barel nafte do bilo koje rafinerije, a oni poskupljuju...

Name

Poljoprivrednik

24.02.2022 14:34

Dajte ovog čovjeka za predsjednika... Razumije, zna, ima i može!

ODGOVORITE
Name

Tatar

24.02.2022 18:55

Kada bi se uveo plavi dizel neminovno bi se pojavio i sverc, podela podobnima ko i traktori plastenici stoka i sve; stalo

Name

Td

24.02.2022 19:17

Pa čovječe palite traktore i blokirajte puteve i vidices plavog dizela za dva dana

ODGOVORITE
Name

taj

24.02.2022 20:03

nikad nije sjeo u traktor a obradjuje 8000 dunuma