Вучић: Србија у грчком народу види пријатеље

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Београду у згради Генералног секретаријата председника Републике с председником Владе Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Србија 16.02.2022 | 20:14
Вучић: Србија у грчком народу види пријатеље

По завршетку састанка Вучић се обратио речима:

"Србија у Грчкој и грчком народу виде искрене пријатеље. Није лако описати колика је то љубав српског народа према грчком", почео је председник Вучић.

"Истовремено желим да се захвалим премијеру Мицотакису на одличној сарадњи. Наша трговинска размена упркос свим проблемима због пандемије наставља да расте, и она 2021. године је износила 660 милиона евра", додао је председник Србије.

"Тема разговора био је и европски пут Србије и хвала Грчкој на свој подршци".

"Када говоримо о регионалним питањима, премијер Мицотакис је био довољно љубазан да саслуша погледе Србије, а ја сам њега замолио да Грчка настави подршку територијалном интегритету Србије, као што ћемо и ми увек подржавати Атину".

Вучић и Мицотакис разговарали су и о дијалогу Београда са Приштином.

"Грчка разуме позицију Србије. Ми не желимо замрзнуте конфликте, желимо решења, али решења морају бити компромисна. Још једанпут велико хвала нашем пријатељу на посети. Ми ћемо касније имати вечеру, где ћемо додатно разговарати о свему".

Мицотакис се захвалио свом "великом пријатељу Александру Вучићу" на дивној добродошлици.

"Врло је значајна посета и председнице Грчке која ће се одржати почетком марта, и та посета ће потврдити да су Србија и Грчка две земље које су повезане географијом, историјом, вером, али и заједничком визијом уједињене Европе, у којој желимо да видимо и Србију", рекао је Мицотакис.

"У јуну ћу угостити председника Вучића у Грчкој".

"Србија је у време корона показала импозантан привредни развој".

Он додаје да је неопходно и хитно да Србија постане део ЕУ, како би се остварило благостање у региону.

"Ја верујем у будућност уније, ви сами знате колико су важне реформе на путу у ЕУ. Европска унија је окренута прикључењу свих земаља. Све земље у региону сањају заједничку будућност, и свака од њих захтева засебан приступ".

Премијер Грчке каже да су Западна Европа и прикључење ЕУ главни приоритет, и да Грчка то свесрдно подржава.

"Ми треба да оставимо за собом тешка искушења, попут ковида. Србија је показала импозантан привредни развој, и прошла је благо што се тиче последица. Морамо се бавити повезивањем, посебно у области енергетике, како би максимизирали енергетску стабилност, и желимо да постанемо чвориште како би диверзификовали снабдевање енергијом".

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар