Прозводња дувана биће угашена, ако власт не реагује

Произвођачи дувана из БиХ са подручја Семберије и Посавине су у овој години планирали за 20 одсто мању производњу дувана у односу на претходну годину јер је производња за њих постала потпуно неисплатива.

Република Српска 15.02.2022 | 18:24
Прозводња дувана биће угашена, ако власт не реагује

Уколико не буде постојала политичка воља власти, прије свега са нивоа БиХ, производња дувана на овим просторима биће потпуно угашена, поручено је са састанка произвођача и организатора производње дувана Семберије и Посавине са представницима надлежних институција Републике Српске.

Цијене репроматеријала које су отишле у небо, недостатак радне снаге, неповољне временске прилике, недовољни подстицаји и несигурност око откупа...све су то разлози због којих произвођачи са подручја Семберије и Посавине драстично смањују производњу дувана, поједини и до 50 одсто.

Драган Јовић из Средње Чађавице код Бијељине некад је под дуваном имао осам хектара земље. Услови су га овде године, каже приморали да ту површину смањи на четири хектара.

“Ситуацја је веома тешка, почев од репроматеријала који су поскупили. Најављене су високе цијене вјештачког ђубрива. Уколико га не бацимо, нећемо имати принос од 180 кг по дунуму који се тражи јер је наша земља седме класе”, каже Јовић.

Додаје да је плин већ поскупио, а да је сва прилика да ће поскупити и угаљ.

Породична традиција која је код неких неких произвођача дуга и више од пола вијека, пријети да буде потпуно угашена. Породица Драге Дујковића из Обудовца производњом дувана се бави од 1969. године и сада им је веома тешко да се преорјентишу на нешто друго.

“Прогнозе су веома лоше. Размишљамо да сачекамо боља времена и да смањимо производњу јер је терет немогуће издржати финансијски. Мислим да ова власт и држава иду ка томе да производњу униште”, сматра Дујковић.

Он додаје да откупном цијеном не може бити задовољан нико јер само берба и плин за сушаре коштају толико.

У односу на то колико се некад производило, ово подручје биљежи драстичан пад броја произвођача али и површина на којима се дуван сади. Тако је у овој години планирана за 20 одсто мања производња у односу на претходну, кажу у предузећу “Дуван” а.д. Бијељина.

“Имали смо срећу да смо прошлогодишњу производњу успјели да реализујемо па можемо да уђемо у производњу за ову годину. Да није било тако, ми бисмо били у проблему и вјероватно би производња овдје замрла”, каже директор тог предузећа Чедо Готовчевић.

Готовчевић додаје да они имају уговором постигнуте подстицаје који се, нажалост вежу за принос дувана по хектару. Семберија нема могућност наводњавања и произвођачи са овог подручја не могу да достигну производњу за ову годину од 1800 кг по хектару.

Производња дувана у Босни и Херцеговини углавном је везана за подручје Семберије и Посавине, а очито је да не постоји политичка воља са нивоа БиХ да се проблеми произвођача ријеше, наводе у предузећу “Дуван” Бијељина.

Колико је стање озбиљно, поред наведеног кажу, говори и податак да се на овим просторима 90-их година производило између 8.000 и 9.000 хиљада тона дувана годишње, док је у 2021. произведено мање од 400 тона. Да се производња дувана у БиХ неповратно гаси показује и то што ће након 140 година од 1. априла бити затвара фабрика дувана Сарајево.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Церово Поље

15.02.2022 17:39

Ови кукају а све и један 20% прода Дрзави а 80% на Црно.Ако вам се не исплсти немојте радити.И птице на грани знају да су све и један у Црној зони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

15.02.2022 18:56

Па нека држава одкупи од њих 100% а не 20%. Није њима дуван никао сам и дошао до продаје. Требали би зарађивати накупци и држава од њиховог труда и зноја. Прошла су времена наивних. Сад је свако паметан за себе.

Name

Босанац

15.02.2022 18:02

Укинути све фабрике духана у цијелом свијету ,а производјаци духана нек производе друге производе поврца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

15.02.2022 18:05

Отворите фабрику у Бијељини и правите цигарете није нека наука а нећете се морати крити и шверцовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

15.02.2022 18:56

Власт незанима производња него само увоз. Запамтите то висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

15.02.2022 19:19

И треба радити у сивој зони. Кад платиш све обавезе не остане ти пуно и још ти се наклати инспекција са отвореним џеповима, али да кукају, кукају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самац

15.02.2022 20:34

Милионе су зарадили и мало им. Пигледајте колико је заплијењено Духана, 10% је заплијена.Али раде у Дилу са Полицијом и зато иде Шверц.

Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

15.02.2022 20:19

Тотално небитна ставка, исто када би продавачи магле ступили у штрајк !

ОДГОВОРИТЕ