СНСД са партнерима гура фирму у стечај, а раднике на улицу

Скупштинска већина града Бијељина није дала гаранцију за кредитно задужење бијељинског јавног предузећа „Водовод и канализација“ у износу од 5 милиона и 100 хиљада конвертибилних марака како би то јавно предузеће покрило дио енормно великог дуговања. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је рекао да ће ти тзв. експерти и душебрижници СНСД-а потпомогнути њеним коалиционим партнерима, оваквом одлуком гурнути то предузеће у стечај, а раднике избацити на улицу.

Република Српска 23.02.2022 | 20:07
СНСД са партнерима гура фирму у стечај, а раднике на улицу

АД “Водовод и канализација” Бијељина је у дужничким оковима. Закључно са 15. септембром прошле године, укупан дуг овог предузећа износи 16,2 милиона КМ.
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић предложио је скупштини да се овај финансијски пожар покуша бар донекле угасити кредитом од нешто више од 5 милиона КМ са каматама.
Скупштинска већина града Бијељине, предвођена СНСД-ом, је то одбила И приједлог одлуке вратила на дораду.

- На овој сједници не можемо донијети једну овакву одлуку. Сматрамо да је кредит прилично неповољан, јер за 3, 8 милиона КМ које подигнете треба да вратите 5,1 милион КМ. Значи само 1,3 милиона КМ су трошкови тог кредита, рекао је након сједнице Александар Ђуђрђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.  

Из опозиционих клупа указују да је ово била сламка спаса за “Водовод и канализацију”. Подсјећају да је против бившег руководства предузећа градоначелник Бијељине поднио кривичне пријаве због злоупотребе службеног положаја и несавјесног трошења новца овог предузећа, што је довело и до огромних дуговања.

- Највећи проблем је дуг према Пореској управи. Дуг према Пореској управи износи око 1,4 милиона КМ И то значи да је предузеће “Водовод и канализација” често блокирано. Један дио тих дугова је у репрограму, а други дио је у принудној наплати. Сама чињеница д апредузеће нема измирене обавезе према Пореској управи, значи да не може добити И пореско увјерење, а самим тим не може ни учествовати нити у једном новом пројекту нити на једном тендеру, објашњава незавни одборник у Скупштини града Бијељина проф. др Мирјана Орашанин.    

Дуговања се нижу као на траци  - милион и 450 000 КМ дуг према Пореској управи, дуг за потрошену електричну енергију је 945.000 КМ. Међу одборницима сједе и директори “Вода Српске”, али су и они гласали против кредитног задужења, иако је тим кредитом требало да буде измирен и дуг од 580.000 КМ на име водних концесионих накнада.  

- Међутим, само зато што је предлагач гаранције о кредитном задужењу био градоначелник одмах ништа не може. Данас је скупштинска већина гурнула АД “Водовод и канализација”у стечај, реако је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.  

Ако АД “Водовод и канализације” оде у стечај, намеће се питање да ли ће бити угрожено водоснабдијевање грађана Семберије?

- Превођењем предузећа у стечај не гаси се та основна дјелатност, али се доносе болне мјере а оне подразумијевају рестроктурирање предузећа односно истјеривање радника на улицу и те породице остају без хљеба, рекао је Петровић.

Градоначелник Бијељине најављује да ће као предсједник Скупштине акционара стати пред раднике “Водовода и канализације” и позвати све одборнике, како каже те тзв. експерте, који су одбили да се кредитом помогне овом предузећу, да објасне радницима шта да раде ако остану без посла. Петровић је најавио и нове кривичне пријаве.

- У првој половини марта ћу ићи са подношењем нових кривичних пријава без обзира из које политичке партије долази тај функционер. Не желим ниједног лопова да видим поред себе да видим, из било које странке да долази, рекао је Петровић.

Огроман износ народног новца је потрошен само на лично богаћење појединаца, који знају рачунати само у стотинама хиљада, у милионима, они не знају како је живјети са минималцем и томе ће се стати у крај, поручио је градоначелник Бијељине.  

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Душан

23.02.2022 19:35

Водовод у Козарској Дубици,сваки мјесец мора пребацити 10 000 км на рачун странке снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.02.2022 22:11

али се због тога све копира и архивира

Name

Приједорцанин М.

23.02.2022 19:58

Петровицу немој превисе да бринес.неки ти радници и доста градјана гласало за црвену секту.пусти нека зато осјете владавину комуњара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2022 22:56

А предходна власт водовода је опустосила све ено оне дотицне станисиц иване која је била у дилу са прослом власцу гласала против да се водовод опорави срамота бијељине побила си заједно са својом вецином раднике водовода јос једном срам те било била си сдс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста ново

24.02.2022 06:23

Овакав сценарио десио се у малој опстини Власеница. Секта је намјерно унистила водовод да би могао бити приватизован. Сада је власник водовода нацелник опстине, а цијена воде је порасла до стратосфере. Како це се наси тајкунцици обогатити ако сви ресурси остану под контролом опстине?

ОДГОВОРИТЕ