Сами себи повећали плате, многи имају дупле функције

Највеће плате имају директори здравствених установа, а након њих међу најплаћенијима су руководиоци високошколских установа и фондова социјалне сигурности...

Република Српска 18.02.2022 | 14:03
Сами себи повећали плате, многи имају дупле функције

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) објавио је нове податке о 1.700 јавних установа у Босни и Херцеговини који, поред осталог, садрже и информације о саставу управљачких тијела, платама директора и чланова управе и надзорног одбора. Подаци се односе на прошлу годину, а у поређењу са 2020. примјетно је да 50,67% установа из узорка биљежи повећање броја запослених. Такође више од половине директора јавних установа (50,21%) је повећало себи плате у односу на 2020. годину.

На плате директора и чланова управе и надзорних одбора у око 1.700 установа за које је ТИБИХ објавио податке, троши се скоро 25 милиона КМ годишње.  У њима је запослено преко 85.000 радника а средства којима располажу  збирно износе 2,9 милијарди КМ, преноси <стронг>транспарентно.ба.

Највеће плате имају директори здравствених установа, а након њих међу најплаћенијима су руководиоци високошколских установа и фондова социјалне сигурности.

У БиХ не постоји регистар јавних установа, а објављивањем података о њиховом пословању и саставу чланова управе, ТИ БиХ је идентификовао бројне руководиоце на двоструким функцијама, од којих су неки по важећим прописима у директном сукобу интереса. 

Руководиоци јавних установа често обнашају јавне функције у парламентима, имају позиције у јавним предузећима или удружењима које се финансирају из буџета.

ТИ БиХ је на основу ових података и недавно објављеног регистра додијељених грантова удружењима и фондацијама, идентификовао 74 лица која се истовремено налазе у руководству јавних установа и удружења која су примала буџетска средства.  

Од тог броја 32 су директора јавних установа из ФБиХ који су истовремено овлаштена лица у удружењима финансираним из буџета што забрањује Закон о сукобу интереса у органима власти ФБиХ али се он не примјењује од 2013. године па ове случајеве није ни могуће пријавити.

Исти закон у Републици Српској не забрањује ову ситуацију, иако број функционера који се налази на челу удружења и фондација јасно показује да се велики дио новца дијели по политичкој линији.

Поред тога, ТИ БиХ је поређењем ових података са регистром јавних предузећа идентификовао 91 лице које се истовремено налази у руководству јавних установа и управи или надзорном одбору јавних предузећа. Од тог броја шест лица су истовремено директори јавних установа у Федерацији БиХ и чланови управе јавних предузећа, што опет забрањује Закон о сукобу интереса у овом ентитету. Иста ситуација није забрањена у Републици Српској.

Поред тога што руководиоци јавних установа обављају додатне функције у јавним предузећима и удружењима која се финансирају из буџета, идентификовано је још 247 изабраних или именованих функционера који су истовремено директори, чланови управног или надзорног одбора у овим јавним установама.

Док ентитетски закони о сукобу интереса не забрањују јавним функционерима обављање функција у јавним установама, у Брчко дистрикту прошле године усвојен је Закон о спречавању сукоба интереса који је усклађен са међународним стандардима, па тако није идентификован ни један функционер који обавља додатне функције у јавним установама.

У дистрикту Брчко је предвиђено да функционер обавља само једну јавну функцију која је неспојива са функцијом у било којем правном лицу основаном од стране било којег нивоа власти у БиХ.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Док Холидеј

18.02.2022 13:43

МИ У БИХ СМО ЈАКО НЕЦИВИЛИЗОВАН НАРОД МИСЛИМ НА СВЕ А ТО ПОДКРЕПЉУЈЕ И ОВА ЧИЊЕНИЦА ДА СЕ ТИ БАХАТО ПОНАШАЈУ АУТА ВИСОКЕ ПЛАТЕ ИТД. МА ЊИХОВ ВОЗАЧ ИМА СВОГ ВОЗАЧА. У ЦИВИЛИЗОВАНИМ ЗЕМЉАМА НАРОД БИ ИЗАШАО НА УЛИЦЕ И ТО ПОЧИСТИО КАО СМЕЋЕ.АЛИ МИ КАЖЕМО МОЖЕ БИТИ И ГОРЕ И ЋУТИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

18.02.2022 15:32

Зато хитне помоћи раде са 1 возачем,2 техничара и 1 доктором ,не могу да излазе на хитан случај у комплетном саставу.

Name

Ре

18.02.2022 16:33

Овакав државни апарат у БиХ са бахатим и неиживљеним функционерима не може исфинансирати ни Амерички буџет.

Name

Ре

20.02.2022 06:28

Ми смо 1000 свјетлосних година далеко од цивилизације (одувјека били, али смо сво вријеме у само-заблудама зивјели, радујуци се да је код комсије јос горе). А сто се тице "улице и цисцења"...ми цемо радије побјеци тамо негде...као да је тамо толико боље?, и свакодневно коментарисати понављајуци се као оне највеце "сељанкусе" са дну каце (не мислим на сељанке или сељаке који заслузују сво дузно постовање).

Name

Искрено

18.02.2022 14:00

Може им се...али докле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКИ

18.02.2022 14:28

ЗАТО САМ ЈА НА БИРОУ 35 ГОДИНИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

18.02.2022 15:48

Па ,јел це овај благовцанин радити заувијек у транспаренсу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.02.2022 17:22

Да си ти паметнији, мого си радити умјесто њега, ипак, држи се ти мјешалице, малтера, бетона,лопате, пулцева и оплата, што је сигурно -сигурно !

Name

Борац

18.02.2022 15:58

Док паразити себи дизу плате у небо,пензионери немају ни за љекове,а бирократска мафија ниста не ради ,а плате боље него у европској унији,фуј,обицна внаго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Бл

18.02.2022 16:02

Кладим се да ће овај наивни народ опет да гласа за исте.

ОДГОВОРИТЕ