Plate radnika "pojedu" stalna poskupljenja

Inflacija u Bosni i Hercegovini, koja naročito buja od septembra prošle godine, ne utiče samo na životni standard građana kroz veće cijene proizvoda i usluga, nego ona istovremeno "jede" i plate zaposlenih, izvještava Indikator.ba.

Republika Srpska 17.02.2022 | 18:08
Plate radnika "pojedu" stalna poskupljenja

Prosječna plata u Federaciji BiH u prošloj godini je prvi put premašila 1.000 KM, što je često kao pozitivan momenat isticano i iz Vlade Federacije BiH.

Prošlu godinu Federacija BiH je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, završila sa prosječnom neto plaćom po zaposlenom od 1.046 KM, a što je nominalno više za 5,3 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Saglasno ovom rastu, prosječno je svaki zaposleni imao za 55,4 KM veću plaću mjesečno nego prije godinu dana.

No, iako je novčanik bio deblji, to nije značilo i stvarno poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih. Naime, zbog inflacije, posmatrano u realnim vrijednostima, prosječna plata nije imala rast, nego je čak manja nego što je bila godinu ranije.

Prosječna plata tako je u decembru prošle godine, iako nominalno viša za 5,3 posto, zapravo bila realno niža za 1,1 posto nego u decembru 2020.

Ovome je doprinijela činjenica da je rast inflacije, koja je u decembru iznosila 6,5 posto, bio veći od rasta plata usljed čega je došlo do realnog pada prosječnog mjesečnog ličnog dohotka zaposlenih.

Realni rast plata osjetila je tek nekolicina djelatnosti u kojima je rast plata bio brži od rasta inflacije.

Među njima su prerađivačka industrija, u kojoj sve više poslodavaca podiže plaće kako bi zaustavio odliv kadrova, ali i djelatnosti koje su trpjele u 2020. zbog pandemije ali su bilježile oporavak u prošloj godini kao što su građevinarstvo, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, poslovanje nekretninama te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup-leasing, djelatnosti zapošljavanja, putničke agencije...)

U prerađivačkoj industriji i građevinarstvu nominalan rast platio bio je 8,3 posto, a u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 9,5 posto.

Najviši rast plata imali su zaposleni u poslovanju nekretninama, gdje su plate prosječno imale nominalan rast od 21,2 posto, a slijedile su ih administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti sa rastom od 14,3 posto i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sa rastom od 13,6 posto.

Svima njima realni rast plata, zbog 6,5-odstotne inflacije, bio je manji od navedenih procenata.

(Indikator.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Alf

17.02.2022 18:09

Malo su vlasti povecali plate i penzije ali to ipak nije dovoljno da se nivelisu poskupljena . Samo vlada kantona Sarajevo nije povecala primanja ostali jesu malo ali ne dovoljno da se pokriju troskovi povecanja cijena

ODGOVORITE
Name

Biserkin dildo

17.02.2022 19:53

Da nam nije Nejakog tacno bi pocrkali, svake nam godine digne penzije 2 posto nekad i 4 posto

ODGOVORITE