Sami sebi povećali plate, mnogi imaju duple funkcije

Najveće plate imaju direktori zdravstvenih ustanova, a nakon njih među najplaćenijima su rukovodioci visokoškolskih ustanova i fondova socijalne sigurnosti...

Republika Srpska 18.02.2022 | 14:03
Sami sebi povećali plate, mnogi imaju duple funkcije

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) objavio je nove podatke o 1.700 javnih ustanova u Bosni i Hercegovini koji, pored ostalog, sadrže i informacije o sastavu upravljačkih tijela, platama direktora i članova uprave i nadzornog odbora. Podaci se odnose na prošlu godinu, a u poređenju sa 2020. primjetno je da 50,67% ustanova iz uzorka bilježi povećanje broja zaposlenih. Takođe više od polovine direktora javnih ustanova (50,21%) je povećalo sebi plate u odnosu na 2020. godinu.

Na plate direktora i članova uprave i nadzornih odbora u oko 1.700 ustanova za koje je TIBIH objavio podatke, troši se skoro 25 miliona KM godišnje.  U njima je zaposleno preko 85.000 radnika a sredstva kojima raspolažu  zbirno iznose 2,9 milijardi KM, prenosi transparentno.ba.

Najveće plate imaju direktori zdravstvenih ustanova, a nakon njih među najplaćenijima su rukovodioci visokoškolskih ustanova i fondova socijalne sigurnosti.

U BiH ne postoji registar javnih ustanova, a objavljivanjem podataka o njihovom poslovanju i sastavu članova uprave, TI BiH je identifikovao brojne rukovodioce na dvostrukim funkcijama, od kojih su neki po važećim propisima u direktnom sukobu interesa. 

Rukovodioci javnih ustanova često obnašaju javne funkcije u parlamentima, imaju pozicije u javnim preduzećima ili udruženjima koje se finansiraju iz budžeta.

TI BiH je na osnovu ovih podataka i nedavno objavljenog registra dodijeljenih grantova udruženjima i fondacijama, identifikovao 74 lica koja se istovremeno nalaze u rukovodstvu javnih ustanova i udruženja koja su primala budžetska sredstva.  

Od tog broja 32 su direktora javnih ustanova iz FBiH koji su istovremeno ovlaštena lica u udruženjima finansiranim iz budžeta što zabranjuje Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH ali se on ne primjenjuje od 2013. godine pa ove slučajeve nije ni moguće prijaviti.

Isti zakon u Republici Srpskoj ne zabranjuje ovu situaciju, iako broj funkcionera koji se nalazi na čelu udruženja i fondacija jasno pokazuje da se veliki dio novca dijeli po političkoj liniji.

Pored toga, TI BiH je poređenjem ovih podataka sa registrom javnih preduzeća identifikovao 91 lice koje se istovremeno nalazi u rukovodstvu javnih ustanova i upravi ili nadzornom odboru javnih preduzeća. Od tog broja šest lica su istovremeno direktori javnih ustanova u Federaciji BiH i članovi uprave javnih preduzeća, što opet zabranjuje Zakon o sukobu interesa u ovom entitetu. Ista situacija nije zabranjena u Republici Srpskoj.

Pored toga što rukovodioci javnih ustanova obavljaju dodatne funkcije u javnim preduzećima i udruženjima koja se finansiraju iz budžeta, identifikovano je još 247 izabranih ili imenovanih funkcionera koji su istovremeno direktori, članovi upravnog ili nadzornog odbora u ovim javnim ustanovama.

Dok entitetski zakoni o sukobu interesa ne zabranjuju javnim funkcionerima obavljanje funkcija u javnim ustanovama, u Brčko distriktu prošle godine usvojen je Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je usklađen sa međunarodnim standardima, pa tako nije identifikovan ni jedan funkcioner koji obavlja dodatne funkcije u javnim ustanovama.

U distriktu Brčko je predviđeno da funkcioner obavlja samo jednu javnu funkciju koja je nespojiva sa funkcijom u bilo kojem pravnom licu osnovanom od strane bilo kojeg nivoa vlasti u BiH.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dok Holidej

18.02.2022 13:43

MI U BIH SMO JAKO NECIVILIZOVAN NAROD MISLIM NA SVE A TO PODKREPLJUJE I OVA ČINJENICA DA SE TI BAHATO PONAŠAJU AUTA VISOKE PLATE ITD. MA NJIHOV VOZAČ IMA SVOG VOZAČA. U CIVILIZOVANIM ZEMLJAMA NAROD BI IZAŠAO NA ULICE I TO POČISTIO KAO SMEĆE.ALI MI KAŽEMO MOŽE BITI I GORE I ĆUTIMO.

ODGOVORITE
Name

tito

18.02.2022 15:32

Zato hitne pomoći rade sa 1 vozačem,2 tehničara i 1 doktorom ,ne mogu da izlaze na hitan slučaj u kompletnom sastavu.

Name

Re

18.02.2022 16:33

Ovakav državni aparat u BiH sa bahatim i neiživljenim funkcionerima ne može isfinansirati ni Američki budžet.

Name

Re

20.02.2022 06:28

Mi smo 1000 svjetlosnih godina daleko od civilizacije (oduvjeka bili, ali smo svo vrijeme u samo-zabludama zivjeli, radujuci se da je kod komsije jos gore). A sto se tice "ulice i ciscenja"...mi cemo radije pobjeci tamo negde...kao da je tamo toliko bolje?, i svakodnevno komentarisati ponavljajuci se kao one najvece "seljankuse" sa dnu kace (ne mislim na seljanke ili seljake koji zasluzuju svo duzno postovanje).

Name

Iskreno

18.02.2022 14:00

Može im se...ali dokle!

ODGOVORITE
Name

MAKI

18.02.2022 14:28

ZATO SAM JA NA BIROU 35 GODINICA

ODGOVORITE
Name

Marko,Njemacka

18.02.2022 15:48

Pa ,jel ce ovaj blagovcanin raditi zauvijek u transparensu

ODGOVORITE
Name

Re

18.02.2022 17:22

Da si ti pametniji, mogo si raditi umjesto njega, ipak, drži se ti mješalice, maltera, betona,lopate, pulceva i oplata, što je sigurno -sigurno !

Name

Borac

18.02.2022 15:58

Dok paraziti sebi dizu plate u nebo,penzioneri nemaju ni za ljekove,a birokratska mafija nista ne radi ,a plate bolje nego u evropskoj uniji,fuj,obicna vnago

ODGOVORITE
Name

Drago Bl

18.02.2022 16:02

Kladim se da će ovaj naivni narod opet da glasa za iste.

ODGOVORITE