Малверзацијама се милијарде прелију у приватни џеп

Јавне набавке су рак-рана и представљају легло корупције, а малверзације у тим процесима коштале су БиХ у посљедњих осам година минимално двије милијарде марака, које су се на “законит” начин прелиле у џепове појединих јавних службеника или привилегованим приватним фирмама.

Босна и Херцеговина 21.02.2022 | 08:02
Малверзацијама се милијарде прелију у приватни џеп

Упозоравају на ово из бањалучког Удружења грађана “Тендер”, истичући да јавне набавке годинама уназад представљају највеће друштвено зло, не само по економско и социјално, већ и по укупно политичко и морално стање друштва.

- Политичке елите схватиле су да око пет милијарди марака, колико се у просјеку годишње троши у јавним набавкама робе, услуга и радова, представља неупоредиво најиздашнији извор средстава за могућност легалног богаћења. Такав подухват у режији најодговорнијих у држави омогућен је рупама које постоје у актуелном Закону о јавним набавкама, који је у више наврата трпио одређене корекције, али никада озбиљније - истакли су из овог удружења.

Према ријечима члана Предсједништва “Тендера” Рајка Кецмана, овај закон је довео до тога да БиХ постане једна од најкорумпиранијих земаља у свијету.

- Нажалост, све је кренуло још давне 2009. и наставило све до данас. Тада је отпочео суноврат транспарентности и раста корупције. Те године извршене су одређене измјене Закона о јавним набавкама и подигнут новчани цензус за конкурентске захтјеве, чиме је отворен простор за цијепање већих јавних набавки на мање нетранспарентне. Све ово је охрабрило појединце у уговорним органима да спроводе преговарачке поступке без објаве обавјештења - каже Кецман.

Какве је катастрофалне резултате у првој години примјене донио поменути закон најбоље свједоче подаци да је укупна вриједност промета у јавним набавкама износила само 1,46 милијарди (пет одсто БДП-а). “Само”, јер је тај проценат пар година раније износио 13,5 одсто, што говори о крајњој апсурдности, односно чињеници да већина нетранспарентних поступака свјесно није ни приказана у извјештајима.

Додао је да су посљедње афере у бези са набавкама респиратора, кисеоника, маски, заштитних одијела и друге робе од стране надлежних органа додатно оголиле читав овај систем те указале на то да је неопходно у што краћем року донијети нови закон и подзаконске акте, којима би биле онемогућене такве радње.

Када су у питању могућа рјешења, из УГ “Тендер” су истакли да би било неопходно више активирати тржишне инспекције, које би у складу са својим обавезама, а на основу поднесених пријава од стране других понуђача, провјеравале да ли се понуђене цијене могу тржишно верификовати као прихватљиве.

Један од најбизарнијих случајева јавних набавки био је онај од прије неколико година, када је једна туристичка агенција добила посао да за потребе Министарства безбједности БиХ обезбиједи авио-карте. Уговор је склопљен на двије године, а вриједност посла била је један фенинг. Било је то за рубрику вјеровали или не.

(БН/Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Татар

21.02.2022 08:52

То је само доказ какве намере имају људи који воде ову дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

21.02.2022 09:04

Ствари су тако једноставне, овде се Људи баве политиком искључиво због јавни набавки, да њих нема, 50% би опало интересовање за бављење политиком. А да, ту је и "патриотизам" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Долазе

21.02.2022 09:27

Норвешки послодавци долазе 26 и 27 фебруара у Сарајево.Траже лакирере,аутолимаре аутомеханичари.Зашто не долазе и у Бања Луку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.02.2022 12:44

Зато што у Б. Луци име превише високо образованог кадра, у опште нема занатлија, паметни Људи, шта ћеш !

Name

НПС Тјентиште

21.02.2022 10:01

Бивши директор Дејан казе својим пријатељима донесите ми три понуде и ви сте изабрани и тако годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

21.02.2022 13:12

Аааа сваста први пут цујем да народне паре могу и у мој дзеп а у пм...