SNSD sa partnerima gura firmu u stečaj, a radnike na ulicu

Skupštinska većina grada Bijeljina nije dala garanciju za kreditno zaduženje bijeljinskog javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ u iznosu od 5 miliona i 100 hiljada konvertibilnih maraka kako bi to javno preduzeće pokrilo dio enormno velikog dugovanja. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je rekao da će ti tzv. eksperti i dušebrižnici SNSD-a potpomognuti njenim koalicionim partnerima, ovakvom odlukom gurnuti to preduzeće u stečaj, a radnike izbaciti na ulicu.

Republika Srpska 23.02.2022 | 20:07
SNSD sa partnerima gura firmu u stečaj, a radnike na ulicu

AD “Vodovod i kanalizacija” Bijeljina je u dužničkim okovima. Zaključno sa 15. septembrom prošle godine, ukupan dug ovog preduzeća iznosi 16,2 miliona KM.
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović predložio je skupštini da se ovaj finansijski požar pokuša bar donekle ugasiti kreditom od nešto više od 5 miliona KM sa kamatama.
Skupštinska većina grada Bijeljine, predvođena SNSD-om, je to odbila I prijedlog odluke vratila na doradu.

- Na ovoj sjednici ne možemo donijeti jednu ovakvu odluku. Smatramo da je kredit prilično nepovoljan, jer za 3, 8 miliona KM koje podignete treba da vratite 5,1 milion KM. Znači samo 1,3 miliona KM su troškovi tog kredita, rekao je nakon sjednice Aleksandar Đuđrđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.  

Iz opozicionih klupa ukazuju da je ovo bila slamka spasa za “Vodovod i kanalizaciju”. Podsjećaju da je protiv bivšeg rukovodstva preduzeća gradonačelnik Bijeljine podnio krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog trošenja novca ovog preduzeća, što je dovelo i do ogromnih dugovanja.

- Najveći problem je dug prema Poreskoj upravi. Dug prema Poreskoj upravi iznosi oko 1,4 miliona KM I to znači da je preduzeće “Vodovod i kanalizacija” često blokirano. Jedan dio tih dugova je u reprogramu, a drugi dio je u prinudnoj naplati. Sama činjenica d apreduzeće nema izmirene obaveze prema Poreskoj upravi, znači da ne može dobiti I poresko uvjerenje, a samim tim ne može ni učestvovati niti u jednom novom projektu niti na jednom tenderu, objašnjava nezavni odbornik u Skupštini grada Bijeljina prof. dr Mirjana Orašanin.    

Dugovanja se nižu kao na traci  - milion i 450 000 KM dug prema Poreskoj upravi, dug za potrošenu električnu energiju je 945.000 KM. Među odbornicima sjede i direktori “Voda Srpske”, ali su i oni glasali protiv kreditnog zaduženja, iako je tim kreditom trebalo da bude izmiren i dug od 580.000 KM na ime vodnih koncesionih naknada.  

- Međutim, samo zato što je predlagač garancije o kreditnom zaduženju bio gradonačelnik odmah ništa ne može. Danas je skupštinska većina gurnula AD “Vodovod i kanalizacija”u stečaj, reako je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.  

Ako AD “Vodovod i kanalizacije” ode u stečaj, nameće se pitanje da li će biti ugroženo vodosnabdijevanje građana Semberije?

- Prevođenjem preduzeća u stečaj ne gasi se ta osnovna djelatnost, ali se donose bolne mjere a one podrazumijevaju restrokturiranje preduzeća odnosno istjerivanje radnika na ulicu i te porodice ostaju bez hljeba, rekao je Petrović.

Gradonačelnik Bijeljine najavljuje da će kao predsjednik Skupštine akcionara stati pred radnike “Vodovoda i kanalizacije” i pozvati sve odbornike, kako kaže te tzv. eksperte, koji su odbili da se kreditom pomogne ovom preduzeću, da objasne radnicima šta da rade ako ostanu bez posla. Petrović je najavio i nove krivične prijave.

- U prvoj polovini marta ću ići sa podnošenjem novih krivičnih prijava bez obzira iz koje političke partije dolazi taj funkcioner. Ne želim nijednog lopova da vidim pored sebe da vidim, iz bilo koje stranke da dolazi, rekao je Petrović.

Ogroman iznos narodnog novca je potrošen samo na lično bogaćenje pojedinaca, koji znaju računati samo u stotinama hiljada, u milionima, oni ne znaju kako je živjeti sa minimalcem i tome će se stati u kraj, poručio je gradonačelnik Bijeljine.  

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dušan

23.02.2022 19:35

Vodovod u Kozarskoj Dubici,svaki mjesec mora prebaciti 10 000 km na račun stranke snsd.

ODGOVORITE
Name

re

23.02.2022 22:11

ali se zbog toga sve kopira i arhivira

Name

Prijedorcanin M.

23.02.2022 19:58

Petrovicu nemoj previse da brines.neki ti radnici i dosta gradjana glasalo za crvenu sektu.pusti neka zato osjete vladavinu komunjara...

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2022 22:56

A predhodna vlast vodovoda je opustosila sve eno one doticne stanisic ivane koja je bila u dilu sa proslom vlascu glasala protiv da se vodovod oporavi sramota bijeljine pobila si zajedno sa svojom vecinom radnike vodovoda jos jednom sram te bilo bila si sds

ODGOVORITE
Name

Nista novo

24.02.2022 06:23

Ovakav scenario desio se u maloj opstini Vlasenica. Sekta je namjerno unistila vodovod da bi mogao biti privatizovan. Sada je vlasnik vodovoda nacelnik opstine, a cijena vode je porasla do stratosfere. Kako ce se nasi tajkuncici obogatiti ako svi resursi ostanu pod kontrolom opstine?

ODGOVORITE