Da li je ovo još jedan populistički trik SNSD-a?!

Poslanici SNSD-a u parlamentu BiH uputili su u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku, kojim će biti smanjen PDV na osnovne životne namirnice i lijekove, a povećan na luksuzne proizvode. Provjerili smo, da li će ova inicijativa da rastereti građane ili je riječ o još jednom populizmu u izbornoj godini?

Republika Srpska 19.02.2022 | 20:03
Da li je ovo još jedan populistički trik SNSD-a?!

U okviru izmjena zakona je predloženo da se stopa PDV-a na brašno, hljeb, so, šećer, ulje i druge osnovne životne namirnice kao i lijekove smanji sa trenutnih 17 na 10%, dok bi za luksuzne proizvode ovaj porez bio povećan na 22 odsto. Iz SNSD-a kažu da je sada pravo vrijeme da se uvedu viša i niža stopa PDV-a, zbog značajnih poremećaja u cijenama određenih proizvoda.

Uvođenje diferencirane stope PDV-a su ranije tražili iz Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, ali su predstavnici SNSD-a tada to odbili, kažu u opoziciji, a sada nakon što je tu ideju istakao Dodik, idu u izmjene zakona po hitnom postupku. Smatraju da su nadležni i do sada imali mogućnost da pomognu građanima, kroz borbu porotiv korupcije, koja od  građana otme stotine miliona maraka.

Ono što najviše zanima javnost je da li će niža stopa PDV-a na osnovne namirnice da umanji sve veće probleme građana koji su na udaru enormnih i nekontrolisanih povećanja cijena? Ekonomisti smatraju da neće, jer su institucije nespremne da u kratkom roku provedu brojne procedure koje se odnose na pravljenje zakonskog okvira, promjene u softverima Uprave za indirektno oporezivanje, kao i tačno definisanje šta od roba spada u kategoriju osnovnih životnih namirnica. 

Pavlović smatra i da se radi o nedovoljnom smanjenju poreza u odnosu na drastična poskupljenja skoro svih proizvoda. Smatra da je smanjenje sa 17 na 10 odsto mnogo manje od onoga što  rade druge države.

Ukoliko je motiv borba protiv inflacija, kažu ekonomisti, onda je diferencijalna stopa PDV-a posljednja mjera koju treba razmatrati. Ako stranke parlamentarne većine na niovu BiH zaista hoće da pomognu građanima, smatraju ekonomisti, onda je dobro i brzo rješenje smanjenje akciza na naftu i naftne derivate, koje će, smatra struka, dati konkretan efekat za razliku od diferencirane stope PDV-a.

Ekonomista Admir Čavalić kaže da je ovo eksperiment koji se provodi bez prethodno urađenih analiza koje bi pokazale stvaran efekat i posljedice izmjena u obračunu poreza na dodatu vrijednost, što nije ni čudo s obzirom da je ova godina izborna, pa političari ponovo hoće da se pred građanima predstave kao neko ko radi za njihovo dobro i donosi im mogućnost da kupe jeftinije proizvode.

(BN/M.Kovač)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

SKY

19.02.2022 19:24

Na zalost na celu policije i vlade nam stoje narkodileri!

ODGOVORITE
Name

Ha,ha

19.02.2022 20:22

Duga je to procedura cak i da prihvati to SA i sutra usvoje i donesu zakon,kad bi se pocelo primjenjivati,za godinu dana.

ODGOVORITE
Name

Уб

20.02.2022 08:21

Ова власт је НЕСПОСОБНА,у сваком смислу,поготово када су грађани у питању. Напунили су они своје касне од народних пара,а за народ их није брига.

