Не граде се путеви од акциза, замрзнути цијену енергената

Како би се спријечило драматично угрожавање стандарда становништва због великог повећања цијена нафте и нафтних деривата СДС предлаже да Влада РС на одређено вријеме замрзне цијене ових енергената, као што то раде неке земље ЕУ.

Босна и Херцеговина 20.02.2022 | 16:22
Не граде се путеви од акциза, замрзнути цијену енергената

Опозиција на државном нивоу поручује да повећање цијене акциза из 2018. године није донијело ништа добро БиХ и да је новац прикупљен по том основу нетраспарентно искориштен. 

Усљед поскупљења нафте на свјетском тржишту, очекује се додатно повећање цијена горива на бензинским пумпама у БиХ.

То су катастрофалне вијести за грађане, јер то практично значи поскупљење свих животних намирница. 

Да би се спријечио овакав исход, СДС тражи да се привремено замрзну цијене нафте и нафтних деривата, и ограничи маржа дистрибутерима. Власт у Српској и БИХ, поручују, то може приуштити на више начина.

„Прије свега када су у питању акцизе и то онај дио који се издваја за путеве и ауто-путеве у БиХ. Поред тога има још један значајнији дио такси и акциза које убире сама држава, односно Република Српска, и троши кроз свој буџет.“, каже предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Стручњаци сматрају да је овај захјтев могуће реализовати и да би се на тај начин привремено могло спријечити дивљање цијена, првенствено поскупљење хране.

„То је у кратком року реално, изводљиво и дало би неке резултате и заиста би дошло до пада цијене нафте и нафтних деривата, јер ми ограничавамо ту маржу директно и индиректно“, истиче економски аналитичар Адмир Чавалић.

Да акцизе на нафту и нафтне деривате директно утичу на трошкове живота, показало се 2017. године, када су усвојене измјене и допуне Закона о акцизама БиХ. Те године, власт на ентитетском, и на државном нивоу, имала је само хвалоспјеве за овај закон. Тада су тврдили да ће то значити нове инвестиције, изградњу путева и побољшање стандарда.

Мишљење је тада дијелио и премијер ФБИХ Фадил Новалић. 

„Што се тиче Владе Федерације БиХ, она је за акцизе и гарантује да је само новац усмјеравати у цесте и аутоцесте.“, истакао је Новалић.

За хитно усвајање акциза, тада се залагао и предсједник Републике Српске, а данас члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је крајем 2017. године рекао да је овај закон требао бити усвојен још раније, те да Република Српска због тога има и финансијске губитке.

„Мислим да је велика штета направљена укупно свима, зато што то није урађено још на прољеће. Изгубљено је озбиљно вријеме, изгубљен је озбиљан новац.“, рекао је, између осталог, Додик.

А новац су у претходне четири године губили и грађани. Упркос пандемији, цијене хране константно су повећаване. Исто је и ове године. Истовремено, и даље плаћамо високе акцизе на гориво, а заузврат не добијамо ништа.

„Сјетићете се да, када се усвоје акцизе да ће ИКЕА доћи, велике инвестиције и тако даље. Нажалост, понављам, то се није десило. Али у овом тренутку нити ликујем нити кривим оне који су подржали или повјеровали нашим европским партнерима.“, каже посланик СДП-а у ПД ПС БиХ Саша Магазиновић.

Новцем од акциза планирана је изградња путне инфрастрктуре у БиХ. Међутим, средства која је УИО БиХ прикупила и расподијелила ентитетима, практично су нестала.

„Само за ове посљедње двије године, за ауто-путеве, скоро идентично толико и за путеве, издвојено је 302 милиона КМ. А за те двије године није изграђен ниједан км ауто-путева“, истиче предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Управо због наведеног, у опозицији сматрају да је оправдан захјтев да се привремено прекине прикупљање ових средстава и на тај начин помогне грађанима.

(БН Р/Крстојевић)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Талала

20.02.2022 16:04

Бице како Баја казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

УКИНИТИ АКЦИЗЕ

20.02.2022 17:45

ТРЕБА УКИНУТИ АКЦИЗЕ. И ОВАКО СУ ПОКРАДЕНЕ.

Name

Горан

20.02.2022 16:07

Не привремено!!!!Трајно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.02.2022 17:17

Фадил Новалиц је лопов и преварант Или се за ово време убрало врло мало новца од акциза,сто је немогуце,ил се новац ипак не усмерава у изградњу путева него у изградњу приватних бензинских пумпи хотела за изградњу скупих вила.

Name

Маx

20.02.2022 16:21

Цијена нафте на свјетском трзисту је била досла до 95 долара.Задњих неколико дана је у паду и поново је око 90 долара.Насе пумпадзије немају никакав разлог,ни оправдање да у наредним данима подизу цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Маx

21.02.2022 21:40

Нема везе колико су на свјетским берзама, нама те акцизе директно угрозавају опстанак, дзаба паре код 200 људи, није то РС, а ако јесте боље да је нема, толико отприлике људи има користи од тих Додикових акциза, али не само акциза него и посебне путарине, сјетите се дила Додика и Хариса 2011., након сто је нафта пала са 2.6км по литру на 1.4км, тад су први пут увели посебну акцизу, а покусавао је он то висе пута и те 2017. Је изгубио пола године док није наговорио партнере из ФБИХ, наравно њима је уцинио неке уступке, за узврат, као и Харису 6 година прије. Зна он да је опорезивање оног од цега зависи све у дрзави и привреда и зивот уопсте, најиздаснији извор цистих прихода, а у земљи гдје нема контроле, то му додје као дзепарац, у милијардама.

Name

Xxx

20.02.2022 17:56

Само блокаде пумпе у читавој БиХ све је то иста багра, прошли пут кад се блокирала далеко је резултат и доказало кад се народ сложи да може све.... До тада ће радити шта хоће и како хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТ

20.02.2022 18:24

Треба путева крпити. Скупо гориво, а у појединим двористима 2 - 3 аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О мy Гот

20.02.2022 19:28

ајд болан смањи пдв на бензин..Немој ниста тразит ,код тебе је све.ти си мали бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

20.02.2022 20:35

Никад ова бандитска власт неће донијети одлуку о укидању акциза за гориво јер већину пумпи држе управо они

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

20.02.2022 21:44

Ово је вец стотину пута рецено за вријеме мандата актуелних корумпираних власти... ако су толике милијарде марака градјани дали властима кроз акцизе за гориво, ција је једина намјена градња путева, засто се онда за градњу путева власт сваки пут кредитно задузује пар стотина милиона? Па зато сто су паре покрали од народа да купе папке, некретнине у иностранству, фирме дјеци да се не дрогирају и да склоне пар стотина милиона (милијарди) за црне дане...

ОДГОВОРИТЕ