Да ли је ово још један популистички трик СНСД-а?!

Посланици СНСД-а у парламенту БиХ упутили су у парламентарну процедуру измјене Закона о порезу на додату вриједност по хитном поступку, којим ће бити смањен ПДВ на основне животне намирнице и лијекове, а повећан на луксузне производе. Провјерили смо, да ли ће ова иницијатива да растерети грађане или је ријеч о још једном популизму у изборној години?

Република Српска 19.02.2022 | 20:03
Да ли је ово још један популистички трик СНСД-а?!

У оквиру измјена закона је предложено да се стопа ПДВ-а на брашно, хљеб, со, шећер, уље и друге основне животне намирнице као и лијекове смањи са тренутних 17 на 10%, док би за луксузне производе овај порез био повећан на 22 одсто. Из СНСД-а кажу да је сада право вријеме да се уведу виша и нижа стопа ПДВ-а, због значајних поремећаја у цијенама одређених производа.

Увођење диференциране стопе ПДВ-а су раније тражили из Српске демократске странке и Партије демократског прогреса, али су представници СНСД-а тада то одбили, кажу у опозицији, а сада након што је ту идеју истакао Додик, иду у измјене закона по хитном поступку. Сматрају да су надлежни и до сада имали могућност да помогну грађанима, кроз борбу поротив корупције, која од  грађана отме стотине милиона марака.

Оно што највише занима јавност је да ли ће нижа стопа ПДВ-а на основне намирнице да умањи све веће проблеме грађана који су на удару енормних и неконтролисаних повећања цијена? Економисти сматрају да неће, јер су институције неспремне да у кратком року проведу бројне процедуре које се односе на прављење законског оквира, промјене у софтверима Управе за индиректно опорезивање, као и тачно дефинисање шта од роба спада у категорију основних животних намирница. 

Павловић сматра и да се ради о недовољном смањењу пореза у односу на драстична поскупљења скоро свих производа. Сматра да је смањење са 17 на 10 одсто много мање од онога што  раде друге државе.

Уколико је мотив борба против инфлација, кажу економисти, онда је диференцијална стопа ПДВ-а посљедња мјера коју треба разматрати. Ако странке парламентарне већине на ниову БиХ заиста хоће да помогну грађанима, сматрају економисти, онда је добро и брзо рјешење смањење акциза на нафту и нафтне деривате, које ће, сматра струка, дати конкретан ефекат за разлику од диференциране стопе ПДВ-а.

Економиста Адмир Чавалић каже да је ово експеримент који се проводи без претходно урађених анализа које би показале стваран ефекат и посљедице измјена у обрачуну пореза на додату вриједност, што није ни чудо с обзиром да је ова година изборна, па политичари поново хоће да се пред грађанима представе као неко ко ради за њихово добро и доноси им могућност да купе јефтиније производе.

(БН/М.Ковач)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

СКY

19.02.2022 19:24

На залост на целу полиције и владе нам стоје наркодилери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха,ха

19.02.2022 20:22

Дуга је то процедура цак и да прихвати то СА и сутра усвоје и донесу закон,кад би се поцело примјењивати,за годину дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

20.02.2022 08:21

Ова власт је НЕСПОСОБНА,у сваком смислу,поготово када су грађани у питању. Напунили су они своје касне од народних пара,а за народ их није брига.

Name

Мираге

19.02.2022 22:56

Назалост насим лоповским и корумпираним политицарима мало би било и 50% ПДВ-а. Ако вец хоце да на зивотне намјернице и лијекове смање ПДВ , па нека то буде само 2%. У богатој Свајцарској гдје је најниза просјецна плата 4.200 Фр ( 8000 КМ), висина ПДВ је 8% а за зивотне намјернице само 2%. Само се питам ста наси политицари раде са милијардама марака од ПДВ-а? Нити имамо путева (и то мало сто су урадили је од кредита), нити имамо вртица, ни скола, ни болница, ни пруга и возова, ни привреде, ....ама бас ниста немамо а милијарде се слијевају у дрзавне касе од разних пореза, доприноса, скциза, казни.... Стицем утисак да би сваки добар сеоски домацин боље управљао са тим будзетом него ова корумпирана власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

20.02.2022 03:14

Предлог за смањење ПДВ-а за основне животне намернице и повећање за луксус не само да је популистичи стил понашања СНАД-а у функцији избора, већ тај предлог није у складу развојном и здравом економском логиком. Оовакво рјешење иде само у прилог увозничком лобију (читај окружењу Миле Додика) и на штету домаћој производњи производа широке потрошње (читај пољопривредницима). Постојање практично три стопе ПДВ је изврсна ситуација за криминал и корупцију при увоз, јер ће се многе луксузне робе и робе више стопе опрезивати са најнижом стопом. Ову могућност имаће они који су блиски власти и који буду радили на изборима за власт. Питање заустављања раста цијена(што је најважније за потрошаче) се најефикасније рјешава поштеним и јасним подстицајима. Произвођач унапред треба да зна да ли се његова производња подстиче и у којем износу и то не смије да зависи од одлука административне бирократије која је по правилу селективна и корунпирана. Привредни субјекти сами обрачунавају порезе, тако да истима треба препустити да сами обрачунавају и по аутоматизму наплаћују подстицаје. Институције требају само да врше контролу. Систем исплаћивања подстицаја по конкурсу путем министарстава је преузети механизам са запада, гдје влада висок ниво свијести и гдје министри подносе оставке за селективно и коруптивно понаање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.02.2022 06:33

Тиме су само показали списак роба које су за просјецне градјане.Ма знају они добро да је народ биједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиа

20.02.2022 07:12

Е јадни, ви сте то предлагали а они одбили па сада це те одбити ви јер су украли васу идеју. Понасате се као дјеца у вртицу. Коју корист ми градјани имамо од вас и једних и других. Само показујете колико вам је стало да се доцепате власти ,а нема сустинске разлике измедју вас и њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

20.02.2022 07:29

То је требало од почетка уводјења ПДВа увести а за владавине СДСа било је производа и без пореза. Препорука владе да се у таву усјеца сапуњаре сланине умјесто луксузног уља па разбију 2 јаја умјесто до сад 3. И кронпир да се мање троши а више чорбица пошто је и он луксуз постао. Ј..беш Сјеверну Кореју ова власт ће их престићи.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Али

20.02.2022 08:35

Зато ће одјећа, обућа, средства за хигијену, кућна хемија, ... постати "луксуз", тако да овим не добијамо ништа, "на ћуприји платио, на мосту вратио" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.02.2022 08:35

То сто це бити пдв 10% на основне зивотне намјернице а на све остало 22% не знаци ниста цак горе гдје је гардероба,хигијена гориво,стамбено рјесење стан куца це бити скупљи,Ово је само предизборни трик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јура Стамболич Беес

20.02.2022 08:49

Не знам да ли је популизам али знам да је то нормално понашање у парламенту а не унилатерално кршење већ донесених закона и одлука истог тог парламента БиХ које покушава спровести велики Баја.

ОДГОВОРИТЕ