Prozvodnja duvana biće ugašena, ako vlast ne reaguje

Proizvođači duvana iz BiH sa područja Semberije i Posavine su u ovoj godini planirali za 20 odsto manju proizvodnju duvana u odnosu na prethodnu godinu jer je proizvodnja za njih postala potpuno neisplativa.

Republika Srpska 15.02.2022 | 18:24
Prozvodnja duvana biće ugašena, ako vlast ne reaguje

Ukoliko ne bude postojala politička volja vlasti, prije svega sa nivoa BiH, proizvodnja duvana na ovim prostorima biće potpuno ugašena, poručeno je sa sastanka proizvođača i organizatora proizvodnje duvana Semberije i Posavine sa predstavnicima nadležnih institucija Republike Srpske.

Cijene repromaterijala koje su otišle u nebo, nedostatak radne snage, nepovoljne vremenske prilike, nedovoljni podsticaji i nesigurnost oko otkupa...sve su to razlozi zbog kojih proizvođači sa područja Semberije i Posavine drastično smanjuju proizvodnju duvana, pojedini i do 50 odsto.

Dragan Jović iz Srednje Čađavice kod Bijeljine nekad je pod duvanom imao osam hektara zemlje. Uslovi su ga ovde godine, kaže primorali da tu površinu smanji na četiri hektara.

“Situacja je veoma teška, počev od repromaterijala koji su poskupili. Najavljene su visoke cijene vještačkog đubriva. Ukoliko ga ne bacimo, nećemo imati prinos od 180 kg po dunumu koji se traži jer je naša zemlja sedme klase”, kaže Jović.

Dodaje da je plin već poskupio, a da je sva prilika da će poskupiti i ugalj.

Porodična tradicija koja je kod nekih nekih proizvođača duga i više od pola vijeka, prijeti da bude potpuno ugašena. Porodica Drage Dujkovića iz Obudovca proizvodnjom duvana se bavi od 1969. godine i sada im je veoma teško da se preorjentišu na nešto drugo.

“Prognoze su veoma loše. Razmišljamo da sačekamo bolja vremena i da smanjimo proizvodnju jer je teret nemoguće izdržati finansijski. Mislim da ova vlast i država idu ka tome da proizvodnju unište”, smatra Dujković.

On dodaje da otkupnom cijenom ne može biti zadovoljan niko jer samo berba i plin za sušare koštaju toliko.

U odnosu na to koliko se nekad proizvodilo, ovo područje bilježi drastičan pad broja proizvođača ali i površina na kojima se duvan sadi. Tako je u ovoj godini planirana za 20 odsto manja proizvodnja u odnosu na prethodnu, kažu u preduzeću “Duvan” a.d. Bijeljina.

“Imali smo sreću da smo prošlogodišnju proizvodnju uspjeli da realizujemo pa možemo da uđemo u proizvodnju za ovu godinu. Da nije bilo tako, mi bismo bili u problemu i vjerovatno bi proizvodnja ovdje zamrla”, kaže direktor tog preduzeća Čedo Gotovčević.

Gotovčević dodaje da oni imaju ugovorom postignute podsticaje koji se, nažalost vežu za prinos duvana po hektaru. Semberija nema mogućnost navodnjavanja i proizvođači sa ovog područja ne mogu da dostignu proizvodnju za ovu godinu od 1800 kg po hektaru.

Proizvodnja duvana u Bosni i Hercegovini uglavnom je vezana za područje Semberije i Posavine, a očito je da ne postoji politička volja sa nivoa BiH da se problemi proizvođača riješe, navode u preduzeću “Duvan” Bijeljina.

Koliko je stanje ozbiljno, pored navedenog kažu, govori i podatak da se na ovim prostorima 90-ih godina proizvodilo između 8.000 i 9.000 hiljada tona duvana godišnje, dok je u 2021. proizvedeno manje od 400 tona. Da se proizvodnja duvana u BiH nepovratno gasi pokazuje i to što će nakon 140 godina od 1. aprila biti zatvara fabrika duvana Sarajevo.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Cerovo Polje

15.02.2022 17:39

Ovi kukaju a sve i jedan 20% proda Drzavi a 80% na Crno.Ako vam se ne isplsti nemojte raditi.I ptice na grani znaju da su sve i jedan u Crnoj zoni.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

15.02.2022 18:56

Pa neka država odkupi od njih 100% a ne 20%. Nije njima duvan nikao sam i došao do prodaje. Trebali bi zarađivati nakupci i država od njihovog truda i znoja. Prošla su vremena naivnih. Sad je svako pametan za sebe.

Name

Bosanac

15.02.2022 18:02

Ukinuti sve fabrike duhana u cijelom svijetu ,a proizvodjaci duhana nek proizvode druge proizvode povrca.

ODGOVORITE
Name

Драшко

15.02.2022 18:05

Отворите фабрику у Бијељини и правите цигарете није нека наука а нећете се морати крити и шверцовати.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

15.02.2022 18:56

Vlast nezanima proizvodnja nego samo uvoz. Zapamtite to vise

ODGOVORITE
Name

?

15.02.2022 19:19

I treba raditi u sivoj zoni. Kad platiš sve obaveze ne ostane ti puno i još ti se naklati inspekcija sa otvorenim džepovima, ali da kukaju, kukaju

ODGOVORITE
Name

Samac

15.02.2022 20:34

Milione su zaradili i malo im. Pigledajte koliko je zaplijenjeno Duhana, 10% je zaplijena.Ali rade u Dilu sa Policijom i zato ide Šverc.

Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

15.02.2022 20:19

Totalno nebitna stavka, isto kada bi prodavači magle stupili u štrajk !

ODGOVORITE