Мјештани против да "Интеграл" отвара рудник у Карановцу

Мјештани бањалучког насеља Карановац противе се отварању рудника-каменолома у овом насељу. Кажу да од борбе неће одустати све док инвеститор предузеће Интеграл инжењеринг не одустане од изградње постројења.

Република Српска 18.02.2022 | 20:12
Мјештани против да "Интеграл" отвара рудник у Карановцу

Детонација и прашине нема готово десет година колико не ради рудник кречњака ''Планина'', кажу становници мјесне заједнице Карановац. За то вријеме санирали су штете.

''Ја сам морао све генерално радити, чим је престао тамо тај каменолом радити нема пуцања више и од прашине ниси могао живјети како носи вјетар. Ово како су престали радити милина, е сад у будуће, ми нисмо за то'', прича Милорад Бановић, мјештанин Карановца.

''Не треба нам, ми овдје од прашине нисмо могли живјети, то као да је једна магла ујутро, још горе. Када они испаљују мине то се тресе као да је земотрес, ето како је било, то је ужас'', рекао је мјештанин, Млађо Кајкут.

Влада Српске концесију за копање руде 2018. године дала је најповољнијем понуђачу предузећу Интеграл инжењеринг из Лакташа.

Посједују ли потребну документацију и када планирају почети са радом из ове компаније нисмо сазнали. Раније су саопштили да са несметаним радом на експлоатацији могу почети и да ће комплетирање документације спровести у складу са Законом о заштити животне средине.

Мјештани тврде да је све рађено мимо њих али и да су правном борбом оспорили све дозволе.

 ''Сва рјешења, дозволе напали смо пред одговарајућим институцијама односно органима, намају нити једно рјешење и дозволу за градњу које омогућавајху почетак радова које нису благовремено оспорене. То је уједно један од параметара да ту постоји насеље, становништво, постоје групе грађана које се директно противе отварању тог каменолома'', навео је мјештанин, Миломир Вучић.

Уколико поново крену радови у каменолому можемо се иселити, поручују становници насеља Карановац.  Буку и детонацију више не могу подносити а немогуће је, наводе, било шта радити у руднику а да мјештани не трпе посљедице. Траже да се овом локалитету промијени намјена из индустријско-пословне, како би живјели без загађања.

(БН/Н.Станковић)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бл

18.02.2022 19:40

Ма ко вас ста пита. Ја могу да радим ста хоцу. Ја сам БАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОСЈАК САД МУЛТИ МИЛИЈАРДЕР

18.02.2022 19:49

ИНТЕГРАЛ ? БАС МЕ ИЗНЕНАДИ ! ПРИЈЕ ДОЛАСКА НА ВЛАСТ КУМА ИМАО МАЛУ БАЈТУ У УЛИЦИ А САД НАЈВЕЦИ НЕБОДЕР У БАЊА ЛУЦИ . Е ЗБОГ ТОГА ЈЕ БАЊАЛУЦАНИМА СВЕ ПРЕКО ОНЕ СТВАРИ .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.02.2022 21:52

Тако вам и треба

Name

Ре

19.02.2022 10:57

75% ЈЕ МИЛИНО..... МНОГЕ СТВАРИ СУ ИЛИ СУ БИЛЕ САМО НА ЊЕГОВО ИМЕ...

Name

Србољуб Тајкунов- Лоповски

18.02.2022 21:16

Срам вас било, па то је наша фирма, мало патриотзма вам неби било на одмет !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спарта

18.02.2022 21:21

Неце дуго ни Интерграл по сиротињи бацати прасину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

18.02.2022 22:01

Интеграл има паре тразите исплату имовине и мирна босна...

Name

Ре Спарта

19.02.2022 10:55

Колике су плате радника у Интегралу?

Name

Искрено

19.02.2022 10:24

Поштовани мјештани, ево вам један савјет, из личног искуства. Министарство за просторно уређење и екологију издаје дозволе за рад, еколошку, грађевинску и употребну. Ништа им не вјерујте. Те дозволе су лажни добро написани документи који везе немају са стањем на терену. Што се тиче Инспектората, који је надлежан за контролу исто тако. Зачарани круг криминала са којим се обичан човјек не може борити. Нека вам је са срећом!

ОДГОВОРИТЕ