Ако Срби не гласају на Косову могуће повлачење из институција

- Евентуално спречавање косовских Срба да учествују на изборима може довести до повлачења политичких представника Срба из косовских институција или довести до бојкота Срба наредних косовских избора, наведено је у анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане.

Србија 18.02.2022 | 12:23
Ако Срби не гласају на Косову могуће повлачење из институција

"На Косову, кога Србија према важећем уставу још увек сматра својом Аутономном покрајином, парламентарни избори требало би да се одрже уз помоћ међународне заједнице као и до сада у срединама у којима живи српска заједница. Не треба заборавити да су Срби ушли у косовске институције уз услов да им се на Косову омогући гласање на свим изборима у Србији", указује се у анализи „Избори у Србији 2022: Покушај поновног својеврсног 'убијања Србије'?

Овај Институт подсећа да ће се у Србији 3. априла 2022. одржати редовни председнички, ванредни парламентарни и редовни локални избори за главни град Београд и још 12 локалних управа, као и да се на парламентарним изборима, према пропорционалном систему, за Народну Скупштину Србије бира 250 посланика. Право гласа, додају, има око 6,6 милиона регистрованих бирача.

"Република Србија, према важећем изборном Закону, представља једну изборну јединицу. Посланички мандати расподјељују се пропорционално према броју освојених гласова. Политичке странке националних мањина у расподели мандата, које уколико не пређу изборни цензус од 3 одсто, за њих важи „природни праг", који се добије када се број важећих гласова подели са 250 посланика за свако посланичко место, што у зависности од излазности на изборе, представља између 12.000 и 16.000 гласова", каже се у анализи.

(Косово онлине Фото: Илустрација/Косово онлине) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Продано све

18.02.2022 14:37

Овом насем јадном народу на Косову нико није рекао да су их продали . Дуго времена и мало по мало. Сад Срби у својој дрзави требају да питају сиптара могу ли и смију ли гласати. Могу ли изаци из резервата. Али је демократија у питању.Ил спасавајте тај народ или их пустите да семи о себи . Боље це се сами снаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

18.02.2022 16:33

сто се сви диктатори боје избора овог пута то је нецувено свима се спрема крај.