Ako Srbi ne glasaju na Kosovu moguće povlačenje iz institucija

- Eventualno sprečavanje kosovskih Srba da učestvuju na izborima može dovesti do povlačenja političkih predstavnika Srba iz kosovskih institucija ili dovesti do bojkota Srba narednih kosovskih izbora, navedeno je u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Srbija 18.02.2022 | 12:23
Ako Srbi ne glasaju na Kosovu moguće povlačenje iz institucija

"Na Kosovu, koga Srbija prema važećem ustavu još uvek smatra svojom Autonomnom pokrajinom, parlamentarni izbori trebalo bi da se održe uz pomoć međunarodne zajednice kao i do sada u sredinama u kojima živi srpska zajednica. Ne treba zaboraviti da su Srbi ušli u kosovske institucije uz uslov da im se na Kosovu omogući glasanje na svim izborima u Srbiji", ukazuje se u analizi „Izbori u Srbiji 2022: Pokušaj ponovnog svojevrsnog 'ubijanja Srbije'?

Ovaj Institut podseća da će se u Srbiji 3. aprila 2022. održati redovni predsednički, vanredni parlamentarni i redovni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 12 lokalnih uprava, kao i da se na parlamentarnim izborima, prema proporcionalnom sistemu, za Narodnu Skupštinu Srbije bira 250 poslanika. Pravo glasa, dodaju, ima oko 6,6 miliona registrovanih birača.

"Republika Srbija, prema važećem izbornom Zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova. Političke stranke nacionalnih manjina u raspodeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od 3 odsto, za njih važi „prirodni prag", koji se dobije kada se broj važećih glasova podeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mesto, što u zavisnosti od izlaznosti na izbore, predstavlja između 12.000 i 16.000 glasova", kaže se u analizi.

(Kosovo online Foto: Ilustracija/Kosovo online) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prodano sve

18.02.2022 14:37

Ovom nasem jadnom narodu na Kosovu niko nije rekao da su ih prodali . Dugo vremena i malo po malo. Sad Srbi u svojoj drzavi trebaju da pitaju siptara mogu li i smiju li glasati. Mogu li izaci iz rezervata. Ali je demokratija u pitanju.Il spasavajte taj narod ili ih pustite da semi o sebi . Bolje ce se sami snaci

ODGOVORITE
Name

Auuuu

18.02.2022 16:33

sto se svi diktatori boje izbora ovog puta to je necuveno svima se sprema kraj.