Name

Mirage

19.02.2022 22:56

Nazalost nasim lopovskim i korumpiranim politicarima malo bi bilo i 50% PDV-a. Ako vec hoce da na zivotne namjernice i lijekove smanje PDV , pa neka to bude samo 2%. U bogatoj Svajcarskoj gdje je najniza prosjecna plata 4.200 Fr ( 8000 KM), visina PDV je 8% a za zivotne namjernice samo 2%. Samo se pitam sta nasi politicari rade sa milijardama maraka od PDV-a? Niti imamo puteva (i to malo sto su uradili je od kredita), niti imamo vrtica, ni skola, ni bolnica, ni pruga i vozova, ni privrede, ....ama bas nista nemamo a milijarde se slijevaju u drzavne kase od raznih poreza, doprinosa, skciza, kazni.... Sticem utisak da bi svaki dobar seoski domacin bolje upravljao sa tim budzetom nego ova korumpirana vlast.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

20.02.2022 03:14

Predlog za smanjenje PDV-a za osnovne životne namernice i povećanje za luksus ne samo da je populističi stil ponašanja SNAD-a u funkciji izbora, već taj predlog nije u skladu razvojnom i zdravom ekonomskom logikom. Oovakvo rješenje ide samo u prilog uvozničkom lobiju (čitaj okruženju Mile Dodika) i na štetu domaćoj proizvodnji proizvoda široke potrošnje (čitaj poljoprivrednicima). Postojanje praktično tri stope PDV je izvrsna situacija za kriminal i korupciju pri uvoz, jer će se mnoge luksuzne robe i robe više stope oprezivati sa najnižom stopom. Ovu mogućnost imaće oni koji su bliski vlasti i koji budu radili na izborima za vlast. Pitanje zaustavljanja rasta cijena(što je najvažnije za potrošače) se najefikasnije rješava poštenim i jasnim podsticajima. Proizvođač unapred treba da zna da li se njegova proizvodnja podstiče i u kojem iznosu i to ne smije da zavisi od odluka administrativne birokratije koja je po pravilu selektivna i korunpirana. Privredni subjekti sami obračunavaju poreze, tako da istima treba prepustiti da sami obračunavaju i po automatizmu naplaćuju podsticaje. Institucije trebaju samo da vrše kontrolu. Sistem isplaćivanja podsticaja po konkursu putem ministarstava je preuzeti mehanizam sa zapada, gdje vlada visok nivo svijesti i gdje ministri podnose ostavke za selektivno i koruptivno ponaanje.

ODGOVORITE
Name

borac

20.02.2022 06:33

Time su samo pokazali spisak roba koje su za prosjecne gradjane.Ma znaju oni dobro da je narod bijeda.

ODGOVORITE
Name

Sia

20.02.2022 07:12

E jadni, vi ste to predlagali a oni odbili pa sada ce te odbiti vi jer su ukrali vasu ideju. Ponasate se kao djeca u vrticu. Koju korist mi gradjani imamo od vas i jednih i drugih. Samo pokazujete koliko vam je stalo da se docepate vlasti ,a nema sustinske razlike izmedju vas i njih

ODGOVORITE
Name

Fenix

20.02.2022 07:29

To je trebalo od početka uvodjenja PDVa uvesti a za vladavine SDSa bilo je proizvoda i bez poreza. Preporuka vlade da se u tavu usjeca sapunjare slanine umjesto luksuznog ulja pa razbiju 2 jaja umjesto do sad 3. I kronpir da se manje troši a više čorbica pošto je i on luksuz postao. J..beš Sjevernu Koreju ova vlast će ih prestići.?

ODGOVORITE
Name

Da Ali

20.02.2022 08:35

Zato će odjeća, obuća, sredstva za higijenu, kućna hemija, ... postati "luksuz", tako da ovim ne dobijamo ništa, "na ćupriji platio, na mostu vratio" !

ODGOVORITE
Name

BL

20.02.2022 08:35

To sto ce biti pdv 10% na osnovne zivotne namjernice a na sve ostalo 22% ne znaci nista cak gore gdje je garderoba,higijena gorivo,stambeno rjesenje stan kuca ce biti skuplji,Ovo je samo predizborni trik

ODGOVORITE
Name

Jura Stambolič Bees

20.02.2022 08:49

Ne znam da li je populizam ali znam da je to normalno ponašanje u parlamentu a ne unilateralno kršenje već donesenih zakona i odluka istog tog parlamenta BiH koje pokušava sprovesti veliki Baja.

ODGOVORITE