ББЦ: Пет разлога због којих Путин неће на Украјину

Ипак, постоје разлози због којих Русија можда неће напасти Украјину – у смислу започињања правог ратног сукоба. Ово су неки од њих.

Свијет 21.02.2022 | 22:18
ББЦ: Пет разлога због којих Путин неће на Украјину

Русија је распоредила више од двије трећине своје војне снаге дуж граница Украјине. Током викенда је требала повући 30.000 војника из сусједне Бјелорусије, но они су још увијек тамо.

У двије украјинске сепаратистичке регије долази до насиља. НАТО не даје знакове да ће испунити захтјеве Русије, а дипломатија до сада није успјела да доше до повлачења руских снага, пише ББЦ, а преноси Индеx.хр.

Руски предсједник Владимир Путин признао је проруске побуњеничке територије Доњецк и Луганск, као независне републике. Западни лидери и њихове вође обавјештајних служби дижу узбуну, тврдећи да је Путин већ издао команду за инвазију Украјине.

Ипак, постоје разлози због којих Русија можда неће напасти Украјину – у смислу започињања правог ратног сукоба. Ово су неки од њих.

Биће проливене крви

У случају руске инвазије, Украјина ће одговорити на напад, барем у почетку. Иако су њене војне снаге значајно слабије од руских, то не значи да неће бити жртава с обје стране.

Ако би Русија покренула инвазију већих размјера, силом заузевши веће градове попут Кијева, Харкива и Одесе, онда би то могло довести до дуготрајних борби на улицама у којима би Украјинци били на домаћем терену.

Путин би могао изгубити на популарности

Недавна анкета проведена међу млађим грађанима Русије показала је да се већина њих противи рату против свог сусједа.

То што би велики број Руса и Украјинаца могао погинути у рату који је резултат Путиновог избора неће имати добре посљедице за његову популарност међу руским грађанима.

Санкције Запада

Тежина санкција које би Запад могао поставити Русији ће, по свој прилици, зависиће о томе колико ће та земља дубоко продријети на територију Украјине.

Колико год западнилидери говорили о усуглашеном дјеловању НАТО-а, Њемачка и Мађарска, које великим дијелом зависе о руском плину, нису толико агресивно настројене према рјешавању ове ситуације као Велика Британија.

Међутим, санкције би ипак задале тежак ударац релативно слабој руској економији, посебно ако се ту земљу уклони из СWИФТ-а, мреже високе сигурности која повезује хиљаде финансијских институција широм свијета.

Уклањање Русије из СWИФТ-а финансијским институцијама би слање новца у земљу или из ње учинило готово немогућим, што би изазвало изненадни шок за руске компаније и њихове стране клијенте – посебно за купце нафте и плина деноминираних у америчким доларима.

Висока политичка цијена

Када је Русија анектирала Крим 2014., годинама је била суочена с међународним критикама. Исто би се догодило и с инвазијом Украјине, само би сада ствари биле још горе.

Чак је и Кина, руски стратешки савезник, упозорила на тај проблем.

“Треба заштити суверенитет, независност и територијални интегритет сваке земље. Украјина није изузетак”, рекао је кинески министар спољних послова Wанг Yи на конференцији у Минхену.

Амерички сенатор Цхрис Мурпхy сматра да се Путин не налази баш у доброј позицији и да је “потенцијално катастрофална инвазија на Украјину његова задња опција”. Мурпхy вјерује да је након 2013. године украјински народ јасно дао до знања да више не жели бити под руским водством те да би таква ратна присила уништила руску економију те можда чак довела до свргавања Путина с трона.

Путин је већ рекао своје

Из Путинове перспективе, НАТО је након "хладног рата" пристао на то да се неће ширити према истоку Европе, односно, према руским границама. Међутим, до сада су се већ три бивше чланице Варшавског пакта придружиле НАТО-у те је идеја да ће се то исто догодити и с Украјином подигла Москву на ноге.

Путин никако не жели доћи до тога. Два основна захтјева Русије и даље нису испуњена – обећање да Украјини никада неће бити допуштено да се придружи НАТО-у и да западни војни савез повуче све своје снаге из земаља које су се придружиле НАТО-у након 1997. године.

Русија је јасно дала до знања како неће толерисати да њена сусједна земља Украјина постане дио НАТО-а и ЕУ. Путин је својим досадашњим поступцима јасно назначио да ће учинити све што је потребно да се то не догоди

(Н1 Фото: Илустрација/ Сергеи СУПИНСКY / АФП) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ГТИ

21.02.2022 21:34

Узео је сто је хтио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пренос Амерциких

21.02.2022 23:21

Гресака на друге. Те особине су биле особине Америке. А реално Путин не мрзи Украјину, а слузба је слузба, друзба је друзба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ

22.02.2022 07:06

А само је један разлог засто Украјина неце напасти ДНР И ЛНР , зато сто је тамо сад Руска војска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болеро

22.02.2022 08:27

Дрзава са тако слабом приредом и ентвиклунгом улази у несто сто це је јос висе ослабит у даљњем отвиклунгу те последице це се осјетит у будуцности да це русија постата само једна обицна дрзаве јер це фалити новаца за развитак у сваком сегменту на ту карту иде нато а ниста га не коста

ОДГОВОРИТЕ