Плате радника "поједу" стална поскупљења

Инфлација у Босни и Херцеговини, која нарочито буја од септембра прошле године, не утиче само на животни стандард грађана кроз веће цијене производа и услуга, него она истовремено "једе" и плате запослених, извјештава Индикатор.ба.

Република Српска 17.02.2022 | 18:08
Плате радника "поједу" стална поскупљења

Просјечна плата у Федерацији БиХ у прошлој години је први пут премашила 1.000 КМ, што је често као позитиван моменат истицано и из Владе Федерације БиХ.

Прошлу годину Федерација БиХ је, према подацима Федералног завода за статистику, завршила са просјечном нето плаћом по запосленом од 1.046 КМ, а што је номинално више за 5,3 посто у односу на исти период 2020. године.

Сагласно овом расту, просјечно је сваки запослени имао за 55,4 КМ већу плаћу мјесечно него прије годину дана.

Но, иако је новчаник био дебљи, то није значило и стварно побољшање материјалног статуса запослених. Наиме, због инфлације, посматрано у реалним вриједностима, просјечна плата није имала раст, него је чак мања него што је била годину раније.

Просјечна плата тако је у децембру прошле године, иако номинално виша за 5,3 посто, заправо била реално нижа за 1,1 посто него у децембру 2020.

Овоме је допринијела чињеница да је раст инфлације, која је у децембру износила 6,5 посто, био већи од раста плата усљед чега је дошло до реалног пада просјечног мјесечног личног дохотка запослених.

Реални раст плата осјетила је тек неколицина дјелатности у којима је раст плата био бржи од раста инфлације.

Међу њима су прерађивачка индустрија, у којој све више послодаваца подиже плаће како би зауставио одлив кадрова, али и дјелатности које су трпјеле у 2020. због пандемије али су биљежиле опоравак у прошлој години као што су грађевинарство, хотелијерство и угоститељство, пословање некретнинама те административне и помоћне услужне дјелатности (дјелатности изнајмљивања и давања у закуп-леасинг, дјелатности запошљавања, путничке агенције...)

У прерађивачкој индустрији и грађевинарству номиналан раст платио био је 8,3 посто, а у хотелијерству и угоститељству 9,5 посто.

Највиши раст плата имали су запослени у пословању некретнинама, гдје су плате просјечно имале номиналан раст од 21,2 посто, а слиједиле су их административне и помоћне услужне дјелатности са растом од 14,3 посто и финансијске дјелатности и дјелатности осигурања са растом од 13,6 посто.

Свима њима реални раст плата, због 6,5-одстотне инфлације, био је мањи од наведених процената.

(Индикатор.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Алф

17.02.2022 18:09

Мало су власти повецали плате и пензије али то ипак није довољно да се нивелису поскупљена . Само влада кантона Сарајево није повецала примања остали јесу мало али не довољно да се покрију троскови повецања цијена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисеркин дилдо

17.02.2022 19:53

Да нам није Нејаког тацно би поцркали, сваке нам године дигне пензије 2 посто некад и 4 посто

ОДГОВОРИТЕ