Криминал немогућ без повезаности криминалаца и власти

Афера “скy телефони” у БиХ која је открила криминалну мрежу нарко-картела, води не само до полицијских, већ и највиших политичких кругова, упозоравају стручњаци из области безбједности.  

Република Српска 17.02.2022 | 22:51
Криминал немогућ без повезаности криминалаца и власти

“Нико неће бити поштеђен, недавно је поручио први човјек полиције Српске Драган Лукач, наводећи да је 2.000 људи у БиХ користило телефонску Скy апликацију за организовање тешких убистава и трговину наркотицима. Била су и прва хапшења и на томе се стало.

Стручњаци за безбједност указују да не би смјело да буде калкулисања у обрачуну са криминалцима.  

“Позивам надлежна тужилаштва да што прије изађу у јавност са неком аргументацијом не на уштрб квалитета истраге, него да изађу и јавности објасне о чему се ту ради.  Треба да дође до чишћења полиције и тужилаштва, али и у неким политичким круговима како би ова земља коначно кренула напријед”, каже РадИслав Јовичић, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске.

У Босни и Херцеговини већ деценијама на сцени је спрега власти и криминалних кланова, тврди Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу из Београда.

”Организовани криминал је немогућ без спреге криминала и власти. Оно што погодује организованом криминалу јесте друштвено расуло које је за њих прихватљиво, јер у том тренутку институције не могу да функционишу.”

“Босна и Херцеговина се налази у једној спрези криминалне, тајкунске и политичке мафије која коегзистира на овим просторима. Управо због тога имате одсуство реформи с једне стране и плашења народа са друге стране лажним дилемама и опасностима, креирањем унутрашњих и спољних непријатеља. То је већ јасан сигнал да постоји одређено криминално јединство”, каже Обрадовић.

Владавина права је једино оружје против криминала, указује професор Душко Вејиновић са бањалучког Фалултета безбједносних наука.

“Политичка воља било кога не би смјела и не би требала да буде изнад закона. Мислим да је ово моменат заједнички у интересу свих грађана, без обзира на расу, вјеру и нацију. Треба да дамо подршку полицијским организацијама, безбједносним организацијама и институцијама систем да раде свој посао”, наводи Вејиновић.

Оно што је јасно, безбједностни вакууми који се појављују због одсуства рада институција на Западном Балкану заправо погодују организованим криминалним групама за које, већ постоји низ оперативних полицијских сазнања, представљају дио глобалне траннационалне мреже организованог криминала, а конкретно нарко-кланови са Балкана су тзв. увозници наркотика за читаву Европу, указују стручњаци за безбједност.

(БН/Т.Лукић)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.02.2022 05:27

Еx-Yуг је постала центар трговине дрогом, прања пара, криминала...то није могуће без страних ментора. Дакле, Запад и домаћа мафија удружени у акцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска рамонда

18.02.2022 08:58

Беаво.

Name

Кадија

18.02.2022 05:59

Власт као власт опљацкали народ заситили се свега и раде ста хоце.еххх да буде каквог рата билоби вас свакакви у мисију рупу небих се сакрили.багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

И обицни људи

18.02.2022 09:11

Су јако освијесцени и добро увидјели проблеме који произилазе из разних политицарења, проблеме, намјере и све засто и ста се и како ради, како глобално тако и регионално.....

Name

Ре

18.02.2022 06:07

Позовите добровољце има их много који желе да вам помогну у тој акцији , да се очисти коначно једном жито од кукоља у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кyу

18.02.2022 06:08

Биће као и за све, тресла се гора, родио се миш! Што је похапшено, похапшено је......то је то, пали свијетло, филм је готов! Купи кофере и гасссс, збогом остај вољени мој краје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

18.02.2022 06:11

Легло лоповлука и корупције СНСД е

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

18.02.2022 08:10

Фахрудим Радоњциц био Министар уа Безбкеднос а куцни пријатељ са Насером Кељемендијем. Класицни Криминалац.Од њега поцети.

ОДГОВОРИТЕ