Kriminal nemoguć bez povezanosti kriminalaca i vlasti

Afera “sky telefoni” u BiH koja je otkrila kriminalnu mrežu narko-kartela, vodi ne samo do policijskih, već i najviših političkih krugova, upozoravaju stručnjaci iz oblasti bezbjednosti.  

Republika Srpska 17.02.2022 | 22:51
Kriminal nemoguć bez povezanosti kriminalaca i vlasti

“Niko neće biti pošteđen, nedavno je poručio prvi čovjek policije Srpske Dragan Lukač, navodeći da je 2.000 ljudi u BiH koristilo telefonsku Sky aplikaciju za organizovanje teških ubistava i trgovinu narkoticima. Bila su i prva hapšenja i na tome se stalo.

Stručnjaci za bezbjednost ukazuju da ne bi smjelo da bude kalkulisanja u obračunu sa kriminalcima.  

“Pozivam nadležna tužilaštva da što prije izađu u javnost sa nekom argumentacijom ne na uštrb kvaliteta istrage, nego da izađu i javnosti objasne o čemu se tu radi.  Treba da dođe do čišćenja policije i tužilaštva, ali i u nekim političkim krugovima kako bi ova zemlja konačno krenula naprijed”, kaže RadIslav Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U Bosni i Hercegovini već decenijama na sceni je sprega vlasti i kriminalnih klanova, tvrdi Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu iz Beograda.

”Organizovani kriminal je nemoguć bez sprege kriminala i vlasti. Ono što pogoduje organizovanom kriminalu jeste društveno rasulo koje je za njih prihvatljivo, jer u tom trenutku institucije ne mogu da funkcionišu.”

“Bosna i Hercegovina se nalazi u jednoj sprezi kriminalne, tajkunske i političke mafije koja koegzistira na ovim prostorima. Upravo zbog toga imate odsustvo reformi s jedne strane i plašenja naroda sa druge strane lažnim dilemama i opasnostima, kreiranjem unutrašnjih i spoljnih neprijatelja. To je već jasan signal da postoji određeno kriminalno jedinstvo”, kaže Obradović.

Vladavina prava je jedino oružje protiv kriminala, ukazuje profesor Duško Vejinović sa banjalučkog Falulteta bezbjednosnih nauka.

“Politička volja bilo koga ne bi smjela i ne bi trebala da bude iznad zakona. Mislim da je ovo momenat zajednički u interesu svih građana, bez obzira na rasu, vjeru i naciju. Treba da damo podršku policijskim organizacijama, bezbjednosnim organizacijama i institucijama sistem da rade svoj posao”, navodi Vejinović.

Ono što je jasno, bezbjednostni vakuumi koji se pojavljuju zbog odsustva rada institucija na Zapadnom Balkanu zapravo pogoduju organizovanim kriminalnim grupama za koje, već postoji niz operativnih policijskih saznanja, predstavljaju dio globalne trannacionalne mreže organizovanog kriminala, a konkretno narko-klanovi sa Balkana su tzv. uvoznici narkotika za čitavu Evropu, ukazuju stručnjaci za bezbjednost.

(BN/T.Lukić)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jaffa

18.02.2022 05:27

Ex-Yug je postala centar trgovine drogom, pranja para, kriminala...to nije moguće bez stranih mentora. Dakle, Zapad i domaća mafija udruženi u akciji.

ODGOVORITE
Name

Srpska ramonda

18.02.2022 08:58

Beavo.

Name

Kadija

18.02.2022 05:59

Vlast kao vlast opljackali narod zasitili se svega i rade sta hoce.ehhh da bude kakvog rata bilobi vas svakakvi u misiju rupu nebih se sakrili.bagro

ODGOVORITE
Name

I obicni ljudi

18.02.2022 09:11

Su jako osvijesceni i dobro uvidjeli probleme koji proizilaze iz raznih politicarenja, probleme, namjere i sve zasto i sta se i kako radi, kako globalno tako i regionalno.....

Name

Re

18.02.2022 06:07

Pozovite dobrovoljce ima ih mnogo koji žele da vam pomognu u toj akciji , da se očisti konačno jednom žito od kukolja u RS.

ODGOVORITE
Name

Kyu

18.02.2022 06:08

Biće kao i za sve, tresla se gora, rodio se miš! Što je pohapšeno, pohapšeno je......to je to, pali svijetlo, film je gotov! Kupi kofere i gassss, zbogom ostaj voljeni moj kraje!

ODGOVORITE
Name

RR

18.02.2022 06:11

Leglo lopovluka i korupcije SNSD e

ODGOVORITE
Name

Bombaš

18.02.2022 08:10

Fahrudim Radonjcic bio Ministar ua Bezbkednos a kucni prijatelj sa Naserom Keljemendijem. Klasicni Kriminalac.Od njega poceti.

ODGOVORITE