Mještani protiv da "Integral" otvara rudnik u Karanovcu

Mještani banjalučkog naselja Karanovac protive se otvaranju rudnika-kamenoloma u ovom naselju. Kažu da od borbe neće odustati sve dok investitor preduzeće Integral inženjering ne odustane od izgradnje postrojenja.

Republika Srpska 18.02.2022 | 20:12
Mještani protiv da "Integral" otvara rudnik u Karanovcu

Detonacija i prašine nema gotovo deset godina koliko ne radi rudnik krečnjaka ''Planina'', kažu stanovnici mjesne zajednice Karanovac. Za to vrijeme sanirali su štete.

''Ja sam morao sve generalno raditi, čim je prestao tamo taj kamenolom raditi nema pucanja više i od prašine nisi mogao živjeti kako nosi vjetar. Ovo kako su prestali raditi milina, e sad u buduće, mi nismo za to'', priča Milorad Banović, mještanin Karanovca.

''Ne treba nam, mi ovdje od prašine nismo mogli živjeti, to kao da je jedna magla ujutro, još gore. Kada oni ispaljuju mine to se trese kao da je zemotres, eto kako je bilo, to je užas'', rekao je mještanin, Mlađo Kajkut.

Vlada Srpske koncesiju za kopanje rude 2018. godine dala je najpovoljnijem ponuđaču preduzeću Integral inženjering iz Laktaša.

Posjeduju li potrebnu dokumentaciju i kada planiraju početi sa radom iz ove kompanije nismo saznali. Ranije su saopštili da sa nesmetanim radom na eksploataciji mogu početi i da će kompletiranje dokumentacije sprovesti u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Mještani tvrde da je sve rađeno mimo njih ali i da su pravnom borbom osporili sve dozvole.

 ''Sva rješenja, dozvole napali smo pred odgovarajućim institucijama odnosno organima, namaju niti jedno rješenje i dozvolu za gradnju koje omogućavajhu početak radova koje nisu blagovremeno osporene. To je ujedno jedan od parametara da tu postoji naselje, stanovništvo, postoje grupe građana koje se direktno protive otvaranju tog kamenoloma'', naveo je mještanin, Milomir Vučić.

Ukoliko ponovo krenu radovi u kamenolomu možemo se iseliti, poručuju stanovnici naselja Karanovac.  Buku i detonaciju više ne mogu podnositi a nemoguće je, navode, bilo šta raditi u rudniku a da mještani ne trpe posljedice. Traže da se ovom lokalitetu promijeni namjena iz industrijsko-poslovne, kako bi živjeli bez zagađanja.

(BN/N.Stanković)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bl

18.02.2022 19:40

Ma ko vas sta pita. Ja mogu da radim sta hocu. Ja sam BAJA.

ODGOVORITE
Name

PROSJAK SAD MULTI MILIJARDER

18.02.2022 19:49

INTEGRAL ? BAS ME IZNENADI ! PRIJE DOLASKA NA VLAST KUMA IMAO MALU BAJTU U ULICI A SAD NAJVECI NEBODER U BANJA LUCI . E ZBOG TOGA JE BANJALUCANIMA SVE PREKO ONE STVARI .......

ODGOVORITE
Name

Re

18.02.2022 21:52

Tako vam i treba

Name

Re

19.02.2022 10:57

75% JE MILINO..... MNOGE STVARI SU ILI SU BILE SAMO NA NJEGOVO IME...

Name

Srboljub Tajkunov- Lopovski

18.02.2022 21:16

Sram vas bilo, pa to je naša firma, malo patriotzma vam nebi bilo na odmet !

ODGOVORITE
Name

Sparta

18.02.2022 21:21

Nece dugo ni Intergral po sirotinji bacati prasinu.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

18.02.2022 22:01

Integral ima pare trazite isplatu imovine i mirna bosna...

Name

Re Sparta

19.02.2022 10:55

Kolike su plate radnika u Integralu?

Name

Iskreno

19.02.2022 10:24

Poštovani mještani, evo vam jedan savjet, iz ličnog iskustva. Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju izdaje dozvole za rad, ekološku, građevinsku i upotrebnu. Ništa im ne vjerujte. Te dozvole su lažni dobro napisani dokumenti koji veze nemaju sa stanjem na terenu. Što se tiče Inspektorata, koji je nadležan za kontrolu isto tako. Začarani krug kriminala sa kojim se običan čovjek ne može boriti. Neka vam je sa srećom!

ODGOVORITE