Vučić: Srbija u grčkom narodu vidi prijatelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike s predsednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Srbija 16.02.2022 | 20:14
Vučić: Srbija u grčkom narodu vidi prijatelje

Po završetku sastanka Vučić se obratio rečima:

"Srbija u Grčkoj i grčkom narodu vide iskrene prijatelje. Nije lako opisati kolika je to ljubav srpskog naroda prema grčkom", počeo je predsednik Vučić.

"Istovremeno želim da se zahvalim premijeru Micotakisu na odličnoj saradnji. Naša trgovinska razmena uprkos svim problemima zbog pandemije nastavlja da raste, i ona 2021. godine je iznosila 660 miliona evra", dodao je predsednik Srbije.

"Tema razgovora bio je i evropski put Srbije i hvala Grčkoj na svoj podršci".

"Kada govorimo o regionalnim pitanjima, premijer Micotakis je bio dovoljno ljubazan da sasluša poglede Srbije, a ja sam njega zamolio da Grčka nastavi podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao što ćemo i mi uvek podržavati Atinu".

Vučić i Micotakis razgovarali su i o dijalogu Beograda sa Prištinom.

"Grčka razume poziciju Srbije. Mi ne želimo zamrznute konflikte, želimo rešenja, ali rešenja moraju biti kompromisna. Još jedanput veliko hvala našem prijatelju na poseti. Mi ćemo kasnije imati večeru, gde ćemo dodatno razgovarati o svemu".

Micotakis se zahvalio svom "velikom prijatelju Aleksandru Vučiću" na divnoj dobrodošlici.

"Vrlo je značajna poseta i predsednice Grčke koja će se održati početkom marta, i ta poseta će potvrditi da su Srbija i Grčka dve zemlje koje su povezane geografijom, istorijom, verom, ali i zajedničkom vizijom ujedinjene Evrope, u kojoj želimo da vidimo i Srbiju", rekao je Micotakis.

"U junu ću ugostiti predsednika Vučića u Grčkoj".

"Srbija je u vreme korona pokazala impozantan privredni razvoj".

On dodaje da je neophodno i hitno da Srbija postane deo EU, kako bi se ostvarilo blagostanje u regionu.

"Ja verujem u budućnost unije, vi sami znate koliko su važne reforme na putu u EU. Evropska unija je okrenuta priključenju svih zemalja. Sve zemlje u regionu sanjaju zajedničku budućnost, i svaka od njih zahteva zaseban pristup".

Premijer Grčke kaže da su Zapadna Evropa i priključenje EU glavni prioritet, i da Grčka to svesrdno podržava.

"Mi treba da ostavimo za sobom teška iskušenja, poput kovida. Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj, i prošla je blago što se tiče posledica. Moramo se baviti povezivanjem, posebno u oblasti energetike, kako bi maksimizirali energetsku stabilnost, i želimo da postanemo čvorište kako bi diverzifikovali snabdevanje energijom".

(Kurir)

Komentari / 0

Ostavite komentar